Fiat PUNTO: Meerdere kleine problemen

Bouwjaar: 2002, Brandstof: Benzine, Motorcode: 188A5000, Motorinhoud (cc): 1242, Vermogen (kw): 59

Inleiding:
Al jaren rij ik rond in mijn puntootje, oma heeft de auto nieuw gekocht en nu rij ik al weer 4 jaar in rond.
Rond September 2015 toen ik de kachel weer ging gebruiken merkte ik dat de kachel niet lekker warm werd. Midden in de winter werd het net dragelijk op de snelweg, maar niet warm. De temperatuur meter bleef niet netjes in het midden staan. In de bocht werd de kachel ineens warm, maar de meter zakte zodra de kachel warm werd weer omlaag.
Afijn; om die reden heb ik een maand of 3-4 geleden zelf de thermostaat en daarmee uiteraard de koelvloeistof (rode) vervangen. Ik heb een beetje moeite gehad met ontluchten, de auto gooide in eerste instantie telkens vloeistof eruit maar uiteindelijk was het volgens mij gelukt. De meter stond sindsdien keurig in het midden, ongeacht buiten- en binnen temperatuur.

Proble(e)m(en):
1:
Ik heb een aantal keer gestaan met een lege accu, met als gevolg dat ik de auto niet kon starten. Een nieuwe accu van het merk HAGEN heeft dit verholpen.
De dynamo is volgens de automaterialenzaak in orde, maar ik heb er zelf twijfels bij. Het volgende treed namelijk op:
Ik sta stil voor het stoplicht, versnelling in D, voet op de rem. Mijn verlichting heb ik altijd aan staan, evenals de originele radio, zonder versterkers of wat dan ook en mijn ventilator staat minimaal op standje 1. Zodra ik dan mijn knipperlicht aanzet, merk ik dat het motortoerental iets schommelt op het ritme van de richtingaanwijzer. Op de toerenteller is het licht zichtbaar. Ditzelfde gebeurt in hevigere mate met de alarmlichten of andere dingen die wat meer stroom trekken.
2:
De kachel wordt warm, aangenaam, maar niet 'heet' zoals in de auto's van vrienden, kennissen of familie. Nu weet ik dat punto's van dit type niet bekend staan om hun geweldige ventilatie in de auto, dus wellicht heeft het daar mee te maken?
3:
Als ik de auto stationair heb draaien en ik geef ineens snel kleine dotjes achter elkaar gas, dan lijkt het alsof de auto zich verslikt (misfire?). Er komt dan een klein beetje roet uit de uitlaat. Met rijden geen probleem. De auto trekt vlot op zonder horten of stoten en zonder rook.
4:
Vanmiddag wilde ik probleem 1 op video zetten, maar tot mijn schrik zag ik dat de koelwatertemperatuurmeter aan het stijgen was. Ik had de auto net gebruikt om van het werk naar huis toe te rijden (10km) dus de motor was op bedrijfstemperatuur. De temperatuur steeg tot 3/4de en zakte ineens weer naar het midden.
Nu heb ik de vloeistoffen bekeken, en het lijkt alsof er iets koelvloeistof weg is. Kan dit nog een luchtbel zijn geweest van het vervangen van de thermostaat 3/4 maanden terug?
5:
De ventilator slaat relatief vaak aan. Ik kwam vorige week de snelweg af (A12, 100km/h) en praktisch direct na knooppunt velperbroek moest ik de parkeergarage van mijn broer in om wat spullen op te halen en de ventilator stond alweer te loeien. Andere auto's waarmee ik regelmatig rij doen dit eigenlijk zelden. De Punto heeft aan 5 minuten rustig rijden genoeg reden om te gaan staan loeien, en ook daarmee zijn de trillingen van het hogere stroomgebruik te voelen.
Een slechte temperatuur sensor misschien?

Een heel lijstje, maar wellicht zijn er dingen aan elkaar gerelateerd?

De auto verbruikt op brandstof na geen vloeistoffen. Zowel de olie als koelvloeistof zijn op peil.
Ik heb een aantal foto's van de bougies en de olie vul dop. Ik hoor graag of deze van belang zijn.
De auto wordt dagelijks gebruikt en functioneert eigenlijk prima.

Ik hoop dat jullie mij in de goede richting kunnen wijzen.
Groet, Luuk


2002 Fiat Punto 1.2 16v (CVT) automaat. +-109000KM

Luukdc

Geplaatst door Luukdc (0) , lid sinds 8 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Fiat Punto? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

0 Reacties

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Fiat Punto of stel zelf een nieuwe vraag.