Fiat Grande Punto 2006: Schrapend geluid bij gas geven

Bouwjaar: 2006, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: 350A1000, Motorinhoud (cc): 1400, Vermogen (kw): 57

Sinds kort een langzaam erger wordend probleem; ik hoor een metaal op metaal-achtig schrapend geluid als ik optrek. Het begon alleen bij hoge toeren in z'n 1 of 2, maar nu hoor ik het ook in hogere versnellingen, maar niet per se alleen bij hoge toeren. Wel alleen als ik gas bij geef. In z'n vrij is het niet te horen en ook niet bij stationair draaien of als hij op de juiste snelheid is voor hoeveel gas ik geef. Het is puur bij het aanraken van het gaspedaal om meer vermogen te leveren/op te trekken. Het geluid is er niet altijd, en soms meer soms minder, maar kan erg luid zijn. Verder lijkt het tot nu toe weinig invloed te hebben op het rijgedrag; de auto lijkt verder normaal op te trekken. Het klinkt alsof iets licht los zit en aanloopt oid. Het lijkt van midden voor onder dashboard te komen.

Video van geluid: https://streamable.com/te6x67

Koppeling plakt op sommige dagen wel (gaat dan soms moeilijk in versnelling/begint snel te hikken/stoten), en voelt in lage versnellingen soms wat abrupt.

Heeft iemand een idee wat dit geluid kan veroorzaken? Moet de koppeling vervangen worden? Ik kon amper vergelijkbare situaties met hetzelfde geluid vinden online.

Reflian

Geplaatst door Reflian (0) , lid sinds 16 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Fiat Punto? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

kaleido 1 (990) PRO, 2 jaar geleden

Zou haast denken dat het uit de versnellingsbak komt , tap eens wat olie af en kijk wat de kleur is , grijs metallic of glinstering in de olie zegt dan genoeg .

Reflian (0), 2 jaar geleden

Bedankt! Wat zou de conclusie zijn als er dan grijs metallic/glinstering in de olie zit? Versnellingsbak kapot/revisie nodig?

check

Beste antwoord, geplaatst door kaleido 1 (990) PRO, 2 jaar geleden

Ja het zou ook nog , als de rechter aandrijfas deze heeft , aan het steunlager van de aandrijfas kunnen liggen.

Reflian (0), 2 jaar geleden

Dank! Ik kreeg ook nog ergens anders tips dat het misschien een los hitteschild of uitlaatophanging kan zijn. Ik ga al deze punten nalopen, hopelijk kan ik het vinden, in ieder geval heb ik nu een aantal richtingen om in te zoeken.

Reflian (0), 2 jaar geleden

Update: de ophanging van de uitlaat pal onder de motor was losgeschoten; de uitlaat trilde ergens tegenaan.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Fiat Punto of stel zelf een nieuwe vraag.