Fiat Palio: thermostaat/temperatuursensor of toch iets anders

Bouwjaar: 1998, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.2 8V 75

Sinds vrijdag ben ik een half-tevreden eigenaar van een Fiat Palio. Bij het maken van de proefrit ondervond ik geen problemen, maar nu opeens wel:

- De temperatuur meter in het dashboard slaat nauwelijks tot niet uit. Soms slaat hij helemaal niet uit (rust-stand) of hij blijft een paar mm boven het absoluut minimum zweven. Slechts een enkele keer komt hij in de buurt van het streepje halverwege de schaal, maar meestal lijkt hij of uit te zijn of zweeft rond het "nulpunt".
- Ook brand af en toe het rode inspuitsysteem controle lampje, waarop ik tijdelijk iets vermogen verlies. Dit duurt meestal maar 2 seconden, waarna hij weer een boost vooruit krijgt.
- ook begint het in de auto na een tijdje rijden een beetje te stinken naar verbrand iets

Na googelen begrijp ik dat dit kan wijzen op een defecte thermostaat. Zou dit alles zijn, of moet ik ook denken aan een kapotte temperatuursensor of temperatuurmeter (aangezien de meter soms helemaal niet uitslaat en dus ook niet zweeft rond het laagste streepje, alsof hij geen signaal krijgt))

Kan het volgende er ook mee te maken of is dat iets anders (stappenmotor oid):
- Als de auto eventjes gereden heeft, heeft hij de neiging om bij stationair draaien of bij stapvoets rijden opeens toeren te maken (2000-3000 rpm). Dit is niet constant, maar schommelt tussen de 2000 en 3000 toeren. (Alsof ik ongeduldig aan het gassen ben)
Als ik toevallig langzaam rijd (lage toeren in 1e of 2e versnelling) dan wil de auto vooruit schieten


Wat zou de precieze oorzaak van m'n problemen kunnen zijn en wat zou dat kosten als ik dat laat doen bij een Fiat dealer? temperatuursensor/thermostaat kosten niet heel erg veel (paar tientjes), maar komen er nog andere dingen bij kijken, waardoor het opeens een duur grapje wordt?

Ook kapte de richting aanwijzer er na een dag mee (alarmlichten doen het wel). Ik vermoed dat het iets is met de schakelaar, maar na 2 uur klieren was het me niet gelukt om deze te demonteren. Hoeveel zou zoiets kosten als ik dat laat doen?

En de dagteller is kapot, maar daar kan ik wel mee leven (heb jaren lang een eend gereden en die heeft er geen)


Ik heb inmiddels contact gehad met de verkoper (dealer van ander merk) en hoewel de auto zonder garantie is verkocht, wil hij evt tot een schikking komen afhankelijk van wat de plaatselijke fiat-dealer denkt dat er gebeuren moet

MarkC

Geplaatst door MarkC (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Fiat Palio? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

6 Reacties

stefan84 (0), 14 jaar geleden

Heb je geen miskoop gedaan met deze auto ?

Of zijn al deze problemen je niet opgevallen of niet aanwezig tijdens de proefrit ?

Laat hem eens uitlezen ( motorstoringslamp brand )

Dat hij niet op temp komt kan inderdaad aan een sensor liggen maar ook aan de thermostaat.

Maar eerst maar even laten uitlezen voor je dalijk dingen onnodig gaat vervangen..

Gr Stefan

MarkC (0), 14 jaar geleden

Tja, misschien dat het inderdaad een miskoop is. Het hangt een beetje af van de te verwachten kosten. Als het onder de 200 euro blijft, vind ik het nog te doen, maar al zou het veel meer worden dan wordt het inderdaad zuur.

De problemen mbt temperatuur en toerental zijn me bij de proefrit inderdaad niet opgevallen.

De lokale fiat dealer heeft maandag pas tijd om te kijken naar de richtingaanwijzer en het uitlezen van de computer.

Is het misschien een idee om de ANWB te bellen ivm de richtingaanwijzer (ik ben toch lid), kunnen zij er wat mee, of sturen ze je al snel door naar een garage?

stefan84 (0), 14 jaar geleden

Ik zou gewoon even afwachten tot maandag..ik zou eerst even kijken waarom het motorstoringslampje nu brand,en dat met de temperatuur..

Ik denk dat de anwb weinig of niks daaraan kan doen ( klinkt misschien ook zo lullig als je naar de anwb belt en zegt,goedemiddag ik sta hier op de vluchtstrook,A2 hmp 137,5 en mijn knipperlicht doet het niet meer :D )

Succes..

MarkC (0), 14 jaar geleden

Voor de richtingaanwijzer heb ik toch even op m'n werk de ANWB langs laten komen (ik ben toch lid).

Na een tijd klieren dacht hij dat het ws. de schakelaar was, doch nadat hij een collega belde ivm de schema's van de kabels, suggereerde hij om toch even te kijken naar de alarmlicht schakelaar. Het blijkt dat die toch de boosdoener is (als je hem half indrukt werken de richtingaanwijzers het wel). Nu wordt die even provisorich met een paar stukjes karton in de 'half ingedrukte' toestand gehouden, maar die zal ik ws. moeten vervangen.
Nu moet ik er dus achter komen hoe ik het paneel makkelijk loskrijg en dan denk ik dat ik die schakelaar wel zelf kan vervangen.

Dan resteert nog het gebeuren met het motorstoringslampje, de temperatuur die maar niet omhoog wil en de toerental schommelingen bij het stationair draaien

MarkC (0), 14 jaar geleden

computer is uitgelezen bij de lokale fiat dealer en het blijkt dat de temperatuursensor verkeerde of geen signalen afgeeft, hierdoor ontstaan de foutmeldingen. De foutmeldingen hielden op nadat de temperatuursensor is vervangen.

stefan84 (0), 14 jaar geleden

Dus de problemen zijn nu verholpen Mark ?

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Fiat Palio of stel zelf een nieuwe vraag.