Fiat Punto: Verschillende 1.242 cc motoren Fiat?

Bouwjaar: 2005, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.242cc

Geacht forum,

Niet echt een probleem, meer interesse, weet dus niet of dit forum de aangewezen plek is, maar kan zo gauw niets vinden.
Mijn voormalige Punto's (uit 1994 en uit 2005) hadden beiden een 1.242cc motor met 60pk en het waren beide non-interference motoren. Nu heb ik begrepen dat in de Grande Punto dezelfde motor zit maar dat deze 65pk levert en dat in de Fiat Panda een zelfde motor zit die zelfs 69pk levert en dat de typo 176 Punto een zelfde motor had met 75pk. Wat zijn de onderlinge verschillen? Compressieverhouding? Nokkenas? Motormanagement? Single of multipoint injectie? Luchtinlaat? En zijn deze motoren en of onderdelen onderling uitwisselbaar (lees: een 69pk motor uit de Panda in een Punto typo 188 bijvoorbeeld?). Of weet iemand een topic / website waarop dit beschreven staat?

Bij voorbaat dank voor reactie en met vriendelijke groet,

Aad Doix

Doix

Geplaatst door Doix (0) , lid sinds 20 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Fiat Punto? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

oldford (0) PRO, 8 jaar geleden

Tja, er zijn nogal wat verschillende 1.2 liters gemaakt (zeker als je de bouwjaren die je noemt bekijkt). Zowel met 8 kleppen als met 16 kleppen.
De modernere 16 kleppen 1.2 liter heeft multipoint injectie. De 8 kleppers zijn zowel met singlepoint als multipoint geleverd.

Hier is wel wat te vinden:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fiat_Punto en http://en.wikipedia.org/wiki/Fiat_Grande... en en.wikipedia.org/wiki/Fiat_Panda
Die 69 pk motor in de Panda die je noemt bestaat overigens pas sinds 2011.
Of het allemaal uit te wisselen is weet ik niet. Wat ik wel weet is dat de electronica bij een motor en een model hoort.
Een motor-computer uit 2011 met can-bus en ABS en alles derop en deraan, gaat niet werken in auto uit 2000 of daaromtrent.

Doix (0), 8 jaar geleden

Dank voor je zeer snelle reactie, ik wist niet dat de 69pk motor pas sinds 2011 geleverd werd. Mijn interesse is vooral de 8-kleppers omdat dit non-interference motoren zijn (waren?), maar die 60pk is wel wat ondermaats qua vermogen. Ik gaat eens lezen.

Met vriendelijke groet,

Aad ~ Doix

Doix (0), 8 jaar geleden

Met excuus voor de late afmelding maar vraag kan als opgelost beschouwd worden.

Met vriendelijke groet,

Aad ~ Doix

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Fiat Punto of stel zelf een nieuwe vraag.