Fiat Punto: Wisselvallig toerental en valt uit in lage toeren

Bouwjaar: 2000, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.8 HGT

Hey!

Ik ben sinds afgelopen zaterdag de (toch wel trotse) eigenaar van een mooie Punto HGT uit 2000. Echter zit hier één probleempje aan wat hij tijdens mijn testrit nog niet had;

Wanneer ik de auto start heeft de motor, wanneer deze koud is, moeite om een toerental vast te houden en varieert dan tussen de 1000 en 1500 toeren, wanneer ik dan (versnelling in vrij) gas geef en het toerental weer terug laat vallen, valt hij af en toe onder de 1000 en heeft hij weer grote moeite om een vast toerental te vinden.

Wanneer de motor warm is, is het probleem wat vervelenden, dit probleem komt ook koud voor - maar in mindere mate. Wat is nu het geval? Wanner de motor warm is, heeft hij een toerental van +- 800 rpm als de motor stationair draait, als ik gas geef (of als ik de koppeling intrap tijdens het rijden) en de toeren laat terugvallen, komen deze onder de 500 rpm en heeft de motor in de helft van de gevallen grote moeite om de motor draaiende te houden. De motor wilt dus onder het rijden/stationair lopen af en toe afslaan omdat hij te laag in de toeren viel.

Nu ga ik als eerste instantie even proberen om de carburateur schoon te laten maken (dat scheen een optie te zijn als de motor de ''nul-stand'' van het stationair niet kon vinden). Het lijkt me sowieso niet echt een probleem wat verder met de ontsteking van doen heeft waardoor hij maar op 3/4 cilinders loopt, in mijn vorige punto (1.2 ELX) heb ik dat namelijk een keer gehad en toen gaf het dashboard mooi aan dat de motor onregelmatig liep.

Enfin, iemand een idee wat dit (naast de carb.) nog zou kunnen zijn? Ik laat voor alle zekerheid ook nog even de computer nakijken van de auto, om te zien of daar eventueel wat instaat.

Alvast bedankt!

Joshua de Gier

Geplaatst door Joshua de Gier (0) , lid sinds 15 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Fiat Punto? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

1 Reactie

Joshua de Gier (0), 15 jaar geleden

Probleem is volgens mij zo goed als verholpen door het gasklephuis schoon te maken.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Fiat Punto of stel zelf een nieuwe vraag.