Ford Focus: airbag lamp gaat niet meer uit na APK-keuring

Bouwjaar: 2002, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1800

Na de APK-keuring gaat het airbag lampje van mijn focus niet meer uit. Het keuringsstation heeft geprobeerd e.e.a. te resetten maar tijdens het uitlezen kwam geen enkele foutcode tevoorschijn. Het kan allemaal toeval zijn maar mogelijk zit er toch een relatie in het testen van de gordels of ???. Wie heeft een idee/voorstel?
Al vast bedankt voor een reactie

ad_boer

Geplaatst door ad_boer (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Ford Focus? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

17 Reacties

jan T (10) PRO, 13 jaar geleden

nou door de keuring kan het niet komen als het door controle van de gordels is gekomen dan zijn die niet in orde.
laat de ford hem eens uit lezen.

groetjes jan.

moderator (0) PRO, 13 jaar geleden

Kan al wel veroorzaakt worden door het verschuiven van de voorstoel. Vaak zit er een stekker onder van de gordelspanners en/of zijairbags. Als het lampje brandt, is er ook een storing opgeslagen. Uitlezen dus inderdaad.

Doktor (0) PRO, 13 jaar geleden

Laten uitlezen met ford tester, kijken of de moduul airbag wel reageerd, anders zekering airbagmoduul controleren.

Als airbagmoduul reageerd EN GEEN foutcodes geeft kan het ook een probleem zijn van de print in het instrumentenpaneel.

Suc6

ad_boer (0), 13 jaar geleden

Jan, Moderator en Doktor: ik heb de focus laten uitlezen. Jammer genoeg kwam er geen foutcode tevoorschijn. Eigenlijk lag het nog complexer, de airbagmodule was niet te vinden voor de uitleesprogrammatuur. Er kwam een melding in de trant van: " module niet aanwezig". De stekkers van de module onder handrem nog eens gecontroleerd en opnieuw vastgezet maar geen resultaat. Wie heeft er nog een suggestie? Ik overweeg de Bosch module met gele sticker tijdelijk te vervangen door een goed werkende module (eveneens met gele sticker) uit een andere focus. Handig??

cabrio1987 (0), 13 jaar geleden

Het wil wel eens helpen om de stekkers onder de voorstoelen (geel) los te halen en met wd40 in te spuiten.Is bij mijn mondeo ook gebeurd. Succes

johndoornbosch (0) PRO, 13 jaar geleden

patrick-brink,

als je goed leest dan kom je er vanzelf achter dat jou oplossing niet werkt,in dit geval is het airbagmodule defekt.


gr john

Doktor (0) PRO, 13 jaar geleden

Als de tester zegt dat het moduul niet reageerd (is niet aanwezig) dan moet je beginnen met de spanning en maasa op dit moduul te controleren, als je namelijk geen spanning op het moduul hebt dan KAN hij ook niet reageren.

Spanning en massa aanwezig, dan zou het moduul defect kunnen zijn.

Suc6

ad_boer (0), 13 jaar geleden

Doktor,

De suggestie om te kijken of er spanning staat op de juiste draad (richting moduul) lijkt me zinvol. Vraag voor mij is echter welke draad (in de buurt van de moduul-stekkers) ik moet "prikken" om te controleren of er spanning op staat. Het tijdelijk vervangen van een goed werkend moduul uit een andere Focus lijkt mij nog steeds niet zo gek, maar is er door deze werkwijze niet een kans dat ik de goede "opblaas"?

Doktor (0) PRO, 13 jaar geleden

Zekering F60 geeft spanning op de groen/oranje draad. Massa gaat via de zwart/rode draad. ik kan geen stekkerpennumers geven omdat in 2002 2 types gebruikt worden, met een compleet chassisnummer zou ik meer kunnen melden.

Verder moet je opletten dat je niet met een Ohm meter in bedrading van airbags gaat meten, dan blaas je ze namelijk op.

Suc6

ad_boer (0), 13 jaar geleden

Doktor/Markus,

Nog een bijkomend vraagje: het schijnt dat het moduul een eigen zekering airbagmoduul heeft, hoe kan ik die controleren? Is die zekering te vergelijken met de standaard insteekzekering?

ad_boer (0), 13 jaar geleden

Doktor/Markus,

Ik bedoel dus naast de F60 een "eigen" zekering in het moduul. Morgen zal ik het complete chassisnummer opzoeken.

ad_boer (0), 13 jaar geleden

Markus,
Ik heb inmiddels de groen/oranje draad op de kleine stekker getest en daar stond spanning op. Ik denk zo langzamerhand dat ik toch aan de module moet denken.

Doktor (0) PRO, 13 jaar geleden

Dan moet je toch ook weer naar de dealer om het nieuwe moduul in te lezen, anders werkt hij niet.

Suc6

ad_boer (0), 13 jaar geleden

Markus,
Ik ga in het weekend ook nog eens de massa checken en de stekker-verbindingen. Jouw laatste opmerking heeft mij nog eens aan het denken gezet, stel dat je met een goede module de kapotte module vervangt, zal dan het lampje op het dashbord weer gaan branden. Ik begrijp dat hij separaat ingelezen moet worden maar wat zal een goede module teweeg brengen op het dashbord?

ad_boer (0), 13 jaar geleden

Markus,

Ik heb voor de zekerheid nog eens zwart rode draad, van de kleine stekker aan de module, onderzocht op massa. Deze draad was inderdaad massa (eigenlijk zie je dat ook wel aan de draad die met een stekkertje aan massa is verbonden. De brede stekker, naast de smalle stekker aan de module, heeft echter ook een zwart rode draad en deze heeft geen massa! Deze zou natuurlijk "intern" via het module zijn massa kunnen krijgen maar dat is gissen. Vraag is dus zou ik hier ook massa aan moeten treffen? Verder overweeg ik de module (die inmiddels gedemonteerd is) in een andere focus te monteren en te kijken of dan het dashbordlampje ook blijft branden (de kleur is hetzelfde namelijk geel sticker). Werkwijze aanvaardbaar?

ad_boer (0), 13 jaar geleden

Lezers,

Inmiddels de module getest in een Focus met goede airbag, ook hier ging het dashbord lampje branden. Ik concludeer daarom dat de module defect is. Op de sloperij gekeken naar een goede module met gele sticker, helaas waren er alleen modules met groene stickers. Ik wacht nog even met vervanging tenzij er iemand iets aan te bieden heeft in de gele sticker-sfeer.

ad_boer (0), 11 jaar geleden

Lezers,

Excuses voor de zeer late beantwoording, uiteindelijk is het probleem opgelost door een module met gele sticker gekocht bij een demontage-bedrijf

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Ford Focus of stel zelf een nieuwe vraag.