Ford mondeo 1.8 tcdi: airco

Bouwjaar: 1999

Hallo,

toch maar even informeren: ik ga binnenkort mijn airco even laten checken want naar mijn idee zit er te weinig koelspul in het systeem (de pomp slaat nog nauwelijks uit...) Zijn er zaken waar ik bij de garage nog meer om kan vragen om ff naar te kijken, gerelateerd aan de airco?

gr, Bob.

bob1976

Geplaatst door bob1976 (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Ford Mondeo? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

16 Reacties

dupl-u-19852-5dd1492f81e02+goudvos (0), 18 jaar geleden

hoi bob

filter wat in de airco zit
controleer even of er geen slangen van de airco ergs tegen aan zitten want dan slijten ze snel door ivm met warmte afvoer van de airco.
als ervoor de radiateur geen vuil of bladeren zitten want dan kan hij niet koelen.
en controler ook de aandrijf riem.{multiriem}


gr gerko

bob1976 (0), 18 jaar geleden

oké Gerko, bedankt voor de tips! (die multi riem had ik toevallig vorig jaar zelf al vervangen... 't was erg lastig maar het is gelukt door een standaard imbus een stuk korter te maken met een slijpsteen, zodat ik bij de spanrol kon komen om deze los te draaien....)


die filter waar je het over hebt zit zeker echt ín het aircosysteem... dus dat lijkt me iets wat alleen door de garage geconstateerd kan worden.... of niet?

gr, Bob.

Niels8175 (0) PRO, 18 jaar geleden

Nee hoor..deze zit onder je paravent,rechts onder de voorruit.
Kan je zelf heel makkelijk vervangen.

Niels

bob1976 (0), 18 jaar geleden

Hoi Niels, jij bedoeld zeker die (koolstof-) pollenfilter.... heb 'k ook al vervangen laatst :-) Maar heeft Gerko het niet over dat water-afscheid-ding ofzo wat in een aircosysteem zit? of is dat niet een soort filter??

gr, Bob.

Niels8175 (0) PRO, 18 jaar geleden

Ja,die bedoel ik...:)

Nee,dat is je filter/droger.
Die hoef je niet te vervangen,als je geen lekkage's hebt gehad.

Niels

bob1976 (0), 18 jaar geleden

aha, nou ik heb volgens mij geen lekkage gehad. Het systeem moet alleen weer 'ns gevuld worden, is me verteld, want het schijnt dat na verloop van tijd dat koelmiddel wegloopt (of verdampt ofzo) waardoor de pomp steeds blijft pompen en niet meer uitslaat...

gr, Bob.

Niels8175 (0) PRO, 18 jaar geleden

Je hebt helemaal gelijk Bob.

Bijvullen kan niet,omdat je immers niet weet hoeveel er weg is.
Het systeem word dus leeggehaald,gevacumeerd,en dan gevuld met de voorgeschreven inhoud R134a.

Niels

ruudvanmaarseveen (0) PRO, 18 jaar geleden

de ford dealer heeft een airco controle voor 29 euro, mocht en gebreken geconstateerd worden mbt vulling wordt een airco servive geadviseerd(99 euro)

bob1976 (0), 18 jaar geleden

joh, wat liggen die prijzen dan uit elkaar zeg, bij mijn ford dealer kost zo'n controle 17,95, en het vullen etc, kost 160 euro.....

MondeoWilco (0), 18 jaar geleden

Ik heb exact hetzelfde probleem, nu al geruime tijd. Ben ermee naar de garage gegaan en deze zeiden dat het inderdaad afvullen van het systeem was. Syteem is geleegd en opnieuw gevuld, echter: het probleem was niet weg.

Mijn aircopomp slaat om de drie seconden aan. Zeer irritant, want als je in de file de ruiten wilt ontwasemen, gaat hij automatisch aan. Vervolgens rijd ik, net als die reclame, waarin een klein donker jongetje met een enorme bos haar rijles krijgt van z'n vader.

Dealer kon verder ook geen fouten vinden, geen lekkages e.d. Oplossing hadden ze ook niet. Aircopomp vervangen (¤ 300 +) en opnieuw afvullen (¤ 90) wouden ze wel doen, maar ze wisten niet of dit het probleem zou verhelpen.

bob1976 (0), 18 jaar geleden

Nou, 'k ben vrijdag bij de Ford garage geweest, en d'r gebeurde dus iets fantastisch! Voordat ik hem afleverde zei ik dat ik wat aan de afstelling etc van de motor had gezeten, en ik vroeg of ze dat wilden laten zitten...... een uurtje later ging de telefoon, het was de garage en ze zeiden:

"de druk in het aircosysteem is prima, dus hij hoeft niet gevuld te worden. Alleen de koelventilator draait niet op halve kracht, (daardoor het probleem dat de pomp vaker aanslaat...) dit komt waarschijnlijk door een defecte relais... En wij dachten, omdat u vrij technisch bent, dat u dit zelf wel wilde maken..."

Das toch geweldig!!! (Pluim voor Aia in Beverwijk hoor!!) Na wat onderzoeken bleek het inderdaad het relais te zijn, en ik heb dus alleen een beetje arbeidsloon (voor het onderzoeken van de airco) en een nieuw relais-tje betaald!

gr, Bob (ohja de airco doet het weer als vanouds!)

MondeoWilco (0), 18 jaar geleden

Waar zit dat relais, dan ga ik dat direct vervangen. Zal mooi zijn als dat opgelost is.

bob1976 (0), 18 jaar geleden

Het relais zat bij mij in de zekeringbox naast de accu, en het is een grote groene vierkante relais met 5 pootjes aan de onderkant (twee hele-grote, twee grote en één kleintje). Ik beschrijf het maar ff zo voor je, want van de gebruiksaanwijzing die ik had, en van het technischehandboek klopte geen hout, voor wat betreft de nummers en functies van de relais...

Het relais koste 21 euro nog wat..... en inderdaad toen ik het relais had vervangen en de airco aanzette gingen de koelventilatoren op halvekracht draaien..... en koelde de airco weer prima!!

gr, Bob.

bob1976 (0), 18 jaar geleden

Ohja, je kan trouwens die functie dat de airco altijd aan gaat als je de waaier op de voorruit-stand zet (errug irritant namelijk... :-)) uitschakelen door een draadje aan de achterkant van de schakelaar door te knippen (of te verwijderen). Dat heb ik ook gedaan..... nu kan ik dus altijd gewoon zelf bepalen of ik wel of niet de airco aan wil!

gr, Bob.

MondeoWilco (0), 18 jaar geleden

Heel erg bedankt Bob, ga dit morgen direct proberen!

Alleen nog een heel erg vervelende vraag: welk draadje? haha
Heb van veel elektrische installatie een schema, maar niet van de aircounit of satc (wat ik er binnenkort in ga plaatsen)

bob1976 (0), 18 jaar geleden

ehmm, tja welk draadje was het ook alweer?!? ;-) Ik weet niet meer de kleur ofzo uit m'n hoofd, hoe ik het heb gedaan: met een multimeter (kan ook een spanningszoeker zijn) heb ik ff gemeten op welk draadje er 12V komt te staan als ik de keuzeschakelaar op de voorruit zet, en die heb ik toen doorgeknipt... (wat misschien handiger is, is om dat contactje ff uit de stekker te halen, als het dan niet het goeie draadje is wat je had uitgezocht dan kan je hem gewoon weer aansluiten...)

suc6, gr, Bob.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Ford Mondeo of stel zelf een nieuwe vraag.