Ford Focus: Motor onder de olie

Bouwjaar: 2000, Brandstof: Diesel, Motorcode: 1.8 TDdi 75 pk

Vorige week merkte ik tijdens het rijden een flinke BBQ lucht op. Ik heb de auto afgezet en de motorkap geopend om erachter te komen dat het motorblok onder de olie zat. Ik heb onmiddelijk de ANWB man uit de buurt erbij gehaald die vertelde dat ik niet verder mocht rijden en dat ik even een officiële hulpvraag moest indienen. Zo gezegd zo gedaan. Na twee uur kwam de tweede ANWB man van wie ik gewoon verder mocht rijden.

De volgende ochtend naar verschillende garages geweest. De eerste wilde de complete turbo vervangen, de tweede durfde het niet te zeggen omdat alles nog zo vet was. Ik heb zijn advies opgevolgd en de motor goed schoongemaakt, beetje olie bijgevuld en gewoon rustig weer gaan rijden. Ik heb zijn advies opgevolgd en ben nu een paar dagen verder.

Voordat ik de olie ging bijvullen heb ik hem gepeild en gezien dat hij hier voor het huis op minimum staat. Ik heb hem later, na 1,5 uur stilstaan van de motor, ergens anders ook nog gepeild en daar kwam ik op een kwart... Ik heb voor driekwart olie bijgevuld en dat ben ik nu, een kleine 200 km verder deels kwijt (meting voor het huis). Hij lekt nog wel maar alle schoongemaakte stukken zijn nog steeds schoon en aan de auto is niets te merken. Er is nergens een lek te zien, ook niet door de monteurs die hebben gekeken. De auto heeft nergens olievlekken of oliesporen achter gelaten.

Sinds een week merkte ik dat de auto een beetje in begon te houden. Het was lastig om van de 100 naar 120 km/u te accelereren, dit duurde minuten. Sinds het olielek heb ik daar geen last meer van gehad. Ik rij welliswaar rustig met de auto (nauwelijks boven de 100 km/u) maar ik merk veel verschil!

Ik vermoed zelf dat er ergens een slang is doorgescheurd of een aansluiting gelekt heeft. Ik vermoed dat het zo enorm veel gelekt heeft doordat ik op de snelweg tijdens die rit een keer behoorlijk heb teruggeschakeld en de motor de toeren in gejaagd om te kunnen invoegen. Ik denk niet dat het de turbo is omdat de motor weer trekt als een dolle (voor een 75 pk motor dan). Ik ga straks de auto ergens anders nog eens peilen omdat de peiling voor het huis niet betrouwbaar lijkt maar wellicht kent iemand mijn probleem!

StefS87

Geplaatst door StefS87 (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Ford Focus? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

stefan84 (0), 14 jaar geleden

Ik zou de motor eens schoon maken,en proberen te achterhalen waar het olie lek vandaan komt..dan weet je willicht al wat meer..

StefS87 (0), 14 jaar geleden

Dat heb ik gedaan en ben er inmiddels ook heel wat kilometers mee verder. Tot op heden kan ik nergens zien waar de olie vandaan zou moeten komen, de motor is en blijft ook schoon...

sjaak10918 (0) PRO, 14 jaar geleden

blijft een raar probleem, maar het lijkt me dat er toch wel iets aanwijsbaars moet zijn. Hou het in ieder geval goed in de gaten en voor de zekerheid een reserve kan met motorolie in de auto (en poetsdoeken ;-) )

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Ford Focus of stel zelf een nieuwe vraag.