Ford Mondeo: motor vastgelopen

Bouwjaar: 2008, Brandstof: Benzine

Ik lease een Ford Mondeo, bouwjaar 2008. Op enig moment begon de motor wat herrie te maken, later flitste in een scherpe bocht het oliedruklampje 1 x rood op en is daarna uitgebleven. Met de auto naar de dealer gereden waar hij in onderhoud is. Zij ook een stukje gereden en ze zeiden, laat maar staan waarschijnlijk is het de multieriem. Zo gezegd zo gedaan.
Wordt ik 3 dagen later gebeld door een onafhankelijk expert. Uit dat telefoongesprek werd duidelijk dat de motor was vastgelopen als gevolg van te weinig smering en dat de lease-maatschappij wilde weten wie daar schuldig aan was. Nu hebben ze mij aangewezen als schuldige, omdat in het instructieboekje staat dat je bij elke tankbeurt het oliepeil moet checken en dat heb ik niet gedaan (wie wel vraag ik me af..). Ook was ik te laat voor mijn reguliere onderhoudsbeurt. Het komt er op neer dat ik zelf de kosten voor een nieuwe motor á 4175,- de kosten van de leenauto á 45,- per dag en de kosten van het onafhankelijke rapport (niet op mijn verzoek) moet gaan betalen!?

Ik zit met een aantal vragen:
- Ik heb oliepeil gecheckt, maar inderdaad niet na elke tankbeurt. Ik heb nooit geconstateerd dat het oliepeil onder of op het minimum stond. Had ik van een auto uit 2008 niet mogen verwachten dat het olielampje veel eerder was gaan branden? Er bleek nog maar 1,3 liter olie in te zitten in plaats van 4,3.

- Ik heb inmiddels van een andere garage gehoord dat het standaard routine is om olie en koelvloeistof te checken als een auto binnen komt. Ook al gaat het om het verwisselen van een koplamp of banden. Anderhalve week voor ik dit had is mijn accu vervangen door de dealer. Eigenlijk had ik verwacht van een dealer dat die als de auto binnen staat en hij nota-bene onder de motorkap moet zijn en het blijkbaar zo belangrijk is met zeer grote regelmaat het oliepeil te checken, dat hij dat doet. Is mijn verwachting onterecht?

- Ik ben altijd te laat voor mijn 20.000 km beurt geweest. Overschreidingen in de range 3000 - 6000 km. Nu bezien is het een duidelijk verhaal dat je dat nooooiiitt meer moet doen. Maar aan de andere kant, iedereen bij mij op kantoor heeft overschreidingen. Als ik hem wegbreng bij de dealer en het meld, krijg je een reactie van Och mevrouw dat maakt niet zo veel uit hoor. De eigenaar van de auto (dutch-lease) die alle beurten goedkeurt en betaald is er ook nooit over gevallen. Ik (of mijn collegas) hebben nooit bericht ontvangen dat ik een fout heb begaan.

- Juridisch gezien wordt mij nu nalatigheid in de schoenen geschoven, met als reden dat ik de instructies die in het boekje staan niet juist heb nageleefd. Ik vind dit heel oneerlijk! Naar mijn gevoel ben ik naar eer en geweten altijd netjes met de auto omgegaan! Banden laten vervangen als dat nodig was, andere reparaties omdat ik merkte dat er iets niet goed was (plaat onder de auto vervangen) Netjes bijvullen als dat nodig was. Ik vind echt dat ik van een nieuwe auto ook niet kan verwachten dat die in eens heel veel meer olie gaat verbruiken zonder aanwijsbare reden.

Heeft iemand raad wat ik kan doen??? Ik zit er enorm mee in mijn maag en slaap er slecht van!
Volgende week heb ik een gesprek met de lease-maatschappij.

Graag jullie goede raad, kennis, tips enz.

vriendelijke groet,
Saskia

Ford Mondeo 08

Geplaatst door Ford Mondeo 08 (0) , lid sinds 12 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Ford Mondeo? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

2 Reacties

Ford Mondeo 08 (0), 12 jaar geleden

Oh ja, nog een vraag.
Moet het lampje eerst oranje (waarschuwing) en daarna rood worden? Ik heb gehoord dat het zo zou moeten werken bij Ford, klopt dat?

Hans4040 (330) PRO, 12 jaar geleden

De doelstelling van deze site is het oplossen van TECHNISCHE problemen van auto's. NIET een advies- en/of informatiesite.
De topics waarin toch om aankooptips cq. adviezen wordt gevraagd worden door het moderatorteam gesloten.
Indien iemand de vraagsteller toch van informatie wil voorzien, kan deze dat doen door de vraagsteller rechtstreeks per email te benaderen.

Het Moderatorteam.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Ford Mondeo of stel zelf een nieuwe vraag.