Ford Transit: Regelmatige tik uit brandstofpomp

Brandstof: Diesel, Motorcode: DuraTorq (?)

Onlangs viel iemand een tik geluid op bij de Transit bus die we bij ons bedrijf gebruiken. Aangezien ik enige oldtimer-kennis heb, heb ik even gekeken en ondekt waar het vandaan komt.

Er is een poulie die wordt aangedreven door de multi-riem en die om de zoveel seconden aangrijpt (tik), even meedraait en weer loslaat (weer tik). De behuizing waar de poulie op aangesloten zit lijkt mij de brandstofpomp, er zitten twee slangen aan die op het brandstoffilter uitkomen. Het is in ieder geval de eerste poulie die wordt aangedreven vanaf de krukas TEGEN de klok in. Hij zit er dus rechts van. Vlak naast de poulie zit een stekkertje, dus het aangrijpen en loslaten lijkt mij elektronisch gestuurd.
Dit verschijnsel herhaalt zich voortdurend, ongeacht temperatuur of toerental. Bij hoger toerental laat het systeem wel eerder los (omdat de poulie sneller ronddraait waarschijnlijk?).

Mijn vraag is eigenlijk; Wat gebeurd er precies en is dit normaal? De tik is zo luid dat je hem op ruime afstand kan horen.

De bus is vsn het type t260, bouwjaar weet ik even niet en het motortype ook niet, maar er staat DuraTorq op.

Alvast heel erg bedankt voor de input!

Jordos

Geplaatst door Jordos (0) , lid sinds 13 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Ford Transit? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

Doktor (0) PRO, 13 jaar geleden

Dat is de compressor van de airco en dat die in- en uit-schakeld tijdens stationair (maar ook tijdens rijden) is normaal.
Wat wel zou kunnen is dat de luchtspleet van die koppeling iets te groot is, dan is de tik ook wat harder.
luchtspleet zit tussen 0,35mm en 0,8mm in.

Zet de airco eens uit (en de ventilatie NIET op de voorruit zetten) je zal merken dat die poelie niet meer meegaat.

Suc6

Jordos (0), 13 jaar geleden

Ha doktor, bedankt voor je reactie. Ik ga eens kijken of het weg is als ik de airco uitzet zoals je zegt.

Jordos (0), 13 jaar geleden

Klopt, het is de airco. Toch wel prettig om te weten :)

Ralf_Jensen (0) PRO, 13 jaar geleden

Zo zie je maar weer, old- timer kennis komt altijd van pas.

S6.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Ford Transit of stel zelf een nieuwe vraag.