Ford Ka 2003: Schavend/schurend geluid rechtsachter bij lage snelheid en bochten naar rechts

Bouwjaar: 2003, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorinhoud (cc): 1299, Vermogen (kw): 44

Hoi, sinds een aantal maanden hoor ik een schurend geluid van rechtsachter komen. Het lijkt steeds wat meer te horen, 'erger' te worden.

Dit geluid hoor ik voornamelijk wanneer ik op lage snelheid ben. Het is overigens geen constant geluid.

Bijvoorbeeld:
Ik rij op een 80km/u weg, ik nader een rotonde, ik rem af en als ik zo rond de 10-20-30 km/u ben en al wat flinker aan het afremmen ben dan hoor ik een sterk schavend/schurend geluid van rechtsachter komen.

Dan rij ik met een lage snelheid de rotonde op, en neem een afslag, als ik naar rechts stuur op deze lage snelheid hoor ik weer het geluid, ook zonder af te remmen. Als ik eenmaal weer rechtdoor rij na een bocht, hoor ik nog steeds het schurende/schavende geluid voor een aantal seconden. Het klinkt op dat moment ook een beetje 'draaiend' soms dat geluid, je hoort het geleidelijk minder worden.

Dus dan verdwijnt het, tot ik wéér afrem of een bocht naar rechts maak op lage snelheid. Gek genoeg hoor ik bij bochten naar links niets. Ik hoor het zowel als ik een tijdje heb gereden of als de auto een dag stil staat.

Bij de APK hadden ze volgens mij iets van een remleiding gerepareerd. Dit was in afgelopen april. Toen ik de auto weer had opgehaald zag ik dat het rem lampje brandde. Overigens is er niks mis met de handrem en alles functioneerde prima dus ik dacht er verder niet veel van, misschien een error.

Maar nu bedenk ik me dat het lampje iets te maken zou kunnen hebben met de remmen rechtsachter?

Of wat zou dit geluid kunnen zijn?

RVD2

Geplaatst door RVD2 , lid sinds 7 jaar geleden

🌟 Black Friday Superdeals bij Coolblue! 🛍️
Mis het niet! Scoor ongelooflijke kortingen op elektronica en witgoed tijdens de Black Friday uitverkoop bij Coolblue. Beperkte tijd, ongekende aanbiedingen. Klik en bespaar nu op jouw favoriete producten!

8 Reacties

Monteur Senior, 4 maanden geleden

wiel eraf paken en kijken of even opkrikken en draaien

RVD2, 4 maanden geleden

Hoi, bedankt voor je reactie. Ik ga dat eens doen, heb je misschien een idee waar ik precies naar kan/moet kijken?

    daar waar het geluid vandaan komt natuurlijk - Monteur Senior, 4 maanden geleden

RVD2, 4 maanden geleden

Ik probeer een video te plaatsen maar ik denk dat deze niet upload.
Op de foto, als ik het dus zonder wiel rond draait (ook met wiel trouwens) hoor ik duidelijk een schurend geluid en het klinkt erg metalig. Meer kon ik niet zien.

.

Heino4267, 4 maanden geleden

zit er speling op het wiellager, waardoor de trommel gaat schuren?
Heb je de trommel er al eens af gehaald om te kijken of er iets in los ligt?

    Hoi, ik ben niet súperhandig, het wiel demonteren lukt mij nog wel, ik weet niet hoe de trommel er af moet. Er zou natuurlijk iets van een steentje of iets in kunnen zitten.

    Het wiellager, ik neem aan dat dat in de trommel zit. Dus dat heb ik niet kunnen zien. Wanneer ik het rond draaide, merkte ik niet echt iets van speling.

    Ik zou de video die ik heb gemaakt laten zien dat ik het rond draai, dan kunnen jullie het zien en horen. Zijn Youtube links toegestaan op dit forum? - RVD2, 4 maanden geleden
    Zie hier: https://www.youtube.com/shorts/tZOFleSuo... - RVD2, 4 maanden geleden

Monteur Senior, 4 maanden geleden

pak die trommel er maar eens vanaf daarachter zit je probleem als je dit niet zelf kunt even naar een garage gaan

Monteur Senior, 4 maanden geleden

je moet die middelste afdekkap eruit wippen en daarachter zit een grote moer die moet je losdraaien die moer zit met 235nm vast dus goedvast en dat steentje verhaal laat maar achterwege dit is duidelijk ijzer op ijzer kan zijn dat je trommel tegen de ankerplaat aan schuurt of je remmen zijn weg of er ligt iets tegen de trommel aan te schuren wat van je remschoenen bevestiging af komt,als je trommel eraf is goed kijken of je iets ziet blinken dat schuurt ergens tegenaan

RVD2, 4 maanden geleden

Bedankt voor jullie antwoorden. Mijn zorg is of het kwalijk is om zo door te rijden.

Ik ken iemand die er wel naar wilt kijken. Ik ga er zelf niet aan rommelen. Dit zal denk ik volgende week gebeuren.

check

Beste antwoord, geplaatst door RVD2, 4 maanden geleden

Update: Wat bleek na het openhalen van de trommel rechtsachter; de remschoen was schuin afgesleten.

Je ziet dan een verloop van een kant waar nog genoeg remschoen op zat tot een deel waar het compleet weg was gesleten. Dit laatste deel schuurde tegen de trommel, en je kon inderdaad een blinkend deel zien.

Hij heeft toen de 'opstaande' buitenrand van de trommels afgeslepen, zodat de nieuwe remschoen er weer goed tegen kan lopen. De trommel was namelijk ingesleten. De remschoenen komen in een set van twee, dus beide remschoenen (van beide achterwielen) zijn vervangen.

Voor de set remschoenen links en rechts achter was ik zo'n 60 Euro kwijt.

Het schurende geluid is nu weg als ik rij. Dat schurende geluid hoor je wel nog steeds als er nieuwe remschoenen op zit terwijl je aan de trommel draait.

Maar tijdens het rijden hoor je niets, volgens mij moest deze ook een beetje 'ingereden'/'ingesleten' worden. Let wel op de handrem te stellen bij het terug monteren. Ik moet mijn handrem nu ietsjes meer aantrekken.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Ford Ka of stel zelf een nieuwe vraag.