Ford S-MAX: Slippende koppeling Powershift

Bouwjaar: 2018, Brandstof: Benzine, Motorcode: R9CI, Motorinhoud (cc): 2000, Vermogen (kw): 177

Ik ben sinds kort in het bezit van een S-Max uit 2018 met ongeveer 25.000 km op de teller. Deze S-Max heeft een zogenaamde powershift dubbele koppeling automaat.

Nu doet zich het volgende gedrag voor
- Zodra er middelmatig gas gegeven wordt in de 4e en de 6e versnelling, 'kiest' de bak in plaats van terug te schakelen er voor om met een iets glijdende koppeling te versnellen.

In geaccidenteerd terrein, heuvel op lijkt het symptoom sterker op te treden dan op vlak terrein. In 5e versnelling treedt het verschijnsel niet op.

1) Powershift In stand S
2) Snelheid rond 100 km/h en opgeschakeld naar 6e versnelling
3) Vervolgens middelmatig tot veel gas geven. Schakelindicator blijft 6 aangeven. (Opm: te veel gas zorgt ervoor dat ondanks dat de bak in S staat, de bak automatisch terugschakelt naar 5).
4) Toeren lopen direct op naar ongeveer 2900 tpm. Dat zijn ruim meer toeren dan bij dezelfde snelheid in versnelling 5, maar minder toeren dan deze snelheid in zijn 4. En in ieder geval veel meer toeren dan bij deze snelheid hoort in de 6e versnelling
o ~3500 tpm in 4e versnelling = 100 km/h
o ~2400 tpm in 5e versnelling = 100 km/h
o ~1700 tpm in 6e versnelling = 100 km/h
5) Doorgaan met gas geven, toeren blijven op 2900 toeren, terwijl snelheid oploopt. Toertal blijft stabiel op 2900 tpm en loopt niet op, snelheid loopt wel op. Met andere woorden, de koppeling staat ‘slip’ toe.
6) Zodra de snelheid van ongeveer 120 bereikt is, ‘ glijdt’ het toerental terug naar ongeveer 2100 tpm, het normale toerental bij 120 km/h in de 6e versnelling.

Alles terwijl de versnellingsbak in de 6e versnelling. [yt]https://youtu.be/VDa4oKZ-Er0[/yt]

Dealer zegt dat dit normaal gedrag is van de bak, maar een proefrit met een gelijke auto geeft dit 'probleem' niet.

Wat is juist ?

SanderZzzzzzz

Geplaatst door SanderZzzzzzz (0) , lid sinds 4 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Ford S-Max? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

0 Reacties

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Ford S-Max of stel zelf een nieuwe vraag.