Ford Kuga: Startproblemen / motorstoring

Bouwjaar: 2010, Brandstof: Diesel, Transmissie: Handgeschakeld, Motorinhoud (cc): 1997, Vermogen (kw): 103

Ik heb een Ford Kuga Titanium 2.0 TDCi 103 kw/140 PK van december 2010. Sinds 2016 vertoont hij problemen met starten. Hij werkt met startknop. Normaliter is het starten en lopen, maar soms start hij, stopt weer, start opnieuw, stopt weer, start opnieuw, stopt weer en krijg dan een 'gevarendriekhoek' met veel kabaal en de signalering motorstoring. Als ik dan 5 minuten wacht en opnieuw start, doet hij het vaak wel. Dit heeft hij met periodes, in 2016 veel last van gehad, 2017 minder en dit jaar dramatisch. Het maakt niet uit of de motor warm of koud is (alhoewel het vaker gebeurt bij een koude motor), of er veel of weinig brandstof in de tank zit en dat soort dingen. Er valt geen storing uit te lezen als hij daarna bij de garage is. Eigen garage kan het niet vinden en ook de Ford-dealer niet. Brandstoffilter, brandstoffilterhuis en brandstofleiding zijn in 2016 al eens vervangen (omdat men dacht dat er lucht bij kwam), maar dat heeft niet tot verbetering geleid. Een ander dingetje wat er mogelijk mee verband houdt, is dat hij af en toe afslaat als ik vaart minder voor een bocht of verkeerslicht. Geeft dan geen foutmelding en start probleemloos als ik weer de startknop indruk. Huidige kilimeterstand 182.700 maar hij heeft al ruim 2 jaar problemen.
Inmiddels een hoop centen armer en nog zonder resultaat, iedereen tast in het duister rond deze storing. Hij staat nu weer bij de garage, waar ze denken dat het misschien te maken heeft met te veel brandstofdruk (terwijl ik hoor dat tuners dit juist graag willen) en dat het mogelijk verholpen kan worden door een nieuwe sensor (en dus ook nieuwe commonrail) of eventueel zelfs de brandstofpomp te vervangen, maar geen garanties want ze weten het eigenlijk niet.

Zijn hier misschien mensen die er licht op kunnen werpen?

Ik word er ondertussen behoorlijk wanhopig van. Alvast bedankt!

Enidanneke

Geplaatst door Enidanneke (0) , lid sinds 5 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Ford Kuga? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

6 Reacties

Heino4267 (215), 5 jaar geleden

Als het motorstoringslampje gaat branden, is er een storingscode aanwezig die met Ford-compatible uitleesapparatuur kan worden uitgelezen.

Enidanneke (0), 5 jaar geleden

Helaas wordt er geen informatie over de motorstoring opgeslagen en valt er door de Fordgarage niks uit te lezen. Het motorstoring lampje brandt ook niet, er is alleen een waarschuwingssignaal met gevarendriehoek met de melding Motorstoring. Als de auto later wel start, is dat verdwenen en wordt geen storing gevonden als ze hem uitlezen.

oldford (0) PRO, 5 jaar geleden

Heeft de dealer al contact gehad met de importeur?
Zowel over het probleem als over het feit dat foutcodes kennelijk "vergeten" worden als je het contact uitzet.
Is er gecontroleerd of er een software update beschikbaar is die wel de foutcodes onthoudt?

Probeo (0), 5 jaar geleden

Hallo Enidanneke.
Computer ziet dat motor vroegtijdig is afgeslagen en zal hierdoor een nieuwe startpoging doen.
Waarom de motor afslaat is eventueel te zien door het installeren van de VCM die geprogrammeerd is om verschillende signalen op te nemen wanneer de motor stil valt.
De dealer kan deze aansluiten op de EOBD stekker. Op het moment van storing moet je dan op een afstandbediening drukken waardoor er 15 seconden voor en 15 seconden na het drukken op de afstandbediening de signalen worden bewaard en opgenomen. Eventuele foutcodes kunnen dan ook opgeslagen worden. De signalen die opgenomen moeten worden zijn minimaal: toerental, raidruk gewenst en werkelijke raidruk, map signaal, startsignaal, regelklep raildruk, voeding PCM. Er kunnen nog meer signalen gelijk opgenomen worden, hoe meer hoe beter. Persoonlijk denk ik aan een probleem in je krukassensor. Wanneer dit signaal niet binnen komt wordt een nieuwe startpoging gedaan.
Vraag aan je dealer of hij deze methode toe wil passen. (elke dealer heeft minimaal deze VCM liggen)
Succes.

Kuga555 (0), 4 jaar geleden

Hoi Enidanneke,

Weet je al wat het probleem was?

Gr,
Ed

Enidanneke (0), 4 jaar geleden

Hoi Ed,

Helaas niet. Wel doet hij het minder nu de Fordgarage het onderhoud doet. Ook hebben ze een onderdeel vervangen waarvan ze dachten dat dat het zou kunnen zijn (ben ff de naam kwijt, sorry), maar toen deed hij het eigenlijk nog nauwelijks. Geloof dat ze denken dat het aan mij ligt, of aan mijn rijstijl. Monteur bood aan om eens mee te rijden, zodat hij kan zien hoe ik rij. Maar sinds hij dus bij Ford in onderhoud is, komt het startprobleem nog maar weinig voor. Afslaan doet hij nog wel met enige regelmaat, maar ook een stuk minder. En af en toe geeft hij zelf wat gas bij, zoals wanneer je bij een verkeerslicht stoer doet en een paar keer je gas intrapt en loslaat, maar dan niet zo veel gas. Slaat toerenteller uit naar 1. Apart wel ;)

    Hallo Enidanneke,
    Ik heb nagenoeg hetzelfde probleem sedert september 2020. Heb je de auto nog en is je probleem al opgelost? - King Boko (0), 3 jaar geleden

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Ford Kuga of stel zelf een nieuwe vraag.