Ford Galaxy 2008: Vaste (of geschakelde) plus op 7-polige trekhaakaansluiting

Bouwjaar: 2008, Brandstof: Diesel, Motorcode: 2.0 TDCI

Hallo,

Ik heb een Galaxy van 11/2008 met originele (af-fabriek) wegklapbare trekhaak. Helaas zit hier een 7-polige stekkerdoos met bijbehorende kabelset in. Deze is 'modern' aangesloten, dus met mistlamp op 54G. Omdat ik er een caravan achter ga hangen, wil ik nu graag een vaste (of een geschakelde) plus op 54G zetten, in plaats van de mistlamp. Zoals het vroeger was, zeg maar...

De huidige kabelset loopt van de (originele) trekhaakmodule rechts-achterin naar de trekhaak. De connector op de trekhaakmodule is zo te zien ook geschikt voor een 13-polige set, want er zitten nu een aantal lege aansluitingen op. Dat betekent volgens mij dat er op die connector ook de door mij gewenste constante of geschakelde plus aanwezig moet zijn, alleen weet ik niet op welke aansluitingen. Kan iemand mij helpen aan het aansluitschema van de uitgaande connector op de trekhaakmodule is, zodat ik weet wat ik moet 'verbouwen'? Ik kan dan simpelweg de mistlampaansluiting op de stekker verplaatsen naar de gewenste plus-aansluiting (constant of geschakeld).

Is wat ik wil inderdaad mogelijk/verantwoord, of kan ik beter de hele kabelset vervangen door een 13-polige? Ik heb op Internet wat lopen zoeken en kom alleen voertuigspecifieke sets tegen waar ook een trekhaakmodule bij zit, en die zijn allemaal vrij prijzig (al gauw 150 euro). De sloop zou misschien een alternatief zijn, maar ik zou eventueel ook een generieke 13-polige set kunnen kopen (die zijn een stuk goedkoper) en daar de stekker aanzetten die nu aan de 7-polige zit (die dus op de trekhaakmodule is aangesloten).

Hieronder nog een foto van hoe het er nu uit ziet (dit is overigens niet de mijne, maar een foto die ik op Internet tegenkwam, het is wel dezelfde module en kabelset als ik heb).

Alvast bedankt voor de hulp!

agroning

Geplaatst door agroning , lid sinds 15 jaar geleden

3 Reacties

oldford PRO, 8 jaar geleden

Volgens mij moet ook een caravan onder bepaalde voorwaarden een mistachterlicht hebben.

Moet je die hebben, dan zou ik niet 54G vervangen.

Mausx, 8 jaar geleden

Het slimste is om toch gewoon de set te vervangen door een 13-polige set. 54g mag niet gebruikt worden omdat het mistlicht moet werken op moderne aanhangsels.
13-polige set er op, eventueel verloopje voor 7-polig. Dan heb je alle functies die je nodig hebt en zonder storingen.

De bestaande set ombouwen enz. gaat volgens mij niet eens en dat is zowiezo vragen om storingen en doorgebrande bedrading.

agroning, 8 jaar geleden

Hmmm, ik dacht (onterecht, blijkt nu), dat mischtachterlichten pas vanaf veel latere bouwjaren verplicht waren.

Goed, het moet dus een 13-polige set worden (de caravan heeft die ook al), maar dan zou ik nog steeds het liefst alleen een kale universele kabelset kopen en de connector overzetten, zodat ik de kabelset direct kan aansluiten op de bestaande trekhaakmodule. Ik vind het toch wel zonde om een (dure) set met CAN-module te kopen, terwijl die er al in zit. Ik heb dan dus nog steeds het aansluitschema van de trekhaakmodule nodig. Iemand?

Oh ja, en hoe kom je bij een zevenzitter bij de kabeldoorvoer onder de auto? Moeten daarvoor de achterste stoelen eruit, of is het voldoende om alleen de bekleding te verwijderen?

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Ford Galaxy of stel zelf een nieuwe vraag.