Kia Picanto: Kia picanto krukas problemen

Bouwjaar: 2006, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.0

Ik lees op internet dat er al veel problemen zijn geweest met de krukas van deze klein kia's gebroken krukassen etc. Ik wilde eigenlijk zo'n kia aanschaffen maar heb nu twijfels. Ik lees alleen niet welke modellen hier last van hebben en of het probleem al is opgelost bij de nieuwere modellen. Het enige wat kia doet is de krukasbout vervangen voor een langere maar ik twijfel of dit effect heeft de oude zou te kort zijn (aan poelie zijde). Kan hierdoor je krukas breken door een te korte bout, lijkt me een raar verhaal kan iemand mij antwoord geven?

theunheebink

Geplaatst door theunheebink (0) , lid sinds 16 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Kia Picanto? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

8 Reacties

primera p11 (0), 10 jaar geleden

Volgens mij was dit probleem alleen aanwezig bij de uitvoeringen met airco.
Zat idd een te korte bout in,kwam teveel kracht op met als gevolg afbreken en beschadigde krukas.
Is gemodificeerd en daarna niet meer voor gekomen.

theunheebink (0), 10 jaar geleden

Maar weet je ook wel model en bouwjaar dit was. Ook las ik verhalen dat de krukas gebroken was, dit lijkt me niet kunnen alleen door een te korte bout.
Misschien breekt er een hoek uit het boutgat maar helemaal doormidden is denk ik een andere oorzaak dan alleen een te korte poeliebout.

primera p11 (0), 10 jaar geleden

Een krukas is gehard staal en er komen natuurlijk onevenredige krachten op als de bout los loopt.
Dat kan tot gevolg hebben dat de krukas breekt.

theunheebink (0), 10 jaar geleden

Maar heeft kia dit probleem inmiddels opgelost bij de picanto, of zijn er bouwjaren die je beter niet kunt hebben?
(er is geen terugroepactie geweest namelijk)

primera p11 (0), 10 jaar geleden

We spreken over een probleem uit 2008,6 jaar geleden.
Het zal inmiddels wel opgelost zijn.

thunderstreak (0), 9 jaar geleden

Recentelijk een Kia Picanto aangeschaft en deze vraag meteen getackeld.

Kijk naar het chassisnummer van de auto die je wilt kopen. Tot en met bouwjaar 2005 heeft dit probleem gespeeld. Het bouwjaar lees je af aan het getal dat voor de letter T staat in het chassis/VIN-nummer. 5T in het chassisnummer is een 2005, 4T een 2004 etc. Vanaf 2006 zit je safe (6T en hoger dus)

Alleen Picantos van 2005 en daarvoor zijn verdacht en kunnen een te korte krukaspoeliebout hebben. De te korte bout is herkenbaar aan de kleur: die is zwart. De goede krukasbout is herkenbaar aan de matzilveren kleur.

Visueel is het ook te controleren. Waar kun je de krukasbout vinden? Draai de voorwielen geheel naar rechts en kijk in de rechter wielkuip naar de afscheiding tussen wielkuip en motorcompartiment. Daarin zit een uitsparing in de vorm van een halve maan. Achter deze halve maan is de krukaspoeliebout te zien en ook de kleur dus. Als gezegd: zilver is OK, een zwarte is fout.

Hoe kan nu een krukas breken door een verkeerde (te korte) bou? Wel, deze bout moet met een voldoende aanhaalmoment vastgezet worden. De frictie op de draadgangen zorgt dan dat bout niet los kan lopen en de krukaspoelie op de krukas vastzit en ook niet los kan lopen. Bij te weinig draadgangen (een te korte zwarte bout) is er uiteindelijk te weinig frictie om de bout vast te houden en de krukaspoelie veilig op de krukas te houden. Deze kan na verloop van tijd iets los raken waardoor de krukaspoelie gaat slingeren. Dit is nauwelijks merkbaar in de auto, maar in de krukas zet zich deze slingering genadeloos door, waardoor na enige tijd metaalvermoeidheid in de krukas plaatsvindt en deze gewoon scheurt. En dat is een dure reparatie.

Alle dealeronderhouden Picanto's zouden uiterlijk in 2012 van een nieuwe distributie moeten zijn voorzien. Daarbij moet ook de krukaspoelie los en zou dus de krukaspoeliebout vervangen moeten zijn.

Maar zeker weten doe je het pas als je de bout zelf bekijkt: in de wielkast dus.

primera p11 (0), 9 jaar geleden

Helder en duidelijk.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Kia Picanto of stel zelf een nieuwe vraag.