Kia Sorento: Stuurbekrachtiging valt af en toe weg

Bouwjaar: 2003, Brandstof: Benzine, Motorcode: 2.4i

De stuurbekrachtiging van mijn Sorento (EX Custom = LX met EX extraatjes) valt af en toe weg.
Dit gebeurd af en toe na het verlaten van de autoweg in lange bochten. Hij blijft dan een poosje zwaar sturen en dan plotseling stuurt ie weer licht. Vreemde gewaarwording als je met deze kolos de autoweg afkomt en de bocht om moet.

De dealer kon het probleem niet en heeft de auto drie dagen lang uitgeprobeerd. Zoals gewoonlijk trad het probleem dan net niet op. Hij heeft toch het volgende gedaan: Controle op lekkages (geen gevonden), vloeistof vervangen (niet geholpen) en recentelijk de stuurbekrachtigingspomp vervangen (hielp echter ook niet).

Volgens de info die ik op met name Duitse websites vind wordt dit veroorzaakt door een defecte snelheidssensor (+bekabeling/adapter). Bij KIA is dit een bekend probleem en vermeld als KTI 46/04 (in Duitsland).
Ik heb de dealer hier al meermalen op gewezen, maar volgens hem heeft mijn Sorento een volledig hydraulisch geregelde stuurbekrachtiging en de snelheidsafhankelijke werking wordt niet electronisch geregeld. Ik heb daarover zo mijn twijfels.

Iemand die het probleem en eventueel een oplossing kent?

Masimo

Geplaatst door Masimo (0) , lid sinds 16 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Kia Sorento? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

2 Reacties

123peu (0), 16 jaar geleden

Dit probleem is bij alle kia dealers bekend, er is namelijk een officiele service mededeling geweest over dit probleem.
Een nieuwe snelheidssensor is de absolute oplossing. De stuurbekrachtiging is namelijk wel elektronisch regelend

suc6

Masimo (0), 16 jaar geleden

De snelheidssensor is afgelopen week vervangen. Door een van hetzelfde type (rond en van aluminium).

De servicemelding van Kia had volgens de dealer betrekking op de Diesel versie. Die hebben in geval van dit probleem een ander type snelheidssensor gekregen (Vierkant, zwart plastic + verloopkabel).

Als het probleem na het inbouwen van de nieuwe sensor nog blijft, dan wordt alsnog het diesel type gemonteerd.
Ik heb helaas nog geen tijd gehad uitgebreid te testen.

Update 14-2: Na het monteren van de sensor blijft het probleem zich voordoen. Opnieuw gemeld bij de dealer. De betreffende medewerker die de zaak behandeld is echter tot na het weekend op vakantie. Volgens zijn collega heeft ie wel contact gehad met Kia Nederland ocer de kwestie. Even wachten tot na het weekend.

Update 4-3: Sensor nu vervangen door het andere type (de zwarte met verloopkabel). Probleem definitief verholpen.
Verder kwam de dealer er tijdens overleg met Kia Nederland achter dat een fout type radiator in de auto zat. Er was blijkbaar ooit een vervangings aktie geweest. Dat hebben ze ook maar meteen geregeld.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Kia Sorento of stel zelf een nieuwe vraag.