Lancia 1.9td HPE: Vraag van een groentje...Diesel hoeveel toeren rijden?

Bouwjaar: 1999

Dag mensen,

Sinds kort heb ik me mogen scharen bij de clan der dieselrijders. Nu vraag ik me alleen af: hoeveel toeren kan ik het beste rijden om de motor zo min mogelijk te belasten?

groeten,

Michel

Michel Iglesias

Geplaatst door Michel Iglesias (0) , lid sinds 20 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Lancia Beta? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

2 Reacties

Paulus8636 (0) PRO, 18 jaar geleden

Als de motor trekkracht moet leveren mag je rustig naar 2500 tot 3000 toeren gaan en constante snelheid tot 80km/u kun je met 1500tpm doen. Boven 80km/u naar minimaal 1800tpm.
Kwestie van gevoel. Je moet de motor net zoveel toeren laten draaien dat deze soepel draait maar je moet de motor niet afwurgen.
En nog veel belangrijker, zeker bij de turbodiesels: rustig warmrijden. Niet te veel gas geven tot de motor warm is. En na het rijden de motor nog 15 sec. stationair laten draaien zodat de turbo zo langzaam mogelijk draait als je de motor afzet.
Ook af en toe met een warme motor in z'n drie volgas flink doortrekken zorgt ervoor dat alles weer even schoonbrandt en gangbaar blijft.
Succes,
Paul

Alex218 (0) PRO, 18 jaar geleden

tip van ook een nieuwe HPE TD rijder; koppel is het hoogst op 2100 tpm. Een diesel belast je alleen onnodig bij toeren hoger dan 4000. Deze diesel dan.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Lancia Beta of stel zelf een nieuwe vraag.