Mazda 323: airco binnen 1 jaar leeg, geen koeling meer

Bouwjaar: 1999, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.5 16v

Beste mensen,

Ik ben nu bijna twee jaar in het bezit van een 323 Fastbreak uit 1999. Na een eerste keer bijvullen van het aircosysteem (voor de zekerheid met fluor) was het binnen één jaar weer mis. Geen airco-koeling meer. Op dat moment alles met infrarood licht laten checken (motorruimte). Geen sporen van fluor te vinden onder de kap. Dit betekent dat het lek van de airco ergens anders zit. Waarschijnlijk onder dashboard?

Het is dus zo dat het systeem binnen een negental maanden begint na te laten. Ik weet dat de condensator wel eens kuren vertoont en dat er dus een klein lekje in zit. Als dit het is, wat kost me dat grapje dan? Zal binnenkort eens gaan informeren bij de garage zelf, wil het eigenlijk nu definitief opgelost hebben...

Ruiters

Geplaatst door Ruiters (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Mazda 323? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

9 Reacties

robertverbeek (0) PRO, 16 jaar geleden

Gegarandeerd dat je condensor lek is, laat het systeem maar eens afpersen en met een plantenspuit je condensor helemaal inspuiten met een mengsel van water en afwasmiddel dan zie je grote schuimkoppen komen.
Al zou je lekkage binnen hebben dan moet de fluor zichtbaar worden in je condensafvoer slang.

Ruiters (0), 16 jaar geleden

Komisch is dat het systeem steeds bij het afpersen niet voldoende lekkage vertoont dat het op het apparaat verschijnt. Moet dus echt een klein lek zijn!
Heeft iemand een goed idee van de prijs van het vervangen van de condensor?

Nico8119 (0), 16 jaar geleden

Ergens rond de 350 euro bij een airco specialist -dacht ik-

sytze (0) PRO, 16 jaar geleden

Kan bij een jap haast niet anders zijn dan de condensor voorin. Alleen deze staat bloot aan wisselende weersinvloeden en krijgt te maken met opspattend vuil en kleine steentjes. Bij een toyo wil een lekke alu leiding voorin rechts ook nog wel es voorkomen. Vaak lekt een condensor naar beneden en dan zie je bijna niet waar het lekt. Bel anders es het volgende nummer voor prijsopgaaf van een condensor. 0534312044.

Sytze

Jan-Marcus (0) PRO, 16 jaar geleden

Ik weet voor bijna 100% dat je condensor lek is. Maar vaak is het maar een klein lekje en kun je dit niet in 15 min zien.

Ik laat ze meestal een uur onder druk staan dan komt er vanzelf een lek naar boven. Neem ook de radiateur ff uit de klemmen en duw hem naar achteren daar tussen wil het lek ook wel eens zitten.

Groeten,

Jan-Marcus

Harald1980 (0) PRO, 16 jaar geleden

Vergeet de aansluitingen op het filter/droger niet, dit is een zwak punt bij Mazda.

Ruiters (0), 16 jaar geleden

Dank allen voor jullie reactie, de condensor heb ik laten controleren en vervangen. Was inderdaad de boosdoener. Tijdens mijn vakantie in Frankrijk kunnen genieten van een perfect functionerende airco.

TheoStek (0) PRO, 16 jaar geleden

Zo dat is snel gerepareerd gezien datum van plaatsing hihihi.

[quote]Komisch is dat het systeem steeds bij het afpersen niet voldoende lekkage vertoont dat het op het apparaat verschijnt. Moet dus echt een klein lek zijn![/quote]
Een lek komt niet altijd naar voren toe bij afpersen met stikstof.
Daarom de regel ook is dat wanneer het systeem is afgevuld en er geen lekkage's te bespeuren waren, er een elektronische lekdetectie uitgevoerd moet worden, indien toch een lek aanwezig? is die snel gevonden.

In het vervolg een electronische lekdetectie laten uitvoeren, dan had je veel eerder plezier gehad van een perfect functionerende airco, het had tenslotte ook anders kunnen aflopen.
Als dan ook nog de filter/droger is vervangen?

doe het in één keer goed zoals het moet en naar behoren, en niet met de huis,tuin en keuken middelen.
Stek bedrijven of airco boeren die zo werken zijn het niet waardig om Stek erkend/gediplomeerd te zijn, ze moesten nog strenger optreden en boetes uitdelen, was het zo afgelopen met de UV rotzooi.

Ruiters (0), 16 jaar geleden

De airco is al een ruime drie maanden geleden gerepareerd bij de Mazda dealer. Ik kwam vandeweek nog eens mijn eigen topic tegen en vond het niet netjes om dit onafgerond achter te laten.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mazda 323 of stel zelf een nieuwe vraag.