Mazda 323: Klapperende geluiden wielophanging op klinkerwegen

Bouwjaar: 1998, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.5

Betreft; Mazda 323 F (Fastbreak) b.j. 09/98 met 101.000 km.
Deze auto is nu een jaar in mijn bezit en voldoet prima. Blijft echter een zeer irritant probleem van een soort gedempt klapperende geluiden vanaf onderzijde (voor / achterwiel ophanging?) van de auto bij het rijden over lichte oneffenheden in de weg.
Bij afname van de Mazda dealer zijn eerst al 2 van de 4 stabilisatorstang kogels vernieuwd en vrij snel daarna op mijn verzoek ook de andere 2. (geluiden daarvan waren nog veel duidelijker)
Daar kan het dus niet meer aan liggen. Uitlaat is volledig nieuw en juist gemonteerd. Rammels lijken van de wielophangingen te komen en lijken zowel voor als achter aanwezig.
Diepere kuilen en bulten in de weg geven geen probleem, het zijn vooral de lichte oneffenheden (zelfs de onderbroken verhoogde witte strepen in de weg) die de geluiden veroorzaken. Ik kan zelf onder de auto geen afwijkingen ontdekken in b.v. rubbers en of ophanging.
Zouden deze geluiden veroorzaakt kunnen worden door minder goed werkende schokdempers na 100.000 km? Zelf vind ik de auto minder stabiel op slechte wegen als wel beweerd wordt over deze auto's, maar verder is de demping op en na drempels e.d. goed (auto deint absoluut niet na of zo)
Iemand een idee? B.v.d. voor de genomen moeite.

323 fastbreak

Geplaatst door 323 fastbreak (0) , lid sinds 16 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Mazda 323? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

7 Reacties

Santa (0), 16 jaar geleden

Fuseekogels, stuurkogels, rubbers van de draagarmen of van de schokdempers?

Harald1980 (0) PRO, 16 jaar geleden

Ik zou toch nog eens naar die stabilisatorstangetjes laten kijken, dit is een veel voorkomend probleem bij deze 323modellen. Andere mogelijkheid zou een lekke schokbreker kunnen zijn.

Nico8119 (0), 16 jaar geleden

Ik denk dat het de rubbers zijn. De achterwielophanging van mijn auto heeft ook nog wel wat bijgeluidjes, voor wil nog weleens 'kraken'. Achter zijn de schokbrekers en stabilisatorstangen vorig jaar vervangen (170k km). Als ik naar de stabilisatorstang achter kijk, dan kan ik zien dat deze ook links/rechts door de rubbers beweegt; net naast de ophangrubbers is de stabilisatorstang schoon.

Jack T (0) PRO, 16 jaar geleden

Hoi Cees,

Het kan zijn dat de remklauwen rammelen, speling op de pennen. Tijdens rijden op ongelijke weg de rempedaal licht intrappen, als het dan gelijk weg is weet je meer.............)

Gr. Jack

323 fastbreak (0), 16 jaar geleden

Ik ga het proberen en laat het weten, bedankt voor je bericht.

Cees
[quote=Jack T]Hoi Cees,

Het kan zijn dat de remklauwen rammelen, speling op de pennen. Tijdens rijden op ongelijke weg de rempedaal licht intrappen, als het dan gelijk weg is weet je meer.............)

Gr. Jack[/quote]

323 fastbreak (0), 16 jaar geleden

Nico, bedankt voor je reactie. Volgende maand krijgt de auto een APK en kl. beurt. Zal het probleem dan weer aankaarten bij de dealer en laat nog wat van me horen.

Groeten, Cees


[quote=Nico8119]Ik denk dat het de rubbers zijn. De achterwielophanging van mijn auto heeft ook nog wel wat bijgeluidjes, voor wil nog weleens 'kraken'. Achter zijn de schokbrekers en stabilisatorstangen vorig jaar vervangen (170k km). Als ik naar de stabilisatorstang achter kijk, dan kan ik zien dat deze ook links/rechts door de rubbers beweegt; net naast de ophangrubbers is de stabilisatorstang schoon.[/quote]

ItaloMike (0), 16 jaar geleden

Ikzelf heb hier dus ook last van met mijn mazda 626 DITD uit 1999. Bij de garage wisten ze mij idd ook te vertellen dat het aan de remklauwen ligt. En precies zoals Jack T al zegt, stopt het zodra ik mijn rempedalen indruk.

Bij mijn garage (Bosch Car Service) zeggen ze dat ze het wel kunnen verhelpen, maar dat dit niet van lange duur zal zijn. Weet iemand of dit waar is?
En wat valt er eventueel aan te doen?

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mazda 323 of stel zelf een nieuwe vraag.