Mazda Premacy: maar één slang aan het koelvloeistof expansievat

Bouwjaar: 2000, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.8

sinds kort heb ik een Premacy,nu heb ik het volgende , ik heb de koelvloeistof bijgevuld en zag dat er maar één rubber slang aan het expansievat zat namelijk onderop, boven op de deksel van het vat zit wel een klein plastiek stuk waarvolgens mij een terugvoer slang opmoet maar heb geen idee hoe die slang vast zit aan de motor of verwarmingsysteem, heb ook geen slang los zien liggen in het motor blok, hij gebruikt veel koelvloeistof als de verwarming aan is geweest.

nu mijn vraag , zou er nog een rubbereslang moeten zijn die zorgt dat de koelvloeistof terug loopt in het expansievat , zo ja hoe zou die slang dan lopen en waar zit hij vast aan beiden zijden?

bedankt

mjr

Geplaatst door mjr (0) , lid sinds 15 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Mazda Premacy? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

8 Reacties

oldford (0) PRO, 13 jaar geleden

Kontroleer het interieur eens onder de matten. Alles droog daar?

mjr (0), 13 jaar geleden

hij staat op het moment bij de kwikfit , maar het was mij niet opgevallen dat de vloer nat was , ik ga het wel even nakijken als ik hem terug heb,mocht de vloer nat zijn wat zou dat kunnen betekenen?

bedankt

ilspeed (0) PRO, 13 jaar geleden

Op het expansievat hoort een slangetje te zitten dat met een 90 graden bocht naar beneden loopt zodat er een eventueel teveel aan koelvloeistof kan weglopen.
Artikelnummer B6Bf-15-355A is volgens mazda een dop met bijbehorende slangetje, kost ongeveer €25,- (slangetje niet los verkrijgbaar)
Ik zou even op de sloop kijken voor het slangetje.

mjr (0), 13 jaar geleden

bedankt ton ga zeker ff op de sloop kijken. ik vraag me af waarom ze het expansievat zou klein maken , als de verwarming veel koelvloeistof verbruikt.

ilspeed (0) PRO, 13 jaar geleden

Het is zeker niet normaal dat een auto koelvloeistof "verbruikt" , hier ligt waarschijnlijk een ander probleem aan ten grondslag. De tip om de vloer is even na te kijken is zeker de moeite waard, het kan zijn dat er bij de kachel lekkage is van een van de slangen.
Als dit niet het probleem is dan zou er ergens anders een lek kunnen zitten of de koppakking kan lek zijn.

mjr (0), 13 jaar geleden

ga ik zeker doen

jeroen5305 (0), 13 jaar geleden

Hoeveel verbruikt hij, hoever vul je het reservoir (met koude motor) tot max streepje of vol. Er hoeft maar 1 slangetje aan te zitten aan de onderzijde, het bovenste pijpje is een overloop als er teveel bijgevuld is en dan zou een slangetje met een bocht van 90 graden er alleen voor zorgen dat de koelvloeistof naar beneden wegloopt. Een kwart liter koelvloeistof verlies per jaar is normaal/aanvaardbaar. Als de kachelradiateur lek zou zijn ruik je vaak een zoetige lucht en word het interieur wat vettig. Kontroleer onder de motorkap alle slangen en de radiateur op natte sporen en of koolvorming van opgedroogd koelvloeistof, vooral de bovenste radiateurslang naar cilinderkop (accu zijde). Anders een keer met koude motor de radiateurdop eraf en controleren of de radiateur vol zit deze eventueel afvullen radiateurdop terug plaatsen en de dop van het expansievat eraf en de motor warm laten draaien, regelmatig de druk op de dikke radiateurslangen controleren en of er luchtbellen in het expansievat (blijven) komen (wellicht lekke koppakking) de druk op de slangen mag 0.9 of 1.1 bar worden (zie dop radiateur) de radiateurdop is een 2 weg klep, warme koelvloeistof zet uit en als de druk word zoals eerder beschreven laat de dop een klein beetje koelvloeistof naar het reservoir stromen, als de motor dan weer afkoelt laat de radiateurdop weer wat terug stromen, vandaar dat het reservoir ook maar 1 slangetje aan de onderzijde nodig heeft en niet helemaal vol MAG. Controleer tevens of de koelvin in- en uitslaat als de motor op temperatuur is.

mjr (0), 13 jaar geleden

ik vul het reservior tot aan max , eerder heb ik de dop van de radiateur er afgehaald en toen zat hij helemaal vol, gisteren echter zat het reservior tot boven het max gevuld en had hij wat koelvleoistof eruit gegegooid via het overloop slangetje, toen ik de radiateur toen open deed zag ik geen koelvloeistof , ik heb hem toen niet bijgevuld maar ben gewoon naar mijn werk gegaan , vanochtend heb ik weer even alles nagekeken en nu zag ik wel koelvloeistof inde radiateur maar was het expansievat bijna tot op het min nivo gevuld.de koelvin heb ik nog niet echt opgelet , maar het valt me wel op dat bij mijn vorige auto's het weleens gebeurde dat ik de vin hoorde draaien als ik de motor afzetten en ik naast de auto stond dat heb ik bij deze nog niet gehoord.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mazda Premacy of stel zelf een nieuwe vraag.