Mazda 3: Motor ratelt bij koude start

Bouwjaar: 2004, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.6

Ik heb een Mazda 3 benzine met bijna 80000km op de teller. Bij een koude start wil er nog wel eens een ratelend geluid uit de motorruimte komen, een beetje alsof het een TDI motor is, moeilijk te omschrijven. Dit geluid verdwijnt vanzelf als de motor wat warmer is na ongeveer 30-60 seconden of zo'n halve kilometer. Het geluid is toerental afhankelijk, hoe meer toeren hoe sneller het ratelende geluid. Stationair is het niet echt hoorbaar. Het lijkt vooral voor te komen als de temperaturen wat lager zijn.
Iemand enig idee wat dit kan zijn?
Auto rijdt voor de rest goed. Het geluid verdwijnt iedere keer vanzelf weer, maar ik maak me er toch een beetje zorgen over.

Alvas bedankt voor jullie hulp.

Groeten,

Michel

GreenPrimera

Geplaatst door GreenPrimera (0) , lid sinds 16 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Mazda 3? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

Hans4040 (190) PRO, 14 jaar geleden

dat tikken zal van de klepstoters komen.
wanneer het kouder wordt, worden de stoters door de dikke olie minder snel gevuld met olie, waardoor ze even tikken.
een iets dunnere olie tijdens de koude wintermaanden is dan aan te raden.
aanbevolen wordt 5W30 synthetisch.
zie ook: www.kroonoil.nl

GreenPrimera (0), 14 jaar geleden

Bedankt voor je antwoord, Hans. Het is niet echt tikken, maar meer ratelen. Zat aan de kettingspanner van de distributieketting te denken. Misschien dat die niet snel genoeg op spanning komt doordat de olie te dik is of zo? Of misschien is ie gewoon niet goed meer? Zal bij de volgende oliewissel 5W30 erin gooien. Heb er nu 10W40 in zitten, gooien ze er bij de Mazda garage ook altijd in heb ik me laten vertellen.

ilspeed (0) PRO, 14 jaar geleden

michel,

Wij hebben dezelfde auto, en ik moet zeggen dat jouw "probleem" mij bekend voorkomt. Na een klein stukje rijden is het ratelgeluid weg en rijdt de auto als een zonnetje. Wij gebruiken van het begin af aan 5w30 (wel iets duurder dan 10w40) met originele filters.
Ik denk dan hans wel goed zit met zijn stoter verhaal, het geluid wordt ook sterker naar mate je meer toeren maakt heb ik getest. Zodra de motor een beetje warm begint te worden is het helemaal weg. De auto heeft intussen 180000 gelopen en zover ik mij kan herinneren dit altijd gedaan zodra het een beetje koud wordt (auto staat buiten onder carport).
Ga je de spanner controleren? dan ben ik benieuwd wat de uitkomst is. Hou je ons op de hoogte?

alvast bedankt

ton

GreenPrimera (0), 14 jaar geleden

Ton, bedankt voor je reactie. Ik ben blij dat ik niet de enige ben met dit probleem. Je reactie heeft mij enigszins gerustgesteld, aangezien het bij jou niet tot verdere problemen heeft geleid en je er inmiddels al 180000km op heb zitten.
Ik weet nog niet of ik de kettingspanner ga laten controleren, maar als ik erachter kom wat het "geratel" veroorzaakt zal ik dat hier zeker even laten weten.
Heb jij de Mazda nieuwe aangeschaft? En had ie dat geratel toen ook al zodra het wat kouder werd?

Ik hou jullie op de hoogte.

Groeten,

Michel

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mazda 3 of stel zelf een nieuwe vraag.