Mazda 6: Olie lekkage rechterkant motorblok

Bouwjaar: 2002, Brandstof: Diesel, Motorcode: 2,0 CitD

Mijn Mazda 6 2,0 diesel van 2002 met 280000 km op de teller lekt een beetje olie ergens aan de rechterkant van het blok. Moeilijk te zien waar precies de olie vandaan komt. Lijkt dat er olie boven op de versnellings bak ligt maar uiteindelijk komt de olie natuurlijk op de grond onder de auto terecht.

Heeft er iemand een idee waar de oorzaak van deze (kleine) olie lekkage kan liggen en zoja of dit een grote of kleine reparatie tot gevolg zal hebben?

Groet,
Piet

piet174

Geplaatst door piet174 (55) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Mazda 6? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

9 Reacties

mark clio (0), 12 jaar geleden

moelijk te zeggen zo achter de comp.
heb je fotos van het geheel.
is het gewone olie of van de versnellingbak.

gr m

piet174 (55), 12 jaar geleden

Foto zal niet erg duidelijk zijn.
Daarom een beschrijving: als ik tussen de accu/luchtfilter en het motorblok naar beneden kijk, kijk ik op de bovenkant van de versnellingsbak. Hierop zie ik olie liggen. Uiteindelijk druppelt deze olie via de onderste afdekplaat op de grond. Het is zeker geen versnellingsbakolie. Mijn vraag is wat er aan de rechterkant van het motorblok zit wat olie kan lekken; ik zie daar wel een soort dekseltje boven tegen het motorblok aan gemonteerd. Enig idee wat hierachter zit en of dit aan de onderkant ergens kan lekken (want de bovenkant van deze deksel is droog)?

Groet,
Piet

piet174 (55), 12 jaar geleden

Heeft er echt niemand (ook niet van de professionals?) een idee waar die olie vandaan kan komen?

Groet,
Piet

riennoot (0) PRO, 12 jaar geleden

je hebt het over de rechterkant van de motorblok maar volgens mij bedoel je de linkerkant van het motorblok? omdat de versnellingsbak aan de linkerzijde zit. volgens mij bedoel je met dat dekseltje de vacuumpomp in combinatie met de stuurbekrachtigingspomp. de vacuumpomp bestaat uit 2 delen, zou kunnen dattie daar lekt, deze zit afgekit, makkelijk te herstellen. haal anders je luchtfilter en accu weg. en de luchtinlaatbuizen, ik denk dat dan ook veel beter te zien is waar het precies lekt.

Groeten Rien

piet174 (55), 12 jaar geleden

Bedankt Rien,

Links of rechts: het is maar hoe je er tegenaan kijkt: als je voor de auto staat is het de rechterkant van de motor; professionals kijken blijkbaar vanaf de achterkant.
Kan deze de stuurbekrachtigingspomp cq de vacuumpomp er zo afgehaald worden als de schroeven losgedraaid worden of zit er ook nog een riem voor de aandrijving ervan? Komt lekkage aan deze pompafdichting vaker voor?

Groet,
Piet

riennoot (0) PRO, 12 jaar geleden

hee piet, ja om verwarring te verkomen is het wel handig. kijk bij jou blijft je linkerhand tog ook je linkerhand hoe we ook voor of achter je staan;)
je kan het zo loshalen, zit een tandwiel in dat word aangesdreven door de nokkenas. ik heb nog nooit meegemaakt dat deze lekte, maar zou goed kunnen. en mischien is het in het verleden al eens losgeweest en niet goed afgekit.

gr. Rien

Hans4040 (330) PRO, 12 jaar geleden

Er zit maar 1 linkerkant aan een auto....dat is de kant die het eerste de bocht omgaat als je linksaf slaat...[img]http://fc04.deviantart.net/fs48/f/2009/1...[/img]

piet174 (55), 10 jaar geleden

Heb auto verkocht en weet dus niet wat de oplossing was

Ralf_Jensen (0) PRO, 10 jaar geleden

Goed opgelost Piet. Hoef je ook niet meer uit te zoeken welke kant, links is.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mazda 6 of stel zelf een nieuwe vraag.