Mazda 3 2015: Schakelprobleem

Bouwjaar: 2015, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: PE, Motorinhoud (cc): 2000, Vermogen (kw): 88

Beste mensen,

Alvast bedankt voor het meekijken.

In december heb ik een Mazda 3 uit 2015 gekocht. Al vrij snel na de aanschaf bleek dat de versnelling bleef 'haken'. Dat gebeurde vooral bij de 3e, 4e en 5e versnelling. Tijdens de proefrit had ik dit niet opgemerkt. Het gebeurt ook niet altijd. Het ene moment gaat het schakelen zeer soepel en makkelijk in alle versnellingen, zonder enig geluid. Het volgende moment is het net of er een blokkade voor zit, en kun je de pook niet in de versnelling duwen. Of het gaat moeizaam, en lijkt het net of je een blokkade aan de kant moeten duwen.

De dealer heeft er al een andere versnellingsbak in geplaatst, maar het probleem is hier echter niet mee verdwenen. Dus het lijkt mij dat het probleem niet in de versnellingsbak zelf zit. Volgens de dealer is het een Mazda - dingetje, maar ik kan er niet bij dat Mazda versnellingsbakken verkoopt die gewoon niet geschakeld kunnen worden.

Ik weet dat Mazda werkt met kabels waar je blijkbaar niets aan kunt stellen. Maar is er iemand bekend met het probleem of heeft iemand een mogelijke oplossing? Want om zo door te blijven rijden zie ik niet zitten, en de dealer geeft aan niets anders meer te kunnen doen.

TheLith25

Geplaatst door TheLith25 , lid sinds 1 jaar geleden

8 Reacties

TheLith25, 1 jaar geleden

Update: in een ander forum was iemand met hetzelfde probleem, maar ander merk auto. Bij deze persoon hebben ze de schakelgaffel vervangen. Hier zat de gaffel op de versnellingsbak en niet in de versnellingsbak, en was vrij eenvoudig te repareren / vervangen. Hoe zit dit bij de Mazda?

TheLith25, 11 maanden geleden

Update: De dealer gaat nu de versnellingsbak uit elkaar halen en een aantal tandwielen vernieuwen. Het schijnt dat bij bepaalde serienummers van versnellingsbakken geproduceerd in 2015 er een fout zit in de 3e en 4e versnelling. Dit komt voor bij o.a. de CX3 en CX5, maar blijkbaar dus ook bij bepaalde Mazda's uit de 3-serie. Die van mij is geïmporteerd uit Duitsland, misschien dat het daarom in Nederland (nog) niet is aangetroffen.....

check

Beste antwoord, geplaatst door TheLith25, 10 maanden geleden

Update: Uiteindelijk bleek het vervangen van de tandwielen de oplossing. Dit is onder garantie gebeurd en de dealer heeft me hierin prima geholpen.

Probleem opgelost!

FrankM3, 9 maanden geleden

TheLith25, ik lees je versnellinsbak probleem op het forum, heb dit probleem ook met mijn mazda 3 gt 2014 82000 km. Helaas buiten garantie. Zou graag een paar details willen weten, bv welke dealer heeft je probleem opgelost? Het rijdt zo niet fijn in deze verder top mazda. Alvast bedankt!

    Autobedrijf Wijers in Teuge bij Apeldoorn - TheLith25, 9 maanden geleden

FrankM3, 9 maanden geleden

TheLith25, bedankt voor je reactie. Ik zal contact met ze op emen.

mazda681, 4 maanden geleden

TheLith25, was jouw Mazda 3 ook in dit rijtje ingedeeld?
https://www.cars.com/articles/2012-2015-...

Ik heb een Mazda 6 uit 2015, maar wel de update (2e versie). Toch herken in me wel in jouw geschetst probleem, met name bij 3 en 4. Als ik terugschakel van 6-5-4 gaat het heel soepel, maar ga ik van 2-3-4 dan is met name bij de 4e versnelling soms echt een weerstand te voelen.
Welke dealer heb je geraadpleegd, als ik vragen mag?

    Ja, die van mij viel onder deze categorie. Ik had mijn auto gekocht bij Weijers in Teuge. Geen officiële Mazda dealer, maar wel gespecialiseerd in Mazda. Bij mij is alles naar tevredenheid onder garantie opgelost. Het was wel zoeken voor hun, omdat dit vooral Mazda's betrof die niet in Nederland verkocht zijn geweest. Die van mij komt bijv. uit Duitsland. - TheLith25, 4 maanden geleden

FrankM3, 4 maanden geleden

Mazda681, las zojuist je bericht. Mijn mazda 3 zit in die categorie. Ik heb n nieuwe versnellingsbak + koppelingsset laten monteren bij Morien in Friesland, prijzig, maar naar volle tevredenheid. Geen enkele medewerking gehad van merkdealer of mazda Nederland. Veel succes met de oplossing van dit vervelende probleem.
Gr., FrankM3

mazda681, 4 maanden geleden

FrankM23, mijn mazda 6 valt buiten die categorie, het betrof waarschijnlijk alleen de 1e series van de mazda 6. Volgens de dealer zijn er geen problemen met deze serie bekend, dus mogelijk is het iets bijzonders wat mijn auto alleen heeft.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mazda 3 of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Met een groots assortiment in de beste auto-onderdelen, aanbiedingen en merken vind je altijd een optimale mix tussen A-merken en aanbiedingen. Voor iedere automobilist weet Carpardoo de juiste auto onderdelen of auto-accessoires te vinden.