Mercedes-Benz E-Klasse: Spanningsvariatie

Bouwjaar: 1994, Brandstof: Diesel, Motorcode: 300D

Hallo,

Vandaag viel me op dat de boordspanning van mijn auto een beetje schommelt, dit kon ik zien aan bijv. de binnenverlichting en ook aan de koplampen. De lichtsterkte schommelt een beetje. Op dat moment reed ik met de auto met lichten aan. Net even bij stationair getest en ook dan schommelt de spanning.
Ook zonder lichten aan.
Ik heb wel het idee dat hoe meer stroomgebruikers ik aanzet hoe minder de variatie in de spanning wordt.
Dus bijv. blower hoog gezet en koplampen aan dan lijkt het schommelen minder te worden.
Ik weet niet of dit fenomeen al langer aanwezig is, het viel me nu op.
In april is wel de dynamo vervangen dus je zou verwachten dat die wel goed is en de spanningsregelaar zit in de dynamo gebouwd.
Ik heb verder geen klachten, auto start goed en alle elektra werkt. Ik kan geen produktiedatum op de accu vinden dus kan niet zeggen hoe oud de accu is.
Als ik ga meten (met digitale multimeter dus zie je snelle schommelingen niet) en meet ik stationair 14,6 volt op de accu en dan zijn er geen gebruikers ingeschakeld. Dat lijkt me Ok.
Ik moet ergens nog een oscilloscoop hebben en ik zal van het weekend eens kijken of ik daarmee de spanning kan bekijken, dan moet ik de variatie wel kunnen zien lijkt me.

Iemand een idee over dit verschijnsel ?

Bedankt.

W124 1-1994 300D Kombi

RolandK10257

Geplaatst door RolandK10257 (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Mercedes-Benz 124? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

1 Reactie

RolandK10257 (0), 15 jaar geleden

Weet iemand toevallig waar de massakabel van chassis naar het motorblok ergens zit ?
Die wil ik eens nakijken/schoonmaken.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mercedes-Benz 124 of stel zelf een nieuwe vraag.