Mercedes-Benz E-Klasse: 'speling' of trekken aan het stuur

Bouwjaar: 1999, Brandstof: Diesel, Motorcode: 220 CDI

Hallo,

ik heb een klein probleempje. wanneer ik over bijvoorbeeld een klinkerweg rij voel ik de banden als het ware aan het stuur trekken, terwijl dit eigenlijk andersom hoort te zijn. ik bepaal de richting en zou eigenlijk geen of nauwelijks speling moeten voelen bij bijvoorbeeld oneffenheden in de weg (gaten/putdeksels), geulen, of spoorvorming. Ik heb normale nieuwe banden eronder liggen 215-55-R16, dus daar kan het niet aan liggen. Ik ben onlangs bij mercedes garage geweest in Duitsland en die hebben nieuwe 'Spurstangen' inclusief kogel gemonteerd. Een paar honderd euro lichter, maar tijdens het rijden nu helaas geen verbetering.

Heeft iemand een idee waar dit aan zou kunnen liggen? De auto heeft parameterlenkung dus aan de 'lenkungsdämpfer' kan het niet liggen, aangezien deze niet voorhanden is vanwege de parameterlenkung.

Alvast bedankt!

Groeten Timo

NL10

Geplaatst door NL10 , lid sinds 14 jaar geleden

6 Reacties

mobiel, 12 jaar geleden

Moet je even op je rekening kijken of vragen of er ook achsvermessing opstaat. Moet nl na vervanging van dit soort onderdelen uitgelijnd worden,en of dat gebeurd is?gr,Henk.

NL10, 12 jaar geleden

Hallo Henk, ja een achsvermessung hebben ze inderdaad uitgevoerd.

spanbandje PRO, 12 jaar geleden

als er speling op het stuurhuis zit, is dit beperkt te stellen, meestal heb je dan een speling in de middenstand,dit is te voelen door het stuur heen en weer te bewegen en naar de voorwielen te kijken als er middenstand speling is kan je het stuur een beetje links en rechts bewegen zonder dat de wielen bewegen,
De stuurhuis speling is wel in te stellen maar daar is wel kennis van zaken voor nodig.
succes Marcel.

NL10, 12 jaar geleden

@ spanbandje: ik geloof niet dat het probleem wordt veroorzaakt door speling op het stuurhuis. de auto stuurt vrij direct, dus wanneer ik in stand of tijdens het rijden snel en kort heen en weer beweeg reageert de auto direct, dus lijkt mij speling op het stuurhuis niet de oorzaak van het probleem. daarbij komt nog dat men dit heen-en-weer bewegen ook al bij mercedes zelf heeft getest: 1 monteur in de auto aan het stuur draaien, de andere monteur onder de auto (Brug) voelen aan de stabilisator stangen etc.

maar vooralsnog hebben ze geen idee wat de oorzaak wel kan zijn, en voordat ik alles een voor zou kunnen laten vernieuwen had ik gehoopt op een tip van een van jullie in dit forum. In principe kan ik er nu goed mee verder rijden, en is de speling volgens de monteurs bij mercedes niet groot. maar ik weet zelf dat deze speling een jaar geleden niet voorhanden was, en dat is het vervelende van alles, want ik wil gewoon een auto die perfect in orde is!

spanbandje PRO, 12 jaar geleden

Als je de krachten in het stuur voelt zou er iets niet goed moeten zijn, normaal is er dan een klapperend gevoel in het stuur , dit is dan speling in de stuurkogels of een ander deel, als alles echt spelingvrij is zou het nog aan de uitlijning kunnen liggen, heeft de auto schade gehad??? misschien is de askanteling niet goed?? dit kan je alleen controleren door uitlijnen, mijn prive C classe heeft een sportonderstel en geeft daardoor meer gevoel van de weg door, de uitlijning is dan ook heel anders dan een normale C classe, dus ze moeten bij het uitlijnen wel goed naar de stamkaart kijken of er geen optie sportonderstel op is anders is de uitlijning anders.
de stamkaart van de auto kan de dealer zo opvragen als ze het chassisnr hebben.

Succes Marcel.

NL10, 12 jaar geleden

Hallo allemaal,

ik ben onlangs nogmaals bij de mercedesgarage geweest en gevraagd naar een andere monteur. en zie daar... hij constateerde vrijwel direct dat de schokbrekers niet meer in orde waren. deze zijn vernieuwd, en alle problemen zijn opgelost! de auto ligt weer als een blok op de weg, zonder rare 'speling' en trillingen tijdens het rijden.

Iedereen toch bedankt voor jullie hulp!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mercedes-Benz 124 of stel zelf een nieuwe vraag.