Mitsubishi Space Star: info-display

Bouwjaar: 2001, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1400

Mijn info-display van de space star doet het soms wel,maar vaker niet.
wat kan het probleem zijn en hoe kan ik dit display demonteren?

zangger

Geplaatst door zangger (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Mitsubishi Space Star? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

DJS8 (0), 14 jaar geleden

Dat het infodisplay gedeeltelijk of zelfs niet werkt, is een bekend zwak punt van de Space Star.

De (tweedelig) kap die over het infodisplay zit, zit met klempinnen vast en kan recht naar boven worden losgetrokken (met enige kracht). Beginnen met het achterste kapdeel (het verste van je af). Om het voorste deel te verwijderen kan het zijn (weet ik niet zeker) dat eerst de infodisplay los moet. De infodisplay-unit zit met enkele schroeven links en rechts vast. Met een dubbele stekker is de displayunit electrisch verbonden.

Als het hele display het soms wel en soms niet doet, is waarschijnlijk een slecht contact in de voeding de oorzaak. Het smalle stekkerdeel bevat twee 12 V aansluitingen en een pen aan aarde. Behandel de stekkerpinnen met contactspray (verkrijgbaar bij winkels in electronica-onderdelen). Even met kort pufje inspuiten (zodat de pennen goed nat zijn) en dan de stekker meerdere malen insteken en uitnemen. Dan is het stekkercontact in ieder geval goed. Ook kan wellicht helpen om de zekering waarover het display is geschakeld te vervangen (kunnen soms half doorgebrand zijn of slecht contact maken).
Er zijn uiteraard meer plaatsen waar het fout kan zitten. Bijvoorbeeld bij de aansluitingen van de stekker op de printplaat aan de binnenzijde van het display. Aantippen met soldeerbout (zie ook hieronder).

Als niet het hele display is uitgevallen maar slechts een stuk, en ook niet een of andere specifieke aanwijzing (verbruik, temperatuur) het niet doet, dan is waarschijnlijk het display zelf niet in orde. Naar verluidt kan het wel eens helpen om het display open te maken en de soldeerverbindingen aan te tippen met een kleine (15 W of 25 W, fijne punt) printsoldeerbout en indien nodig een heel klein beetje printsoldeer. Waarschijnlijk een heel gepriegel, en als te lang wordt aangetipt of onbedoeld een verbinding wordt gelegd kans op schade. Dus proberen op eigen risico.

Wellicht is het mogelijk om een ander display van de sloop te halen of te laten bezorgen (van een japanse auto-sloperij, of wellicht via een onderdelenzoekservice, google op auto-onderdelen). Hopelijk doet die het dan wel....

Nieuw bestellen is wellicht nog mogelijk, maar kostbaar.

Vroeger kon een Mitsubishi-dealer een display opsturen naar Menho/Esm Service te Mijdrecht. Dat bedrijf is opgegaan in CE Repair vestiging Mijdrecht. Of die de displays ook repareren weet ik niet. Wellicht kan een ander electronica-reparatiebedrijf ook uitkomst bieden.

Succes !
(overigens: een Space Star met 1400 motor bestaat niet, wellicht is de 1300 motor bedoeld).

Nico8119 (0), 14 jaar geleden

Nee, niet met contactspray! Daar maak je het alleen maar erger mee; in contactspray zit zuur dat metaal aanvreet. Op den duur vreet dat alles weg.

Je kunt proberen de stekker los te halen en opnieuw vast te zetten. Geeft dat nog steeds problemen, dan zijn de stekker vervangen of de draden direct vastsolderen de enige oplossingen.

RvL (0), 14 jaar geleden

Contactspray kan op zich wel, MITS je het na inspuiten goed schoonmaakt. Het liefst iets van alcohol gebruiken om de contactspray weer te verwijderen.

Echter, als je geen contactspray in huis hebt, vooral niet halen. Zoals Nico hierboven al zegt is het nogal agressief spul. Er zijn wel 'zachtere' soorten, maar die zijn nog steeds vrij agressief.

Nico8119 (0), 14 jaar geleden

Ook niet. Want dan is het kwaad al geschied. Op de meeste stekkers zit een laagje nikkel, zilver, goud of een ander geschikt metaal. Dat laagje kan eraf slijten door slecht contact of oxidatie. Het koper of brons dat eronder zit oxideert heel snel waardoor een niet geleidende laag onstaat (oxides geleiden meestal niet; alleen zilveroxide is geleidend VZIW). Met contactspray wordt de oxidehuid even afgebroken met als bijverschijnsel dat het onderliggende metaal nog sneller wordt weggevreten. Spuit als experimentje maar eens een stekker in die je niet meer gebruikt. Na een paar weken zul je al groene smurrie zien zitten. Dat is door de contactspray weggevreten / opgelost koper.

Schoonmaken met alcohol helpt ook niet. De oorzaak van het probleem is dat de metaallaag die voor het contact zorgt weg is en het onderliggende metaal is niet geschikt als contact vanwege snelle oxidatie. Dat krijg je met contactspray niet meer terug. Dan zou je de contacten van de stekker en het contradeel beiden van een nieuwe contactlaag moeten laten voorzien.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mitsubishi Space Star of stel zelf een nieuwe vraag.