Mitsubishi Carisma: kachel ventilator weigert

Bouwjaar: 1997

De ventilator werkte de laatste weken pas na enige vertraging en later alleen nog maar sporadisch. Nu weigert hij totaal. Op het scherm van de climate control lijkt de snelheid wel regelbaar gezien de indicatielampjes , maar het gaat niet blazen. Als ik de vetilatiemotor direct aansluit op de accu werkt hij wel op maximale kracht. Bij de ventilatiemoter zit een relais waarvan ik aanneem dat die de snelheid regelt en mogelijk defect is. Zijn er nog meer regelaars die mogelijk defect zijn?

Dono

Geplaatst door Dono (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Mitsubishi Carisma? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

wim12199 (0) PRO, 18 jaar geleden

En, al gevonden? Zal u anders helpen.

Dono (0), 18 jaar geleden

Wim, het relais dat aan de ventilator is geschroefd was helaas niet op voorraad en is in bestelling. In het werkplaats boek konden ze het onderdeel trouwens niet exact lokaliseren. De codes op het relais zijn kennelijk niet bedoeld om het onderdeel in het systeem te identificeren. Als je denkt dat er iets anders aande hand is, hou ik me aanbevolen. Ik heb geprobeerd om het dashboard te demonteren, maar het lukt me niet om de middenconsole los te krijgen. Mogelijk zit er achter climate control losse aansluitingen. Ik probeerde de middenconsole er al eerder uit te krijgen om het lampje van de klok te vervangen, maar tevergeefs.

wim12199 (0) PRO, 18 jaar geleden

Meet eens aan de ventilatormotor : aan de dikke blauwe draad moet na aanleggen van contact 12v toekomen. Waarschijnlijk meet je daar niets. Laat iets weten.

Dono (0), 18 jaar geleden

Wim, bedankt voor je reactie. Er is geen spanning op de dikke blauwe draad. De andere draad aan de stekker zit wel aan aarde. Door omstandigheden kon ik helaas niet eerder reageren. De ventilator draait nog steeds via de aansluiting op de sigarettenaansteker.

Dono (0), 18 jaar geleden

Bij gebrek aan goed advies ben ik toch maar naar de garage gestapt. De diagnoseapparatuur van Mitsubishi is blijkt niet geschikt om het probleem op te sporen. De storing moet zitten tussen de ventilator en alle circuits tot de verdeelkast zoals climat-control, variabele weerstand en een relais. Het relais voor de ventilator zit trouwens bij het zekeringskastje liks bij de bestuurder en niet zoals een monteurtje dacht het apparaatje dat onder aan de ventilator is bevestigd. Het huis waar het relais in moest kon mogelijk de foutbron zijn of het relais. Na een tikje tegen het relais wilde de ventilator weer draaien. Na een nieuw relais werkt alles weer normaal. Het relais kost 15 euro en het speurwerk door de Mitsubishi garage 60 euro.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mitsubishi Carisma of stel zelf een nieuwe vraag.