Mitsubishi Carisma 2000: Soms cyclisch geluid van wielen bij 80km/h in neutraal

Bouwjaar: 2000, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: 4G92, Motorinhoud (cc): 1600, Vermogen (kw): 73

Er is een zeer hoorbaar nieuw geluid bijgekomen tijdens het rijden wat mij zorgen baart. Het ene moment valt het erg op, terwijl het geluid soms minder hard lijkt te zijn. Zowel in versnelling als neutraal, bij snelheid van bijv. 80km/h treed dit op.

Met cyclisch bedoel ik niet een continue geluid, maar een geluid dat als een sinusgolf harder en zachter wordt. Het geluid lijkt grofweg zon ~5-20x per seconden te oscilleren op een continue ritme.

Ik ben naar de garage geweest, die hebben o.a. gekeken of er wat was met de lagers. De garage gaf aan dat er niks mis was.

Ik heb elk wiel afzonderlijk opgekrikt en gecontroleerd op speling (verticaal), er was geen speling. Wel liep het wiel aan op 1 punt. Ik ben vergeten welk wiel, ik kan dit opnieuw checken.

Bij het remmen net na een afrit voor een stoplicht, lijkt het remmen te golven tijdens de laatste paar meters.

Als leek kan dit geluid wat mij betreft door allerlei zaken komen, zoals:
- Banden (banden zijn nog niet versleten tot indicator; nieuwe banden zo'n twee jaar oud, gemiddeld gebruik. Wel kleine scheurtjes. Wellicht veroorzaker?
- CV as/aandrijfas/homokineet aan de voorkant klopt soms, dus deze zal enigzins versleten zijn. Wellicht een verzoorzaker?
- Schrijfremmen op voorwielen of trommelremmen op achterwielen, ik lees dat deze soms vervormen/ongelijk slijten?
- Lagers kunnen soms aanlopen op 1 punt?

Wat raden jullie aan als vervolgstappen voor mijn 20 jaar oude Japanse schoonheid (graag houd ik de wagen nog eventjes)? Wat is aan te raden in het kader van veiligheid/betrouwbaarheid?

Groet,

Joël

joelmeijering

Geplaatst door joelmeijering , lid sinds 5 jaar geleden

6 Reacties

limbra, 7 maanden geleden

In het kader van veilgheid, betrouwbaarheid en zekerheid.....,
Naar een (goede) garage gaan en samen met de monteur een stuk gaan rijden,
op deze manier kun je aangeven welk geluid het is en kan de monteur op zoek gaan naar de oorzaak,
Een geluid kan door van alles en nog wat veroorzaakt worden, helaas is dat lastig om vanachter een p.c.
te beoordelen,
succes.

kaleido 1 PRO, 7 maanden geleden

Het golfende gevoel tijdens het remmen is bijna zeker een kromme remschijf of ovale trommel indien van toepassing achter.

joelmeijering, 7 maanden geleden

De monteur heeft naar de auto gekeken en gaf aan dat hij de schrijfrem rechtsvoor en de trommelrem rechtsachter heeft schoongemaakt. Het wiel liep licht aan.

Ik ben skeptisch of het probleem nu is verdwenen, maar het zou mooi zijn. Het zal binnenkort blijken of het opgelost is.

ferdinand, 7 maanden geleden

Heeft hij ook gekeken naar hetgeen Kaleido aangaf.

joelmeijering, 7 maanden geleden

Bij het brengen van de auto gaf ik aan dat na internetconsultatie een ovale trommel als mogelijke oorzaak wordt beschouwd.

Na even gereden te hebben merk ik dat er niks veranderd is.

(Offtopic: Hij heeft ook gekeken naar een klakkend/schrapend geluid afkomstig van rechtsvoor, wat tijdens hobbels optreed. Hij heeft de schokdemper rechtsvoor schoongemaakt maar dit heeft geen effect op het geluid gehad).

Dus ik ben weer terug bij af. Misschien had ik het advies van Limbra moeten opvolgen en de monteur moeten vragen even mee te rijden. Wellicht dat ik dat alsnog kan doen binnenkort.

Wordt vervolgd.

joelmeijering, 7 maanden geleden

De achterbanden waren scheef versleten en hadden een "hobbel". De achterbanden zijn vervangen en het probleem lijkt verholpen, maar meer tijd is nodig om zeker te zijn.
De remblokken voor waren tevens versleten volgens de monteur. Deze zijn nu vervangen.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mitsubishi Carisma of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Ben je aan het overwegen om een Mitsubishi Carisma aan te schaffen? Vraag dan een Kentekencheck (€ 20,-) aan. Twijfel je nog tussen twee of drie auto's, vraag dan aankoopadvies (€ 10,-) van Mijn Autocoach aan.