Mitsubishi Colt: Toeren afhankelijk geluid 1e, 2e, 3e versnelling colt 1.6 1999

Bouwjaar: 1999, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1600

Beste mensen!

Sinds een maand of drie maakt mijn colt ongeveer de helft van de keren dat ik optrek en gwoep-gwoep-goep-goep-goep geluid in de versnellingsbak. een tokkel zeg maar. klinkt niet heel fris. Hij doet het ook (lijkt minder luid) in de 2e en 3e versnelling en de snelheid is afhangkelijk van de toeren van de motor, dus niet snelheidsafhankelijk en zit echt in de versnellingsbak / koppeling / motor. In de 4 en de 5 heb ik het nog niet gehoord / gemerkt.

Ik heb ook het idee dat ik het kan voelen als het heel langzaam gaat, dus zeg 5 km/u in de een, daarna niet meer.

het rare is dat ie het dus ie het ongeveer 4 van de 10 keer optrekken doet. het kan ook zo zijn dat ie het in de 1 niet doet en dan in de 2 wel.

De koppeling werkt perfect, geen enkele ratel / lagergeluid in de vrijloop, pakt altijd goed en voelt ook als ie pakt niet aan alsof er ergens speling op zit.

Ik ben al bij de mitsubishi garage geweest, maar die zeggen: ja dat is vast iets wat in de bak zit, ja duh....


iemand enig idee>?!!!!??

hartelijke groeten, Luuk / Groningen

Geplaatst door

Lucas33 (0)

al 12 jaar lid

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor jouw auto? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen via onderstaand kentekenveld.

Reacties

Controleer eerst of het geluid ook aanwezig is als je de motor met ingetrapte koppeling het betreffende toerental laat draaien..

Als het geluid dan weg is. moet de versnellingsbak gedemonteerd worden.. Nu kun je controleren of het vliegwiel, de koppeling en het druklager oke zijn..

Als dat zo is moet je verder gaan..

In de versnellingsbak draaien 2 assen.. de ene (price as) draait het zelfde toerental als de motor. De 2e (secundaire as) draait een snelheid welke gerelateerd is aan die van de wielen.... Voor de goede orde, op deze assen zitten tandwielen van verschillende diameter. Door steeds 1stel van die tanwielen op een as vast te zetten , krijg je de verschillende versnellingen (beter zou zijn als men vertragingsbak zou zeggen. ze zorgen meestal voor een vertraging...

Ik verm oed dat de Price as voor het geluid zorgt... een van de lagers ervan is waarschijnlijk stuk.. Ook kan het zijn dat de as niet goed op zijn plaats ligt (de borging ervan heeft het laten afweten...
In ieder geval moet de bak gedemonteerd worden en uit elkaar genomen om te kunnen repareren.

Dag Cor, hartelijk dank voor je bericht.

Er is een licht verschil in geluid met de koppeling op en in, koppeling in klinkt ie iets minder ratelig. al valt de hoeveelheid geluid wel mee. dat is dus geluisterd in de motorruimte, in de auto zelf hoor ik gen verschil.

Het geluid is echt toerentalafhankelijk en zal dus idd ws de price as zijn. Het gekke is dat ie het soms dus wel en soms helemaal niet doet, is dat te verklaren als je de aanname doet dat het aan de lagering / borging van de price as ligt?

Nu heb ik ooit eens een 100.000 km gereden met een micra met ratelend druklager, en die ging toen weg vanwege andere kwalen, dus totdat het een stuk erger wordt kijk ik het denk ik maar aan. want de bak uit elkaar halen voor een auto van 1000,- dagwaarde lijkt mij niet heel reeel.

Al is het wel een heerlijke kar.....

nogmaals dank,

mVg

Luuk

Lucas33 0

12 jaar

Afhankelijk van welke versnelling er gebruikt wordt?? wordt het voorste of achterste lager meer belast.. Een defect lager zal bij meer toeren en hoger geluid geven..

Meer of minder belasting van het lager geeft ook verandering in het geluid.. (hierbij maakt het niet uit of de belasting van de motor komt of van de wielen.

Als door een defect lager de tandwielen ietsje op een andere plek ingrijpen geeft dat een geluid wat eerst meer en later minder geluid geeft..

Bij afremmen op de motor worden de achterkanten van de tanden gebruikt. Dit heeft verandering van het geluid tot gevolg...

Alles bij elkaar, zal een monteur welke bekend is met de bak en de problemen welke er in voorkomen? het geluid direct naar het juiste euvel kunnen lokaliseren..

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Mitsubishi Colt of stel zelf een nieuwe vraag.