Nissan Almera Tino: motor stottert als je auto ~ 2 uur niet gebruikt hebt

Bouwjaar: 2002, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.8

De motor van mijn Nissan Tino 1.8 ltr stottert soms, als de auto ~ 2 uur niet gebruikt / afgekoeld is. Opvallend is:
- de motor stottert nooit als deze bijvoorbeeld volledig afgekoeld is, bijv. 's morgens. Je kan korte of lange ritten maken zonder (merkbaar) probleem. Stop je kort, bijv 1/2 uur, dan is er daarna geen probleem
- de motor stottert alleen als deze ~ 2-3 uur afgekoeld is. Dat stotteren is dan na 5 - 10 minuten rijden, soms stottert de motor kort, soms wat heftiger. probleem doet zich regelmatig voor, sinds 1/2-1 jaar. Auto motor controle lampje is 3 keer gaan branden. 1ste keer kon garage geen foutmelding uitlezen, 2de keer was foutmelding 'nokkenas sensor' (heb geen gedetailleerde foutmelding), sinds gisteren brandt lampje opnieuw en laat morgen de foutmelding uitlezen door garage. Nogmaals. het probleem doet zich alleen voor als motor niet helemaal koud / afgekoeld is, en na 5-10 minuten rijden.
Mijn vraag: kan dit inderdaad een nokken as sensor probleem zijn, om eerlijk te zijn zit ik niet te wachten op mogelijk dure reparaties die het probleem niet verhelpen. De auto is in onderhoud bij een Nissan dealer. BVD!

Gerrit_Tino

Geplaatst door Gerrit_Tino (0) , lid sinds 13 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Nissan Almera? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

oldford (0) PRO, 13 jaar geleden

De 1e keer dat er geen foutcode gelezen kon worden: was dat een dealer of een universeel? En hoe lang nadat het lampje aan ging of al weer uit was?

Het lampje valt onder de EOBD-regels en mag alleen aan gaan als er ook een EOBD-foutcode is opgeslagen.
Die bewuste foutcode kun je altijd met een generieke EOBD/OBD2 scanner uitlezen.
De dealer gebruikt waarschijnlijk Nissan apparatuur die met een ander protocol (andere manier) foutcodes opvraagt. Meestal krijg je dan OOK de codes van EOBD, maar dat is geen verplichting. Er zijn gevallen bekend waar je niets krijgt en dus denkt dat er geen foutcodes zijn.
Voor de zekerheid met beide methodes uitlezen en foutcodes pas wissen nadat beide manieren gebruikt zijn.

Gerrit_Tino (0), 13 jaar geleden

Bedankt alvast voor je reactie, ik zal dit meenemen als ik naar de garage ga. Het is een officiele Nissan dealer, maar volgens welk protocol hij de foutmeldingen uitleest weet ik niet. Korte aanvulling: lampje blijft branden en is tot nu toe alleen door dealer 'uitgezet'. Verder: km stand ~140.000

oldford (0) PRO, 13 jaar geleden

Als het lampje blijft branden is er volgens de EOBD-regels een EOBD-code opgeslagen.
OF er is ergens kortsluiting waardoor het lampje gaat branden. Hoewel ook dat weer een EOBD-foutcode zou moeten opleveren.

Overigens dit is niet een "motor controle lampje", de officiele naam is MIL (Malfunction Indicator Lamp).
Er zijn 2 componenten die het lampje aan mogen zetten: de motor EN de eventueel aanwezige automatische versnellingsbak.
Heb je een handbak of een automaat?

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Nissan Almera of stel zelf een nieuwe vraag.