Opel Omega 2.5TD Station Elegance: Airco foutcode DC34

Bouwjaar: 1999

Hallo,

Ik heb gisteren een gratis 10-puntencheck laten uitvoeren voor mijn Opel Omega. Daarbij kwam de volgende foutcode te voorschijn:
DC34 Rechts zonlichtsensor niet aanwezig

Nu heb ik reeds enige tijd "last" van aanslaande ramen, wat ik eerder via dit forum heb aangemeld. Opeltje adviseerde toen om de software van de airco te laten vernieuwen bij de dealer. Dit heb ik tot op heden nog niet gedaan (druk, beter weer en dus minder last). Wellicht is bovenstaande foutcode de oorzaak van het aanslaan van de ramen ? Waar zit deze sensor (of zou hij moeten zitten) ? Is dit eenvoudig zelf te herstellen ?

Alvast bedankt voor de reacties en fijne paasdagen !

Zaronny

Geplaatst door Zaronny (0) , lid sinds 21 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Omega? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

7 Reacties

Opeltje (0) PRO, 20 jaar geleden

deze zonlicht sensor zit midden op het daschboard ter hoogte van de voorruit. het knobbeltje....dit is een 2 in 1 sensor. 1 links en recht...deze is dus alleen compleet te vervangen.

Zaronny (0), 20 jaar geleden

Bedankt voor je reactie, Opeltje.

Nog een paar vragen:
Kan deze sensor eruit gevallen zijn (en ligt hij dus ergens in het dashboard)?
Of heeft hij er gewoon nooit ingezeten ?
En hoe eenvoudig kom je erbij (oftewel, is dit zelf te doen)?

Alvast bedankt voor je reactie,
Ron

Opeltje (0) PRO, 20 jaar geleden

als je dit bobbeltje nog bovenop het dash hebt zitten zit hij er nog. deze kun je gewoon loswippen met een platte schroevendraaier.

Zaronny (0), 20 jaar geleden

Ik heb vandaag gekeken. Inderdaad eenvoudig los te wippen. Maar ik zie zowel links als rechts een "glinsterend plaatje" zitten (lijken wel op miniatuur-zonnepaneeltjes). Ik heb daarna het hele houdertje eruit gewipt en de steker gecheckt, ook in orde. Kan ik nu nog verder kijken of houdt hier het doe-het-zelven op?

Groet,
Ron

Opeltje (0) PRO, 20 jaar geleden

helaas....vervangen is de enigste optie helaas.

Zaronny (0), 19 jaar geleden

Hoi Opeltje,

Aangezien ik reeds enige tijd tob met mijn airco (beslagen ramen gedurende de winter en zo, maar daar hebben we het al eerder over gehad) ben ik mede na jouw toenmalige opmerking om de software te laten vervangen / vernieuwen maar naar de dealer gegaan. Tweede aanleiding was, dat er sinds enige tijd geen koude lucht meer uit de openingen kwam, ook al zette ik de airco op 16 graden. Bij de dealer heeft men de airco gecheckt en men kwam tot de conclusie, dat het systeem waarschijnlijk bijgevuld moest worden. Maar het vreemde was, dat de hierboven genoemde foutcode dus niet meer voorkwam. Ik refereerde toen aan een website, waarop ik het advies van een Opel-expert had gekregen om de software te laten vervangen / vernieuwen. Men riep meteen: Opeltje van problemcar.nl ! Dus... je bent bekend en je krijgt de groeten van de "jongens" uit Zaltbommel.

Afijn, het systeem is vervolgens gecheckt (bij de Ford dealer, de Opel-dealer heeft geen licentie) en de vulling was prima (85%). De airco-pomp liep ook mee, echter de slangen werden niet koud. Advies: waarschijnlijk pomp intern kapot en moet dus vervangen worden (erg dure grap).
Nu even mijn vraag naar jou: kan dit toch nog de software zijn, die een of andere klep niet opent, waardoor de koude lucht of airco-vloeistof niet rondgepompt wordt? Ik wil je niet opzetten tegen je collegae, maar aangezien jij blijkbaar erg veel ervaring hebt met Opels, stel ik jouw advies zeker op prijs.

Alvast bedankt,
Ron

Opeltje (0) PRO, 19 jaar geleden

als de leidingen niet koud worden bij ingeschakelde en draaiende pomp en de leidingen verranderen niet van temperatuur is er iets mis met de doorstroming of pomp van het airco systeem. dit kunnen de airco kenners nameten door drukmeters aan te sluiten op het systeem en dan te kijken of de pomp zuigt en perst....zo niet is waarschijnlijk inderdaad de pomp defect. als de pomp inslaat stuurt de software de pomp dus wel aan...dus dat zal het probleem niet zijn. ik zou voor de pomp of het expantie ventiel gaan. nogmaals het een en ander is naar te meten met een drukmeter...

overigens sorry voor de late reactie...ik heb je posting over het hoofd gezien....

en hierbij doe ik natuurlijk ook de groeten terug richting de \\"jongens\\" uit Zaltbommel.




Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Omega of stel zelf een nieuwe vraag.