Opel Vectra: airco verdamper vervangen

Bouwjaar: 2001

Hallo, ik heb een Vectra 2.2 DTI SE van 2001 en recentelijk is mijn condensor van de airco vervangen. Echter blijkt nu dat het niet de condensor was die lek is maar de verdamper; er komt olie uit de condenswaterafvoer van de verdamper waarin gele fluor zit. Vanwege de hog kosten en mijn achtergrond als automonteur wil ik deze zelf vervangen, wat echter een heel karwei schijnt te zijn. Wie geeft mij tactische tips om dit karwei te kunnen klaren? Je kunt me ook mailen als je wilt op limpie@zeelandnet.nl.

jdinges

Geplaatst door jdinges (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Vectra? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

8 Reacties

Opeltje (0) PRO, 19 jaar geleden

als je een originele verdamer haalt, kun je deze door een gat in de kachelbak te zagen zo vervangen. je krijgt dan ook een deksel die je weer op de kachelbak kan monteren. moet aleen het dashboard kastje er maar effe uit.

jdinges (0), 19 jaar geleden

Hallo Opeltje, bedankt vor je reactie.
"je krijgt dan ook een deksel die je weer op de kachelbak kan monteren. moet aleen het dashboard kastje er maar effe uit".

Blijft dat deksel te zien na vervanging?

Opeltje (0) PRO, 19 jaar geleden

nee, komt op de kachelbak, achter het dashboard kastje.


jdinges (0), 19 jaar geleden

OK, bedankt voor d info Opeltje, maar als je nu niet zo'n deksel hebt, zou je het stuk wat eruitkomt er weer terug in kunnen zetten met b.v. siliconenkit? Anders kijk ik wel of ik zelf een mooi deksel kan maken; je kunt me er zeker geen verdere info over toesturen? (mailen?). Wat moet er gebeuren om de kachelbak niet aan stukken te zagen en toch de verdamper te vervangen? Ik bedank je voor je reactie!

Opeltje (0) PRO, 19 jaar geleden

als je de kachelbak niet stuk wilt zagen, moet het gehele dashboard er uit helaas. en mischien kun je de weggezaagde delen er wel weer in lijmen..maar ik heb het nog nooit gedaan.

jdinges (0), 19 jaar geleden

Hallo Opeltje,
Vandaag de kachelbak open gesneden met een echt "Stanleymes" en de verdamper eruit gehaald. Dit gaat vrij makkelijk, gewoon de leidingen aan het schutbord demonteren, daarna 2 inbussen losdraaien van het regelventiel. Dan kun je het regelventiel met de bout waarmee de leidingen bevestigd zitten uit het schutbord trekken en is er voldoende ruimte voor de leidingen van de verdamper om deze er bij het voeteneind van de passagier eruit te trekken. Dat ie lek was was wel duidelijk; er stond een laagje olie in de kachelbak.
Helaas zijn er twee types vervangingsverdampers te verkrijgen, ik had natuurlijk de verkeerde. Opel gebeld wat de goede moest kosten; ¤445.- bruto ex!!! Toen nog even naar de auto onderdelen specialist op de hoek, een exemplaar door Hella geleverd (op voorraad!!) voor.....¤106,- bruto ex. Even een verschil van dik 400%!! (a-sociaal). Inbouwen is zo gepiept en het deksel voor de kachel is los te verkrijgen á ¤15.- bij Opel. Morgen even druktesten en vullen en alles is weer nieuw op pomp en regelventiel na. (en slangen natuurlijk). Ik ben nu alles bij elkaar voor condensor, filter, en verdamper ¤158+ 58+ 106= ¤322 kwijt aan alleen de onderdelen, en echt, je ziet geen verschil. Ik heb zelfs het idee dat de verdamper identiek is! Ik hoop nu dat de werking ook hetzelfde is.

Opeltje (0) PRO, 19 jaar geleden

vast wel. gelukkig is het weer opgelost.

wkhoek (0) PRO, 5 jaar geleden

.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Vectra of stel zelf een nieuwe vraag.