Opel Zafira: auto stottert en knalt op LPG G3 Teleflex

Bouwjaar: 2002, Brandstof: LPG, Motorcode: ZAFIRA-A; Z1.6XE

Beste leden en professionals,

Ik heb in een andere topic het probleem staan over af en toe een toerental schommeling met als gevolg auto die uitslaat. Gevolg: Bougies (25nm vast) vervangen, nieuwe filter (openfilter) euvel nog steeds actief. Dus de EGR klep dichtmaken werdt er als tip geroepen, veel gelezen en gezien op google en dat heb ik dan ook gedaan omdat ik leesde dat het sowieso beter is voor de motor.

Echter mijn auto knalt en stottert op LPG nu. Op benzine geen probleem, ik heb de situatie alweer ongedaan gemaakt en de EGR herstelt zoals het was, dus zonder een dichte pakking er tussen.

Nu herinner ik me opeens dat ik gisteren op de snelweg de LPG tank had leeg gereden (piep toon) en toen op benzine was terug gegaan.

Met andere woorden, ik weet nu niet of deze storing door mij is veroorzaakt door aan de EGR pakking te zitten of omdat de LPG tank is leeggereden.

Kan iemand mij hier wellicht een antwoord op geven.

Situatie is nu dat op benzine de motor goed loopt (ook met die dichte pakking zodat de EGR dicht zit) en op LPG G3 van het merk Teleflex opeens gestotter heb en dikke knallen uit de filter vermoed ik en uitlaat?.

Lpg tank is helemaal vol gegooid door mij vandaag.

Wat kan dit zijn???

ps, op de snelweg als ik op LPG overschakel rijdt het verder wel oke, maar bij optrekken is het een ramp.

Moet er nog even bijvermelden dat ook de bougies nagedraait zijn, 25nm (wel met warme motor) misschien is dit het probleem? bougies iets dieper en dus andere ontsteking?) geen idee hoor ik probeer zoveel mogelijk mee te denken.

anoniempje

Geplaatst door anoniempje (0) , lid sinds 15 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Zafira? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

6 Reacties

oldford (0) PRO, 15 jaar geleden

Ga hiermee naar een goede gas-specialist en rijd tot die tijd ALLEEN op benzine.
De knallen die je hoort is brandstof die ontploft of wel in de inlaat dan wel de uitlaat.
Dit kan behoorlijke (lees dure) schade veroorzaken. Aan jou de keus.

kleijn (0), 15 jaar geleden

ergens lekkage zodat die valse lucht trekt ?

primera p11 (0), 15 jaar geleden

Dit fenomeen heet backfire en duid op een te arm mengsel op lpg.
heb je geen brandend storingslampje?.

anoniempje (0), 15 jaar geleden

Even een update: de gas dealer waar ik tevens garantie heb is vandaag gesloten dus ik hoop dat ze morgen open zijn. Gas etc blijf ik vanaf want ik heb me daar totaal nog niet in verdiept. Dat komt later wel als de garantie eraf is. Voorlopig dus maar even op benzine rijden.

@ kleijn,
Zou kunnen ik ga dat natuurlijk nog even controleren vandaag, maar goed op benzine geen storing, dan zou je toch op benzine ook al is deze brandstof zwaarder dan LPG iets moeten merken? Enige wat ik me nog kan bedenken is die EGR klep?

Primera, ik weet dat het backfire's heten, de brandstof verbrandt in de inlaat en geeft de knal naar de filter toe, of de brandstof ontsteekt te vroeg.
Helaas geen storingslampje die iets aangeeft. Geloof ook niet dat er iets stuk is, ik denk eerder iets met valse lucht of lucht in het gassysteem? bij het tanken vond ik al dat er vreemde geluiden waren, ik deed de klem erop en je hoorde sissen en het was net alsof hij zich vacuum zoog ofzoiets dergelijks. Normaal heb je dat niet dan doe je de klem erop en en knop indrukken. Dit duurde erg lang voor er gas in kwam, en dus het vreemde geluid.

To be continued.

nog even de vraag: kan het echt niets met de bougies te maken hebben, die zijn ook aangedraait met het goede NM (25) (en daarna trad de storing op zoals je helemaal boven in het begin topic kon lezen) heeft het nut om nog even de bougies te stellen 0,6mm lees ik overal? of gewoon origineel houden? ik heb NGK's geinstalleerd volgens de handleiding, dus met 2 aardepolen 1 links en 1 rechts en daar in het midden de kern :)

anoniempje (0), 15 jaar geleden

wederom een update:

net bij opeldealer weg, en zit een nieuwe pakking tussen de EGR. Een dichte pakking is besteld (om dus de EGR af te sluiten) motor rijdt goed op benzine, maar op LPG blijft hij inhouden stoten etc. De gasboer is pas maandag weer open dus tot dan moet ik maar op benzine rijden.

Ik heb overigens nog wel opgemerkt dat de toerenmeter bij 2000 a 3000 toeren even blijft staan en dan naar 3000 schiet, alsof de meter vast zit even. Motor houdt daar lijkt het ook heel iets in. als ik stil sta en dan met de toerental speel gaat hij heel soepel. Kortom op benzine loopt het niet zoals zou moeten.

ik heb alles gecheckt en zie niets waar hij eventueel valse lucht weg zou kunnen trekken.

ik ga denk ik nog even de bougies nakijken bedenk ik me net..., het blijft vreemd dat de motor opeens zo doet nadat ik de handelingen had gedaan zoals ik in bovenstaande had vermeld.

als iemand nog een idee heeft...

anoniempje (0), 14 jaar geleden

Final Update:

Na wederom niet op te geven en geen zin om te wachten op maandag (dan is de gasboer weer open)

Auto loopt weer perfect, oorzaak was een gebarsten Bougie. Kennelijk nadat ik hem vast had gezet met een momentsleutel is deze geknapt. Nieuwe bougie erin en opgelost. Auto liep wel perfect op benzine omdat deze brandstof sneller verbrand, op LPG is het kennelijk een heel ander verhaal en liep de motor dus op 3 poten, dat is het gestotter en geknal dus ook geweest.

topic kan dus dicht, en bedankt meedenkers hierin.

gr, Tim

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Zafira of stel zelf een nieuwe vraag.