Opel Astra: Bobine ( theorie)

Bouwjaar: 2006

Hallo

Ik ben bezig met de HBO studie (autotechniek). In ben bezig met de elektro verslagen die te maken hebben met de ontstekingsystemen bij auto`s.
Ik heb de weerstand van een bobine gemeten: primaire 1ohm secundaire 5,1kohm
Er wordt gevraagd naar de maximale primaire stroom.
Ik denk dus gewoon 12V / 1ohm = 12A
Maar daarna vragen ze naar de verklaring waarom deze waarde van de stroom in de praktijk meestal niet wordt gehaald. Ik kan het nergens vinden.

Ik dacht dus wat is een betere plek om deze vraag te stellen dan bij de problemcar mensen op de forum.
Als iemand dit weet graag een reactie aub.

Witek

Witek12275

Geplaatst door Witek12275 (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Astra? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

Paulus8636 (0) PRO, 17 jaar geleden

Wat dacht je van de e-macht? Wanneer er spanning op de bobine gezet wordt, begint de stroom toe te nemen tot het maximum volgens een e-macht. Bij een draaiende motor wordt de stroom alweer verbroken voordat de stroom op z'n maximum is. Hoe hoger het toerental hoe korter de stroom door de bobine kan stijgen en hoe kleiner het maximum (en dus de energie-inhoud van de vonk!!!) wordt.

Daar komt bij dat er vaak een voorschakelweerstand wordt gebruikt om de primaire stroom bij lage toerentallen enigzins te beperken vanwege de anders te hoge warmteontwikkeling in de bobine.

En natuurlijk is er sprake van wel stroom - geen stroom - wel stroom - geen stroom. de stroom wordt telkens onderbroken. een gangbare duty-cycle bij superbobines (waar jij in dit geval over praat) is 50 tot 75% aan.

Ik ga er even vanuit dat je over een inductief ontstekingssysteem praat waarbij de vonkenergie wordt opgeslagen in het magnetisch veld van de bobine.

Een thyristorontsteking is weer een hele andere tak van sport.

Mocht je meer willen weten, laat het maar even horen.

Succes,
Paul

jan T (20) PRO, 17 jaar geleden

witek als ik het goed hebt haal je dat niet om dat de stroom steeds onderbroken wordt en daardoor niet de maximale waarde haalt.
elke keer moet er een bougie vonken en dan wordt de stroomkring onderbroken en dan loopt die weer en wordt weer onderbroken enz.
groetjes jan.

Witek12275 (0), 17 jaar geleden

Super...dank je wel Paulus8636, jan T , ik kan nu weer verder met het verslag

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Astra of stel zelf een nieuwe vraag.