Opel Corsa 2005: Corsa C houdt terug bij vol gas + motorlampje

Bouwjaar: 2005, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: Z12XEP, Motorinhoud (cc): 1300, Vermogen (kw): 59

Hoi!

Ik heb een Opel Corsa C (1.2 16V 59kW) uit 2005. Ik rijd hier al een jaartje of 2 in, eigenlijk zonder problemen.

Laatst begon ik op te merken dat de auto lijkt in te houden wanneer ik optrek met vol gas. In de 1 valt het mee, maar in de overige 4 versnellingen toch duidelijk merkbaar. Het is alsof hij een paar tellen onder z’n vermogen rijdt, en dan ineens een flinke duw van achter krijgt waardoor hij vooruit spurt en optrekt zoals hij dat voorheen deed (qua snelheid).

Een aantal dagen terug probeerde ik bij wijze van test op een 80-weg vanuit de 1 vol gas op te trekken naar de 80, wel schakelend natuurlijk. Vervolgens haperde hij een stuk erger en leek hij weg te vallen. Ik heb hem toen laten staan omdat ik niet wist wat ik anders moest doen.

Mijn garage heeft hem uitgelezen en stelt dat de foutcode te maken heeft met de bourgies. De bourgiedop was losgedraaid, wisten ze me te vertellen. Na vastdraaien en checken zou hij weer goed moeten lopen.

Nu heb ik hem sinds vanavond weer thuis en besloot ik net een stukje te gaan rijden. Weer deed hetzelfde probleem zich voor: auto lijkt een x aantal tellen niet op vol vermogen op te trekken, herpakt zich dan, en stuift merkbaar vooruit.

Nu ben ik een absolute auto-leek, maar het “voelt” alsof hij te weinig brandstof krijgt, doordat het gas ingetrapt blijft dit inhaalt en dan toch met enige vertraging alsnog optrekt zoals het hoort.

Dit al gaat gepaard met het branden van het motorlampje. De ene keer langdurig, de andere keer korter, dan een minuutje knipperen. Zet ik de auto uit en aan, is het lampje verdwenen.

Tevens wil hij sinds enige tijd weleens als een gek bokken als hij vertrekt vanuit de 1. Dit is vrij hevig, maar zodra hij eenmaal rijdt, is er eigenlijk niks aan de hand. Geen idee of dat eraan gelinkt kan worden, maar ik zet het er maar even bij.

Heeft iemand — na dit waarschijnlijk zeer wazige verhaal, waarvoor mijn excuses — enig idee hoe dit zou kunnen komen? Alvast bedankt!

lyyyyyynnnnn

Geplaatst door lyyyyyynnnnn , lid sinds 8 maanden geleden

1 Reactie

oldford PRO, 8 maanden geleden

Het knipperen van het motorlampje (officieel heet die MIL) geeft aan dat er misfires zijn.
Het geeft ook aan dat die misfires de dure katalysator kunnen beschadigen.
Een misfire is het ontbreken van een verbranding in een cylinder.

De oorzaken zijn helaas legio: defecte bougie/bobine, defecte sensor, verkeerde brandstofdruk, mechanisch probleem (compressie verlies).
Zonder nader onderzoek is het niet te zeggen wat het probleem is.
Ik ben bang dat de garage wat simplistisch met de uitgelezen foutcode omgaat en mogelijk niet genoeg kennis heeft om dit op te lossen.

Voorlopig maar even niet meer volgas rijden en het knipperen van de MIL proberen te voorkomen.
In ieder geval tijdens het knipperen geen gas bij geven.

    Hoi! Bedankt voor het uitgebreide antwoord, wordt gewaardeerd. Ik heb hem inmiddels teruggebracht naar de garage, er komt een nieuwe bobine in. Hopen dat dat iets verhelpt - lyyyyyynnnnn, 8 maanden geleden

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Corsa of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Met een groots assortiment in de beste auto-onderdelen, aanbiedingen en merken vind je altijd een optimale mix tussen A-merken en aanbiedingen. Voor iedere automobilist weet Carpardoo de juiste auto onderdelen of auto-accessoires te vinden.