Opel Corsa: Dashbordverlichting doet het niet

Bouwjaar: 1994, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.2 X1.2SZ

De verlichting van het dasbord doet het niet. Heb het autootje voor een habbekrats gekocht. Ziet er aardig uit en is nog goed te gebruiken.
Weet dus niet of het uevel er al wat langer in zit. Zag het pas toen het donker werd en de verlichting aan ging.
De regelaar onder de lichtschakelaar zou de dasbordverlichting sterker of zwakker kunnen regelen maar doet ook niets.
Welke zekering is voor de dasbordverlichting?
Op het display midden op het dasborde wordt de tijd, datum en buitentemperatuur aangegeven. Maar sinds vandaag geeft hij geen buitentemperatuur aan. Slechts drie horizontale streepjes.
Waar zit de buitentemperatuursensor?
Nog een vreemd verschijnsel: het display brand als de verlichting uit is, maar gaat uit als de verlichting aangezet wordt.
Iemand een idee waar de fout kan zitten? Ik heb het pas een paar dagen dus weet niet zo goed de weg in dit model.
Akvast bedankt.
Gericke

ojhekcireg

Geplaatst door ojhekcireg (0) , lid sinds 15 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Corsa? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

kaleido 1 (1630) PRO, 10 jaar geleden

Zou de lichtdimmer eens controleren op werking.
Niet gewoon alle lampjes defect ?
Is geen aparte zekering , gaat met het stadslicht mee
Temperatuursensor zit onder/achter de grill
Situatie van display is normaal , dimmende werking bij licht aan.

ojhekcireg (0), 10 jaar geleden

Wat betreft de dasbordverlichting blijken de lampjes wel te branden en te reageren op de dimmer. Maar dat zag ik pas na heel inspannend te kijken als het potdonker is.
Ik denk dat de lampjes zwart geblakert zijn en geen ligt meer geven. De dimmer werkt nog wel is vaag te zien.
De verlichting van het display dimt niet maar gaat gewoon uit bij inschakelen van verlichting. Al bij stadslichten aan gaat de display uit. Die wordt niet gedimd door de dimmer.
Fijne plek om een sensor weg te zetten als de buitentemperatuurmeter midden achter de grille zit.
De bumper en grille is een stuk kunststof, nagenoeg het hele front van de auto. En tussen radiateur en grille en bumper kun je met geen hand tussen en je ziet ook nauwelijks iets.
Kennelijk is de sensor defect want onverwacht kwam de temperatuuraanduiding weer tevoorschijn op het display: gaf -27 graden aan.
Wil wel zeker weten waar dat ding zit voor het geval ik de hele bumper er af moet halen. Wie steekt er nu een dergelijk zwak onderdeel op een onbereikbare plaats?

ojhekcireg (0), 10 jaar geleden

Bedankt voor de aanwijzing. De buitentemperatuurmeter zit inderdaad in het midden achter de grille. Hij zit aan de metalen verbindingsplaat tussen bovenste en onderste dwarsbalk.
Diegen die hem daar geplaatst heeft moesten ze voor sraf 20 keer de sensor laten vervangen. Je kunt er met geen fatsoen bij. Of de radiateur bovenaan lossen en proberen weg te kantelen zodat je er met een hand/arm tussen kunt of de bumper weghalen.
Ik heb het gedaan met een paar schroevendraaiers en wat stokjes om hem los te drukken en daarna met een haakje omhoog gehaald.
Voor het terugplaatsen weer met wat gepruts door de grille op zijn plek voor het gat gefrommeld en dan met een haak in het bevestigingsgat getrokken. Kost wat geduld maar dan moet je niets losmaken of weghalen.
In dit geval is de sensor defect, geeft -25 graden aan op het display.

ojhekcireg (0), 10 jaar geleden

Intussen is de buitentemperatuursensor weer vanzelf op gang gekomen blijkbaar. Geeft de goede temperatuur weer aan. Ik had ergens gelezen dat er draden verwisseld moeten worden voor de radioaansluiting. Kennelijk zit de verlichting van het display niet op de dimmer.
Maar ik laat het zo maar want achter, onder, links en rechts van de radio is nauwelijks plaats zodat het een ontzettend gepruts is om de radio op zijn plek te krijgen.(het is niet de orginele opel radio)
Bedankt voor de tips.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Corsa of stel zelf een nieuwe vraag.