Opel Vectra: forse olielekkage

Bouwjaar: 1990

Beste mensen,
Mijn auto, een opel vectra A 1.8nz uit 1990, vertoont een flinke olielekkage, echt hele plassen, bij het rechterwiel. Ik heb even onder de auto gekeken en het leek van een soort klein cilindervorming tankje te komen, linksonder de motor (aan de kant van het luchtfilter). Als de motor uitstaat houd de lekkage op.
Wat zou dit kunnen zijn? Is het de oliepomp of lekt het meer van boven van de koppakking?
Bij voorbaat dank!

youri12374

Geplaatst door youri12374 (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Vectra? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

16 Reacties

mvdkant (0), 18 jaar geleden

volgens mij zit je oliefilter los. dit filter even vastzetten met de hand (draaien, wel de goede kant op) en schoonmaken en dan even kijken of ie nog lekt. ( wel eerst even bijvullen natuurlijk. lege motor zal niet lekken :)

groet,
martin

Willem12089 (0) PRO, 18 jaar geleden

Olie filter kan ook door geroest zijn, heb ik een keer meegemaakt bij een corsa.

Willem

youri12374 (0), 18 jaar geleden

bedankt voor jullie reacties! Ik ben weer even onder de auto gaan kijken, maar ik zie niet precies waaraan ik moet draaien. Ik zie dus wel dat cilindervormige tankje, maar er zit volgens mij niets op waaraan ik kan draaien. Wel zie ik een grote roestplek aan de onderkant ervan.

Hans4037 (0) PRO, 18 jaar geleden

Er zit ook niets aan een oliefilter om los te draaien dat moet je met de hand of een grote tang doen.

Hans

youri12374 (0), 18 jaar geleden

Ik denk toch dat ie doorgeroest is aan de onderkant. Aan de bovenkant is ie redelijk droog. Probleem is dat ik er nauwelijks bij kan en ik weet niet hoe je hem moet vervangen. Is dat goed te doen, zonder de auto op te liften? En hoe duur is een oliefilter?
Kan er ook niet mee rijden naar garage, want er zit nauwelijk meer olie in motor.
Misschien maar wachten totdat ik mijn ANWB pas binnenkrijg.

Hans4037 (0) PRO, 18 jaar geleden

Als je het rechtervoorwiel er af haalt kan je toch zo bij het oliefilter.
Als je dat niet lukt,vul dan olie bij en ga naar de dicht bijzijnde garage,als je niet wilt rijden dan sleep je de auto.



Hans

youri12374 (0), 18 jaar geleden

De bijgevulde olie loopt er razendsnel uit dus waarschijnlijk slepen. Ik had eigenlijk gehoopt dat ik het filter makkelijk zelf zou kunnen vervangen, wat me het regelen van een sleepauto en kosten van garage bespaart. Ook vind ik het leuk om alles zelf te doen.

youri12374 (0), 18 jaar geleden

Ok bedankt voor de tip Hans. Ben pas een paar maanden geleden echt begonnen met het klussen aan de auto en de meeste info komt van het waardeloze boek "Vraagbaak Opel Vectra", waar de meest onduidelijk foto's instaan, maar niks over het vervangen van een oliefilter. Er zat voor niets anders op dan jullie een hoop vragen te stellen en jullie geduld te testen :).

patje kadettje (0), 18 jaar geleden

is niks aan ,het "cilindervormige tankje"in z'n geheel is je filter.Kan je er zo afdraaien.Een nieuwe kost 4 euro of zo.

Andre330 (0), 18 jaar geleden

is je karterpan toevallig niet gescheurd?

youri12374 (0), 18 jaar geleden

Ah, Patrick dat is nieuw voor mij. Dacht dat er een oliefilterhuis was plus filter. Tenminste dat had ik ergens gelezen op internet.
Nou dan ga ik even naar Brezan en dan klus ik hem erop.
Hoop niet dat de carterpan gescheurd is, maar het lijkt echt van het oliefilter te komen.

RvL (0), 18 jaar geleden

Als je dan toch je filter vervangt heh, ververs dan meteen je olie.
1) Je bent toch bezig
2) Je nieuwe filter raakt niet meteen vervuild met de oude olie

youri12374 (0), 18 jaar geleden

Het is gelukt. Het oliefilter bleek finaal doorgeroest te zijn. Ik heb eerst het rechterwiel verwijderd, toen het filter (3,50 euro) vervangen. Het oude filter kon ik met mijn vingernagel doorboren zo zwak was het. De olie die hieruit kwam opgevangen en het bleek pikzwart te zijn. Is dat normaal? Verse olie is toch goudkleurig en doorzichtig?
Vervolgens olie bijgevuld.

Overigens wat me opviel is dat de onderkant van het motorblok erg is aangetast. Stukken roest bladeren eraf. Moet ik dit gewoon laten of behandelen en hoe dan? Ik denk gewoon wegschuren met ijzerborstel en dan verven ofzo?
Nogmaals bedankt voor de reacties!

Hans4037 (0) PRO, 18 jaar geleden

Zie je wel een makkelijk klusje. De onderzijde van het motorblok is altijd wel roestig.
Dat kan je op jouw beschreven manier behandelen.

Hans

RvL (0), 18 jaar geleden

Als je olie pikzwart is en je niet weet wanneer deze voor het laatst ververst is, lijkt het me geen overbodige luxe om deze te verversen.

youri12374 (0), 18 jaar geleden

Probeerde carter plug te verwijderen, maar zat echt moervast. Kon onder de auto ook weinig kracht zetten. Dat olie verversen moet maar even wachten totdat ik bij een vriend van me kom, die een smeerput heeft.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Vectra of stel zelf een nieuwe vraag.