Opel Corsa: Knisperend/flakkerend geluid bij dashbord en acculampje aan en u

Bouwjaar: 2000, Brandstof: Diesel, Motorcode: ?

Hoi, ik heb het volgende probleem en weet er geen raad mee. De garage opgebeld en die zegt: u mag er gewoon mee rijden, maar geen idee wat het is...

Er komt een vreemd knisperend/tikkend (lijkt beetje op elektrische vonken/sparks ofzo?) geluid vanonder het dashboard. Waar het precies vandaan komt weet ik niet, maar het klinkt als bij onder de motorkap aan de kant van waar de accu zit. Tegelijkertijd op precies hetzelfde ritme van dat geknisper gaat het acculampje aan en uit.

Is het veilig om hier het weekend mee te rijden tot de auto maandag bij de garage terecht kan? Ik hoop dat iemand een beetje begrijpt wat ik hier beschrijf, excuses voor mijn onduidelijke beschrijving. Ik heb (overduidelijk) geen verstand van auto's ;)

Bij voorbaat dank!

Vriendelijke groeten,
Lotte

Lotte2012

Geplaatst door Lotte2012 , lid sinds 9 jaar geleden

11 Reacties

moderator PRO, 9 jaar geleden

Zo lang niet duidelijk is wat er aan de hand is, zou ik niet gaan rijden.
Als het inderdaad vonkvorming is, verbrandt er meer dan je lief zal zijn.
Het kan 2 kanten op: de controlelamp v/d dynamo knippert omdat de dynamo de geest heeft gegeven ( en vandaar het geluid ) of er is iets anders aan de hand - in de vorm van kortsluiting o.i.d. - en daarom knippert de dynamolamp.

Lotte2012, 9 jaar geleden

Hoi, bedankt voor je bericht! Vorige week piepte de auto erg als het stuur helemaal naar links of rechts werd gedraaid, toen heeft die garage een of andere rubberen band strak getrokken (v-snaar of??). En toen mompelde hij iets over dat a.s. maandag er naar de dynamo moest worden gekeken... Zou dat het kunnen zijn? Maar hij zei verder dat het allemaal wel ok was om mee te rijden...Hij zei er verder ook niks bijzonders over. Alleen dat het veilig was tot maandag.

moderator PRO, 9 jaar geleden

Zou kunnen maar op afstand, zonder iets gezien te hebben, is dat van achter een toetsenbord niet te beoordelen.

Lotte2012, 9 jaar geleden

Nog een laatste vraagje, stel dat het de dynamo is: kan ik de auto uberhaubt wel naar de garage rijden of riskeer ik een ontploffing oid? Wat is het ergste dat er kan gebeuren?
Sorry voor de domme vraag...

moderator PRO, 9 jaar geleden

Domme vragen bestaan niet, wel domme antwoorden...Als het de dynamo is, kun je er normaliter gewoon mee naar de garage rijden. Geen overbodige stroomverbruikers gebruiken dan zoals licht (overdag ) radio enz.
Ontploffen zal er niets. Je kunt hoogsten zonder stroom komen te staan. Dan houdt de auto er vanzelf mee op.

Succes.

Lotte2012, 9 jaar geleden

Dank je wel voor je hulp! Ik ben dan iets geruster! Ik zal de auto maandag brengen en als hij klaar is zal ik hier op het forum laten weten wat er uiteindelijk aan de hand was!
Nogmaals bedankt!
Groeten,
Lotte

Martijn7427, 9 jaar geleden

Zitten de accuklemmen wel goed vast op de accupolen? Als die los zitten, gaat het ook knetteren. Misschien heeft de garage de accuklemmen losgehaald en niet goed vastgezet? Kun je eenvoudig controleren door er even aan te voelen. Als ze loszitten, dan vastdraaien (meestal met sleutel 10) en de motor starten en kijken of het knetteren over is.

Lotte2012, 9 jaar geleden

Hoi Martijn,
Bedankt voor de tip. Ik heb net gekeken, maar ze zitten muurvast aan de accu.. Ik heb vandaag even rondgereden met de auto en merkte dat het flikkerende acculampje en het geklik alleen bij gasgeven gebeurt en als ik het gas loslaat houdt het gelijk op. En ik heb even goed staan luisteren het klinkt eigenlijk niet als vonkjes, maar als het klikje dat ik altijd hoor als ik de auto laat voorgloeien net voor het starten. In dit geval hoor ik datzelfde klikje dus continue bij gasgeven.

Lotte2012, 9 jaar geleden

PS: iemand zegt hier: aha dat geluid klinkt als een "relais"... Maar dat is iemand die verder niks van auto's afweet. Kan het dat zijn?

moderator PRO, 9 jaar geleden

Ook dat zou kunnen. Sommige relais worden pas bekrachtigd wanneer de dynamo stroom afgeeft. Indien dus de dynamo onregelmatig stroom levert, geeft dat ook een tikkend geluid van een relais.

Lotte2012, 9 jaar geleden

Hoi,
ik zou nog even laten weten wat er aan de hand was uiteindelijk met de auto. Ik ben vanmorgen toch even koppig met de auto naar een winkel gereden en ja hoor, hij startte niet meer.... geluidje was kuche-kuche-kuuuccheeeee- en toen niks. Gelukkig stond er een auto garage naast die winkel die hem wel even kon opstarten voor mij met zo'n automatische opstarter, super!
Ik heb hem gelijk naar mijn eigen vertrouwde garage gereden en dit kwam er uit: Dynamo kapot, nieuwe is besteld door garage.
Verder hadden ze het over een kapotte veerpoot en een kapotte wiellager (geen idee wat dat zijn, maar prima!)
Al met al xxeuro *slik*, maar wel inclusief APK erbij.
Super bedankt voor jullie hulp van het weekend met mijn vragen!
Groetjes,
Lotte

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Corsa of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Met een groots assortiment in de beste auto-onderdelen, aanbiedingen en merken vind je altijd een optimale mix tussen A-merken en aanbiedingen. Voor iedere automobilist weet Carpardoo de juiste auto onderdelen of auto-accessoires te vinden.