Opel Zafira: Koelwater lekkage (Zafira A, Z22SE)

Bouwjaar: 2001, Brandstof: Benzine, Motorcode: Z22SE

Vanmorgen koelwater level alarm gekregen. na kort stukje rijden (met airco aan) waren er druppels te zien aan de rechterzijde onderop het frame ter hoogte van de achterzijde van het voorwiel.

Vervolgens ben ik verder gereden en heb ik de airco uitgelaten, omdat ik ergens had gelezen dat er koelwater slangetjes (van de verwarming) in het systeem zitten die een zwak punt zouden zijn.
Bij 2 andere stops nu weer de expansietank gecontrolleerd en onder de auto gekeken maar nu geen druppels meer gezien. Later toen de motor weer afgekoeld was, ook geen zichtbare druppels meer waargenomen. Maar er is iets lek, dat is zeker.

Wie kan mij zeggen of de airco is verbonden met het koelwater systeem (voor de condensor). En of de plek waar ik de druppels heb gezien hier in de buurt zit. Of is er een andere bekende zwakke plek in het koelwater systeem hier die de boosdoener kan zijn.

Aangezien ik nu in Belgie zit (Wallonie) waar geen Opel garage in de buurt is, zou een tekening/schema van de eventuele slangen gewenst zijn, waar ik mee naar een garage kan.

technojunky

Geplaatst door technojunky (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Zafira? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

P.Rutser (0), 9 jaar geleden

Hoeveel koelwater moest je bijvullen?
Die druppels zijn waarschijnlijk condenswater van de airco dat wil wel met dit weer.

technojunky (0), 9 jaar geleden

Ik heb nog geen koelwater bijgevuld. Het niveau is tijdens het rijden stabiel gebleven, net onder de dikke rand van de expansie tank. Maar de auto was toen wel op temperatuur.
De auto is nu nagenoeg afgekoeld en het niveau is ongeveer 1 cm onder het koud max level merk.
Ik heb wel kennis van airco systemen maar niet specifiek van auto airco's. Is het gebruikelijk dat condenswater zo weglekt?

Gebruikt Opel koelvloeistof die kant en klaar is, of is het een antivries/ inhibitor die je met water moet mixen?
Ik heb nu 2 flessen kant en klaar mix achter de hand, maar het gebruikersboekje zegt dat je gewoon drinkwater moet bijvullen in geval van lekkage.

P.Rutser (0), 9 jaar geleden

Ja dat is gebruikelijk.
Koelwater in de gaten houden.
Komt waarschijnlijk omdat de auto in de bergen minder recht staat en er net iets te weinig koelwater in zit.(voor de sensor).
Lekker de airco aanzetten met dit weer.
Zolang er koelwater in het vaatje zit geen paniek.

kleijn (0), 9 jaar geleden

Geen koel water maar koelvloeistof bij vullen

technojunky (0), 9 jaar geleden

uiteindelijk bleek er (naar het er nu uitziet) toch niks aan de hand te zijn en is het inderdaad condens van de airco. Gelukkig!
bij gebrek aan het juiste soort koelvloeistof maar gewoon kraanwater bijgevuld (400ml).
Toch bedankt voor de reacties.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Zafira of stel zelf een nieuwe vraag.