Opel Astra 1993: Koelwater temperatuur

Bouwjaar: 1993, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: C20XE, Motorinhoud (cc): 2000, Vermogen (kw): 150

Het gaat eigenlijk over een kitcar met C20XE motor.
Ik vraag me af of de koelwatertemp wel juist is. Namelijk de temp-sensor die in het thermostaathuis zit is verbonden met een geschikte VDOmeter in het dashboard.
Als ik de (aangesloten) temperatuursensor in kokend water houd geeft de meter 100gr aan. Sensor en meter lijken dus in orde.
Echter IN de auto gaat de meter nooit hoger dan 80gr. Zelfs niet bij hete motor en stilstand wanneer de radiateurfan draait. Het thermocontact schakelt bij 100/95gr. Op de thermostaat staat gedrukt 92, betekent dat deze geheel is geopend bij 92gr?
De motor loopt naar behoren, maar als de koelwater temp maar 80gr wordt dan is dit ook de motortemp? En dat is toch te laag?

febe

Geplaatst door febe , lid sinds 16 jaar geleden

6 Reacties

kaleido 1 PRO, 1 week geleden

Bij 92 graden gaat hij open .
80 graden is op zich niet verkeerd , koelsysteem staat onder druk zal dus later koken.

febe, 1 dag geleden

Je schrijft: bij 92 gr gaat de thermostaat open. Ik denk dan dan zal de motortemperatuur dus rond de 92-95 graden moeten zijn. Zie ik dat dan verkeerd?
Bovendien, hoe kan de radiateurfan met een themokontakt van 95 gr gaan draaien als de watertemp. nooit warmer wordt dan 80?
De thermostaat en het thermokontakt zitten in de zelfde dikke slang van motor naar radiateur...
Ik ben nog steeds niet overtuigd dat 80gr een goede motortemperatuur is

kaleido 1 PRO, 23 uur geleden

Wijkt je meter binnen niet af , sluit eens externe temperatuurmeter aan op de slang , isoleer deze zodat de temperatuur goed gemeten wordt .

febe, 23 uur geleden

@kaleido 1. Zoals ik al schreef, ik heb de tempsensor is een bakje met kokend water gelegd en daarbij ging de tempmeter keurig naar (bijna) 100gr.
Ik zou nog eens met een thermokoppel (op de slang geklemd) kunnen meten met een multimeter. Maar ik denk nu al de uitslag te weten...

kaleido 1 PRO, 22 uur geleden

De temperatuurmeter in de auto of die je er los bij had?

febe, 4 uur geleden

tempmeter IN de auto (VDO)

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Astra of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Met een groots assortiment in de beste auto-onderdelen, aanbiedingen en merken vind je altijd een optimale mix tussen A-merken en aanbiedingen. Voor iedere automobilist weet Carpardoo de juiste auto onderdelen of auto-accessoires te vinden.