Opel Vectra: Koude motor, hoog benzine verbruik, thermostaat of toch niet

Bouwjaar: 1990

Hallo,

Al lezend ben ik verschillende berichten tegengekomen waarbij een kapotte thermostaat ervoor zorgt dat als de auto rijdt de temperatuurmeter in het dashboard niet van het blauwe vlakje afkomt. Nu is dit bij mij ook het geval, samen met een vrij hoog verbruik van 1:11 wijst dit op het vervangen van de thermostaat.
Is het echter dan ook "normaal" dat ie dan met dit koude weer problemen heeft om de eerste minuten stationair te lopen? Starten zelf is geen probleem echter in de minuten hierna, tijdens wachten voor stoplichten, heeft ie moeite om stationair op toeren te blijven met als resultaat dat ie afslaat.
Heeft een kapotte thermostaat dan ook invloed op de choke of is hier iets anders aan de hand?

mvg,
Flo

flo

Geplaatst door flo (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Vectra? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

ramonmartin (0), 19 jaar geleden

Het probleem dat ie niet uit het blauwe komt onder het rijden zal hoogstwaarschijnlijk je thermostaat zijn die open blijft staan en hierdoor kan ook het hoge benzineverbruik komen.
Maar het probleem met stationair lopen hierdoor komt mij niet bekend voor en heeft hier denk ik ook niets mee te maken.
Misschien dat iemand anders hier de oplossing voor heeft maar dat met de temperatuurmeter is voor 97% je thermostaat die kapot is.

Met vriendelijke groet,

Ramon

Willem12089 (0) PRO, 19 jaar geleden

Die thermosstaat is defect geen twijfel over.
Mardat stationaire lopen kan ook aan een defecte temp. sensor liggen.

Willem

Averdonk (0) PRO, 19 jaar geleden

Nou, 'n choke zit er niet op, wel een aantal sensoren die toerental en inspuiting regelen. Inderdaad is de defecte thermostaat de oorzaak van het hogere brandstof verbruik, maar niet van het langzame toerental. Dit zou bv. wel eens veroorzaakt kunnen worden door de motortemperatuursensor of bv. de ontsteking als die niet optijd staat. Wellicht even handig als je meldt welk type motor er in zit.

flo (0), 19 jaar geleden

Het is een 1.8i (benzine).
Het slecht stationair lopen is vooral merkbaar bij kouder weer en dan alleen tussen de ca 2-5 minuten na het starten. De eerste minuut loopt ie dus nog wel goed stationair...
Heb al eens wat injectie/kleppen reiniger in de benzine gegeooid maar dat mocht niet echt helpen.
Welke sensoren kunnen hiervan de oorzaak zijn?

mvg,
Flo

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Vectra of stel zelf een nieuwe vraag.