Opel Zafira: lampje op dasboard brand (auto met sleutel teken)

Bouwjaar: 2002, Brandstof: LPG, Motorcode: z1.6XE

Hoi,

Mijn auto rijdt prima maar ik zie opeens een lampje branden in het dasboard: auto afbeelding met een moersleutel in het midden. Iemand een idee wat het betekend, zit nu op het werk en dus geen handleiding bij de hand. Als ik de auto start is het weg, rijdt ik een stukje dan brand ie continue.

Wat ik wel weet is dat mijn EGR klep door een originele dichte pakking is afgesloten. De EGR zelf zit er nog wel op (anders computer storing). Het kan toch niet hierdoor komen? Mijn collega heeft namelijk dezelfde auto 1 maand jonger van juni 2002, en die rijdt al een hele tijd met gesloten EGR gedaan door de ANWB nadat hij motorpech had. (defecte EGR bleef openstaan).

ik hoor het graag van jullie,

Groetjes,

Tim

anoniempje

Geplaatst door anoniempje (0) , lid sinds 15 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Zafira? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

9 Reacties

moderator (0) PRO, 14 jaar geleden

Laat eerst die storing maar eens uitlezen. Gissen = missen.

anoniempje (0), 14 jaar geleden

kan ik er mee door rijden? tot vrijdag en dan naar de garage? laat ik me vraag anders stellen: zitten er ernstige storingen bij als dit lampje brand?

oldford (0) PRO, 14 jaar geleden

Afhankelijk van de storing is er weinig tot heel veel risico, het probleem is dat je dat pas weet na het uitlezen van de storing.
Het minste wat er kan gebeuren is een verhoogd benzine verbuik.
In andere gevallen kan ook de katalysator beschadigd raken en die zijn duur!

anoniempje (0), 14 jaar geleden

Hoi Even een update en gelijk dan maar weer een vraag:

De opelmonteur heeft via tech2 de auto uitgelezen, en zag de meldingen staan. de storing was een te kort aan brandstof/te arm mengsel. zoals hij het kon zien was het de 2de (onderste) lambasonde die niet helemaal lekker meer is. Mijn vraag is dan ook, klopt het dat ik hier gewoon mee door kan rijden en me eigenlijk niet druk hoef te maken... Want dat vroeg ik namelijk en de monteur gaf me dat antwoord. Te arm mengsel is geen ernstige storing, normaal bij andere meldingen zou je juist wat merken in het brandstof verbruik (hoger) maar dat was nu niet tesprake want ik had juist een te arm mengsel.
Motor loop verder prima, geen gestotter niks. Dus wel of niet vervangen van de sensor?

gr,

Tim

stefan84 (0), 14 jaar geleden

En te arm mengsel is ook zeer zeker niet goed..

Gewoon de lambdasonde vervangen indien deze kapot is..

Waarom zou je hem zitten laten en ermee verder blijven rijden ?

Dalijk val je van het één in het ander probleem als je het lampje of de storingen telkend negeerd.

Gr Stefan

anoniempje (0), 14 jaar geleden

Sjah begreep dat een lambdasonde nogal prijzig was. En als het verder geen kwaad kon waarom dan vervangen. Maar je hebt volkomen gelijk ik ga me er wel ergens 1 bestellen en die monteren. kwestie van oude eruit nieuwe erin toch? of moet er weer ODB gedoe bij te pas komen? (inlezen/programeren?) Mocht ik dan alsnog de storing weer terug krijgen kan ik dan de sensor die eigenlijk gekocht is voor onderen naar boven vervangen? dus met andere woorden: zijn de 2 lambdasensoren hetzelfde?
auto is van 2002 Mei.

En een te arm mengsel kan het niet komen doordat ik een poos geleden een open luchtfilter (sportfilter) heb geinstalleerd? heb weken gereden zonder een melding dus lijkt me sterk, maar vraag het me toch af.

bedankt weer voor de reacties echt tof dat mensen moeite nemen en willen helpen!

longdude6634 (0), 14 jaar geleden

[quote=anoniempje]En een te arm mengsel kan het niet komen doordat ik een poos geleden een open luchtfilter (sportfilter) heb geinstalleerd? heb weken gereden zonder een melding dus lijkt me sterk, maar vraag het me toch af.[/quote]
Ligt er niet aan, de Lambda sonde meet alleen de luchtovermaat en past daar de brandstof lucht verhouding op aan. Als deze dus verkeerde waardes meet past hij de brandstof luchtverhouding verkeerd aan met als gevolg een te rijk of te arm mengsel.

Gr. Arjan

anoniempje (0), 14 jaar geleden

[quote=longdude6634][quote=anoniempje]En een te arm mengsel kan het niet komen doordat ik een poos geleden een open luchtfilter (sportfilter) heb geinstalleerd? heb weken gereden zonder een melding dus lijkt me sterk, maar vraag het me toch af.[/quote]
Ligt er niet aan, de Lambda sonde meet alleen de luchtovermaat en past daar de brandstof lucht verhouding op aan. Als deze dus verkeerde waardes meet past hij de brandstof luchtverhouding verkeerd aan met als gevolg een te rijk of te arm mengsel.

Gr. Arjan[/quote]
ja dat dacht ik dus ook al. Ik heb me de laatste maand veel verdiept in de techniek van de motor en had dit inderdaad ook gelezen. Maar het maakt mij nog geen expert of professional :) Ik zal de lambdasonde vervangen binnenkort. to be continued.

anoniempje (0), 14 jaar geleden

Ik heb nog geen sondes geplaatst omdat het op dit moment opeens niet meer voorkomt. (ik denk toch een smerige sonde) die op dit moment wel werkt.
einde update. Voorlopig

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Zafira of stel zelf een nieuwe vraag.