Opel Zafira: Leeskop van radio-cd-speler van Opel-wagen kuisen? Oplossing?

Bouwjaar: 2000, Motorcode: /

Heeft iemand ervaring met de leeskop van een cd-speler (NIET van cd-wisselaar) van een Opel-wagen, gekuist te hebben?
Hij speelt de laatste tijd cd's af, maar niet helemaal vlekkeloos. Veel haperingen. NIEUWE cd's, net uit de winkel. Dus ik vermoed de cd-lens.

Kan dat simpelweg met een cd-cleaner, of doen ze het bij Opel ook zelf, wanneer je de wagen binnen brengt voor onderhoud?

Ik denk dat een cd-cleaner niet helpt, en dat je dan op je boordcomputer het volgende te lezen krijgt: "gelieve de cd met gedrukte zijde naar boven, erin te steken".
Vermits het geen muziek-cd is, dat je erin schuift, zal de radio vermoedelijk het schijfje er gewoon terug uit schuiven.

Wie weet raad?

Zafira12389

Geplaatst door Zafira12389 (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Zafira? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

18 Reacties

pe3hmp (0) PRO, 18 jaar geleden

cd cleaner werkt niet, sterker die maakt het vaak nog erger, de laser is een lens die iets verdiept ligt door een cd met borsteltje te gebruiken veegt hij juist de rommel op de lens ipv eraf, de enige oplossing is om hem helemaal uit elkaar te halen en schoon te maken, dit is vaak geen gemakkelijk klusje.

Dus zou ik overwegen om een cd-mp3 speler te monteren op de plek van de originele radio.

Zafira12389 (0), 18 jaar geleden

Dus zou ik overwegen om een cd-mp3 speler te monteren op de plek van de originele radio. (quote)



Bedankt voor je snelle reactie, maar het is niet zo simpel zoals je het zegt. Opel-wagens met boordcomputer en navigatie, die zijn enkel verbonden aan 1 type radio, namelijk de radio die er origineel insteekt.
Ik heb dus NCDR-1100 (die type die navigatie heeft), en ik kan dus onmogelijk zomaar ineens een cd-mp3 speler monteren. Indien ik geen navigatie of boordcomputer, zou ik zelfs een radio kunnen kopen, al is het 1 van een grootwarenhuis of supermarkt.

Maar er moet toch een andere oplossing zijn? Bij Opel weten ze ook geen oplossing.
Het kan niet anders, dan dat er wat vuiligheid op die lens zit. Ik zie geen andere reden, waarom NIEUWE cd's plotseling af en toe blijven haperen.

Stel dat ik die eruit monteer, en de lens kuis, weet er dan iemand of ik dan bij Opel moet gaan, om alles te programmeren (ze sluiten apparatuur aan, aan de wagen-onder de handrem)? Of kan ik de radio er zo terug insteken, en alles functioneert zoals het moet?

pe3hmp (0) PRO, 18 jaar geleden

Hmm navigatie, da's vervelend, overigens hoeft het niet aan de lens te liggen maar ik vrees van wel, je kunt aan de dealer vragen hoe het zit met beveiligingscodes die er wel zullen zijn(net als bij de astra van mij uit 2000 en 1999), bij de gewone radio's kreeg je een kaartje met code en ik verwacht dat het bij jou niet anders zal zijn, wat ik erg vreemd vind is dat ze bij opel geen oplossing weten, vraag het eens bij een andere opel dealer in de buurt of ga naar een goede audio inbouw zaak en vertel hun het probleem, met een beetje geluk hebben ze een eigen reperateur die er naar wilt kijken.

Mark

roygsi (0), 18 jaar geleden

durf je het aan om een flesje perslucht te kopen, zoals die voor toetsenborden van computers door te spuiten, en dan ff het slangetje in de cd opening en lekker doorblazen? ( of met een compressorpistool? )

het lijkt mij dat het weinig kwaad kan. maar beter eerst ff de dealer uithoren wat die eraan kan doen

pe3hmp (0) PRO, 18 jaar geleden

Onder geen beding perslucht in de opening spuiten, behalve dat je niet bij de laser zelf kot is de kans erg groot dat je hem om zeep helpt, zo heb ik al eens iemand een cd-brander om zeep zien helpen, als de cd speler open liht ook niet met alcohol of glassex aan de gang omdat sommige lenzen van kunststof zijn.

roygsi (0), 18 jaar geleden

in dat geval zullen we mn ''tip'' maar snel vergeten

pe3hmp (0) PRO, 18 jaar geleden

Tja het was een leuk idee helaas gaat het niet.

biomus (0), 17 jaar geleden

Nou breekt m'n klomp!

Welk alcoholsoort reageert dan met kunststof? Ik denk dat je het gerust met isopropanol (Isopropyl-alcohol) kunt doen! Ik heb er in ieder geval geen problemen mee gehad, en ik heb er al heel wat onder handen gehad!
Met aceton of thinner is het een ander verhaal. Ben benieuwd!

Groeten, Bio ;-)

pe3hmp (0) PRO, 17 jaar geleden

Alcohol is nooit 100% zuiver zelfs al haal je hem bij de apotheek, de kunststof lenzen bij cd spelers zijn erg kwetsbaar.

Mark

biomus (0), 17 jaar geleden

Beste Mark,

Ik heb hier voor mij liggen een spuitbus met 99,9% zuivere isopropanol, oe zuiver wil je het. Anyway, ik ben het met je eens dat de lenzen erg kwetsbaar zijn. Maar het ging mij erom welk alcoholsoort welk kunsstof aantast!

What about laser fading? na lange speelduur gaat de laser ook achteruit. Mischien is dat hier wel mede aan de orde!

Groeten, Bio

pe3hmp (0) PRO, 17 jaar geleden

In een auto wordt de laser niet erg intensief gebruikt dus zal het probleem vrijwel altjd in het vuil worden zitten en niet in slijtage, maar je kunt natuurlijk altijd een 'maandag-ochtend' product hebben :-)

mark

Cor1822 (0) PRO, 17 jaar geleden

Normaal moet zo'n laag vermogen lasertje 50.000 uur meegaan, meer dan die radio ooit zal spelen.
Smerige lens is de 1e oorzaak, mechanisch defect de 2e oorzaak bij fouten in deze spelers.

Lens schoonmaken en proberen, blijft de fout dan zit er een mechanisch defect in de speler.
De electronica blijft meestal wel heel, en anders had ie helemaal niks meer gedaan.

sjaak10918 (0) PRO, 17 jaar geleden

deed het vaak met spiritus en een wattestaafje. Moet je alleen de radio eruit en open maken. Sjaak

agholland (0), 17 jaar geleden

Sjaak,

Je kunt beter zuiver alcohol (Bijv. Isopropanol) gebruiken dan Spiritus. Hierin zitten stoffen opgelost (Kleurstof, geurstof) en die blijven gedeeltelijk achter op de lens, waardoor deze daarna snel weer vuil aantrekt.

@Cor1822> Dit is zeer waarschijnlijk de MTBF. Een laser kan dan tussen 0 micro seconde en 50.000 uur kapot gaan!

Cor1822 (0) PRO, 17 jaar geleden

Weet ik.
Maar is zeer onwaarschijlijk dat ie zo snel stuk is, even met een videocamera kijken naar een brandende laser, niet direct, of een digifotocamera.

Dan zie je op het lcd scherm wel de laser branden als ie heel is, net als met de ir led van de afstandsbediening.

Anders speciale strook halen, die het licht laat zien, maar die zijn niet echt goed verkrijgbaar.

Meeste oorzaken die ik tegenkwam met de autoradio/cd spelers was toch echt smerige lens, en mechanische lens arm problemen beide veroorzaakt door roken/stof/vuil in de auto.
Vooral de klacht, het haperen wijst op deze problemen, vervuilde geleiders van de arm, waardoor de lens niet naar de volgende track/spoor kan worden gestuurd.
Is de lens smerig dan kan het optische deel niet meer goed focusseren en de tracks niet meer volgen.

Maar, we horen het wel ;)

sjaak10918 (0) PRO, 17 jaar geleden

Zou ook nog zo kunnen zijn dat er beveiligingen op de CD zitten (die het kopieren tegengaan) die de problemen veroorzaken. Probeer het eens met een CD van eind jaren 90 (zonder veel krassen :) ) Sjaak

biomus (0), 17 jaar geleden

Beste Cor,

Dat je een laser ziet, wil nog niet zeggen dat ie ook werkelijk doet! Er zit in de laser een lichtgevert en een ontvanger om de teruggekaatste stralen te bewerken. Als die kapot is, speelt de speler ook niets af.
Maar je hebt gelijk, als je zegt dat 9 van de 10 keer het vuil op de lens is.

Bio

Cor1822 (0) PRO, 17 jaar geleden

Ik kan wel een hele uitleg gaan geven over de werking van de cd laser kop, inclusief lens en focussering, maar dat was niet echt nodig dacht ik ;)
De origineele schrijver van het probleem wou een oplossing, waar hij als leek wat mee kon doen, meestal beperkt zich dat tot het schoonmaken van de lens met zorg uitgevoerd.

Verdere ingrepen behelzen schoonmaken van de geleiders van de kop, stuurelectronica reparatie etc, waar ik na 41 jaar electronica wel kaas van heb gegeten, maar naar ik aannam de schrijver van het probleem niet.

Groet,
Cor

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Zafira of stel zelf een nieuwe vraag.