Opel Zafira: sluiting gemaakt

Bouwjaar: 2004, Brandstof: LPG, Motorcode: Z1.8XE

Bij het inbouwen van een parrot heb ik sluiting gemaakt. Niets aan het handje dacht ik. Zekering vervangen, maar helaas, niet alles doet het. Bleek een tweede zekering te zijn. Het radiodeel, de lampjes en regelunit van de lpg-installatie, de boordcomputer, de stuurbekrachtiging en de snelheidsmeter waren uit. Nu functioneert alles en ik ben erg blij met de geluidskwaliteit van de parrot. Gekeken wat ik beter moest isoleren om dit te voorkomen. Toen weer met het terugduwen sluiting gemaakt. Stom, ook nog vergeten het contact eerst uit te doen! Nu deed de stuurbekrachting en snelheidsmeter het wel. De radio, de lpg regelunit en de parrot zijn uit. Zekering vervangen, radio doet het weer maar de lpg regelunit en de parrot niet. Duidelijk is dat de regelbare stroom ergens onderbroken is, want met meten komt er geen stroom meer door dat draadje. De continue stroom wel. Maar de regelunit lpg heeft alleen regelbare stroom en de parrot doet het ook alleen als die regelbare stroom ontvangt. Dat is mijn houvast om te denken dat beide dingen niet zelf kapot zijn gegaan.

Logisch is dat er nog een tweede zekering stuk is, maar welke? Ik heb alles doorgenomen; wat ik visueel kon controleren (lichten, spiegels, wiswas enzovoort) op het oog gecontroleerd. De rest bekeken bij de zekering en niets wijst erop dat er een van kapot is. Wat zie ik over het hoofd? Hoe kan ik dit anders testen?


groeten,Jos

josephusjg

Geplaatst door josephusjg (0) , lid sinds 13 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Zafira? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

S400 (0), 13 jaar geleden

Wat bedoel je met regelbare stroom???
Bedoel je een spanning die geschakeld wordt via het contact ?
Dat is het enige wat ik mij erbij voor kan stellen teminste in dit geval.
Die radio, lpg unit en die parrot werken gewoon op 12 volt.
Waarschijnlijk is er nog ergens een zekering doorgebrand dus goed kijken en desnoods met een multimeter even alle zekeringen doormeten.
Visuele controle is in mijn ervaring niet voldoende.
In de Zekeringkast alle zekeringen en ook andere eventuele losse zekeringen stuk voor stuk doormeten,.
De lpg unit is nog ook appart gezekerd zijn dus deze ook doormeten.
Maar aangezien er nu 3 apparaten nu niet werken is er vrijwel zeker ergens een" groep"zekering kappot.(waarschijnlijk de van de radio groep)
Volgende de keer even de massa klem losmaken van de accu scheelt een hoop ellende.
Of toch maar naar de garage of inbouwstation even in laten bouwen je zal niet de eerste zijn die van de regen in de drup komt.
Sucses met je zoektocht.

josephusjg (0), 13 jaar geleden

Ja sorry, schakelbaar. Je hebt gelijk, de accu los kan een hoop ellende besparen. Maar ja, overmoed, kou, gemakzucht.

Ik ga meten! Of misschien wel nu al naar professional. Tijd is ook geld.

Overigens doet de radio het inmiddels met het vervangen van een 20A zekering. Maar de radio zit op een permanente voeding. Op deze geschakelde voedingsdraad zit zover ik weet alleen de lpg regelunit en de parrot.

Wordt vervolgd.

groet,

Jos

kadir (0) PRO, 13 jaar geleden

zekering kast in de motor ruimte heb je die al nagekeken??

josephusjg (0), 13 jaar geleden

Probleem opgelost. De zekering zat toch in de zekeringenkast, maar op een plekje in de hoek. Logisch eigenlijk; lpg is later ingebouwd en best fijn dat ze die zekeringen op de meest logische plek gedaan hebben. Alleen waren ze in het bovenhoekje weggestopt en dan moet je echt omlaag om het te zien.

Probleem opgelost? Nou nee, de lpg regelunit doet het weer ogenschijnlijk en de parrot ook. Toch maar de schakelvoeding ergens anders vandaan gehaald, want dit vind ik te link. Alles lijkt het te doen alleen de auto schakelt niet naar lpg. Ik zal daar op de juiste plek een nieuw probleem starten.

groet,

Jos

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Zafira of stel zelf een nieuwe vraag.