Opel Zafira: stotteren bij koud starten, geen reactie op gaspedaal

Bouwjaar: 2003, Brandstof: Benzine, Motorcode: z1.8

Bij een koude start, wisselt de motor van 2000 tot onder de 500 toeren (bijna afslaan). Dit gaat een paar minuten door, tot ie enigzins warm is waarna het toerental richting stationair gaat (ca. 800 toeren). In tussentijd reageert de motor niet op de gaspedaal. Bij warme motor zijn er geen problemen. Het Motormanag. lampje brand niet (wel even bij starten, dus hij werkt wel). Inmiddels is het gasklephuis gereinigd, maar dat heeft niets opgelevert. Opvallend is dat bij uitlezing van de motor bij de garage, blijkt dat de Lambda niet werkt (zou het MM lampje toch ook moeten gaan branden).
De garage stelt voor of het gasklephuis te vervangen of de Lambda en dat is toch wel een duur geintje. Heeft iemand raad wat er aan de hand zou kunnen zijn.

P.s.: In de 3 jaar dat ik de auto heb valt met altijd al op dat het toerental bij gaslos maar langzaam terugvalt, maar ik denk niet dat dat met dit specieke probleem heeft te maken.

Tonneke

Geplaatst door Tonneke (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Zafira? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

oldford (0) PRO, 14 jaar geleden

Als de lambda niet werkt moet je de bedrading van de lambda-sensor controleren en/of de sensor vervangen.
Ik zou hem eens koud laten uitlezen bij de dealer en dan de sensoren goed controleren. Moet je hem wel de avond van te voren brengen.

marcelw7083 (0), 14 jaar geleden

ik heb ooit ook eens zoiets gehad met een opel, dat bleek aan een te dikke motorolie te liggen en het openbaarde zich bij koud weer
Mocht de auto altijd voor kortere afstanden worden gebruikt of heel rustig worden bereden kun je ook van deze gekkigheid krijgen, even een x warm rijden en op z'n staart trappen doet dan ook wonderen

kleijn (0), 14 jaar geleden

Klacht: Onregelmatig draaiende motor, verhoogd nullasttoerental, motor slaat af, motor neemt geen gas op, volgende DC´s zijn mogelijk: TC P1525, P1526, P1550 (noodloop), P1555
Oorzaak: Niet volledig sluitende gasklep als gevolg van sterke vervuiling van het gasklephuis.
Productie

Klacht: Waarschuwingslampje gaat branden, klachten over de rijeigenschappen, defectcode P0400 opgeslagen
Oorzaak: Roetafzettingen tussen zuigerstangen en geleiding van de UGR-klep
Productie: Vanaf volgende motorserienummers is een aangepaste UGR-klep toegepast: Z14XE (Astra G, alleen MT) 20CK1163 Z16YNG (Astra-G, Zafira-A) 02PV1729 Z18XE (Corsa-C) 20AS5625 Z18XE (Vectra-C) 20AN8145

Tonneke (0), 14 jaar geleden

Mannen,

Bedankt voor jullie reacties. Na het schoonmaken van het gasklepphuis en controlle van bedrading (bougies ed.) is de defecte Lambdasensor vervangen. Maar dit loste het probleem niet op.
Het euvel bleek uiteindelijk in de LMM, deze is inmiddels vervangen gevolgd door een update van het motormanagement en de auto loopt inmiddels weer als een zonnetje.
Ploblem solved :-)

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Zafira of stel zelf een nieuwe vraag.