Opel Astra 2017: Verbruik boordcomputer wijkt flink af van praktijkverbruik (benzine)

Bouwjaar: 2017, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorinhoud (cc): 1

Beste lezer,

Betreft een Opel Astra K hatchback uit 2017 - 1.4 turbo - benzine.

Wat mij op is gevallen is dat de boordcomputer erg optimistisch is met de actieradius en het verbruik.
Afgelopen 20.000 km heb ik bij elke tankbeurt (diverse tankstations en verbruiken) gecontroleerd of het gemiddelde verbruik per tank overeenkwam met het praktijkverbruik. (dus het aantal getankte L (aftanken!) / het aantal gereden km op de boordcomputer.)

Op al deze tankbeurten kwam ik erachter dat de auto stelselmatig een grove berekeningsfout maakt van tussen de 8 en de 15%! Gemiddeld rij ik zo een 750-800 km met een tank en geeft de auto een gemiddeld verbruik aan van 5.2 / 6.2l/100 km - afhankelijk van of er veel snelweg of stadskilometers zijn afgelegd.
Als ik de auto voltank en ik deel het aantal km door het aantal getankte liters dan kom ik altijd op een verbruik uit dat dus gemiddeld 10% hoger is dan wat de boordcomputer aangeeft. Hierbij maakt het niet uit of ik tank op het moment dat de auto halfvol is of helemaal leeg.

Dit probleem heb ik ook bij de Opel dealer aangegeven maar dit probleem was bij hun onbekend en ze konden er dus ook geen oplossing voor verzinnen.

Nu snap ik dat de boordcomputer soms een rooskleurig beeld kan geven, echter vind ik een afwijking van ruim 10% veel te hoog en hierdoor is de inschatting van de actieradius ook niet adequaat. (bij een volle tank denkt hij dat er meer dan 1000km af kan worden gelegd).

Al met al niet een levensgroot probleem maar ik ben erg benieuwd of dit meer mensen op is gevallen en of dit op is te lossen,

Bedankt!

Groeten

AstraClaus

Geplaatst door AstraClaus , lid sinds 3 maanden geleden

4 Reacties

Hendrik4290 PRO, 3 maanden geleden

Heb je misschien een afwijkende bandenmaat gemonteerd?

AstraClaus, 3 maanden geleden

Goede vraag Hendrik4290, bedankt voor uw antwoord.
Echter staat de auto op fabrieksvelgen (en banden). (205/55/16")
Zou dit uit kunnen maken? Uiteraard gaat het verbruik omhoog met bijvoorbeeld bredere banden, of winterbanden. Maar wordt het verbruik niet berekend aan de hand van hoeveel benzine de motor daadwerkelijk verbruikt i.p.v. een "standaard fabrieksformule" (omwentelingen?) met aantal km en verbruik aan de hand van de band? Op het moment dat ik met de caravan ga rijden corrigeert de boordcomputer namelijk ook voor de toename in verbruik?

Hendrik4290 PRO, 3 maanden geleden

Het verbruik wordt inderdaad berekend aan de hand van een aantal parameters.
Eentje daarvan kan fout zijn en dat kan genoeg zijn voor een afwijking.

    Daar lijkt het dan wel op.. enig idee hoe dit op te lossen? - AstraClaus, 3 maanden geleden

phil4226, 3 maanden geleden

Het berekenen van een gemiddeld verbruik is een complexe zaak. Als je zelf het gemiddeld verbruik berekent door een eenvoudige deling, heb je het gemiddelde over een bepaalde afstand, lange en korte ritten, snelweg enz. Daar kunnen stukken met hoog en laag verbruik tussen zitten.
Het gemiddelde verbruik berekent door de boordcomputer houd geen rekening met stilstandsverbruik (als de motor stationair draait) immers als het voertuig niet beweegt en er wordt benzine verbruikt dan is het verbruik oneindig groot en zo zijn er nog wel enkele. Om je gemiddeld verbruik te berekenen zou je de oefening een jaar lang moeten volhouden en dan heb je het verbruik van je auto met jou als chauffeur en jou rijstijl. Een andere chauffeur kan met een identieke auto een totaal ander gemiddelde hebben alleen al door het verschil in rijstijl. M.a.w. het is de voet op het gaspedaal die het verbruik bepaald.

    Dank voor uw antwoord, Phil 4226. Ik onderken zeker dat het gemiddelde verbruik berekenen een complexe zaak betreft. Door handmatig het aantal getankte liters door het aantal gereden km/s te delen afgelopen jaar ben ik tot de conclusie dat mijn gemiddelde verbruik rond de 6l/100km betreft. Lang niet slecht. Echter raakt dit de kern van mijn vraag niet, de auto geeft op diezelfde periode een gemiddeld verbruik van 5.4/100km aan. Nu zal er zeker sprake kunnen zijn van foutmarges op basis van allerlei variabelen, maar 10% lijkt mij veel te ruim en doet vermoeden dat er iets mis is met de verbruiksmonitor.. - AstraClaus, 3 maanden geleden

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Astra of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Met een groots assortiment in de beste auto-onderdelen, aanbiedingen en merken vind je altijd een optimale mix tussen A-merken en aanbiedingen. Voor iedere automobilist weet Carpardoo de juiste auto onderdelen of auto-accessoires te vinden.