Opel Astra: wel of geen boordcomputer voor cruise control

Bouwjaar: 1999

Wij hebben sinds een paar dagen een Astra G VAN X2.0DTL

Ik heb hier gelezen dat elke 2.0 diesel met een vervanging van de knipperlichtpook en wellicht een draadboompje naar de boordcomputer voorzien kan worden van een cruise control.

Ik heb wel een losse cruise control-unit liggen uit onze vorige auto, maar om die aan te sluiten moet ik de kabel vastmaken aan het gaspendaal, omdat het een elektrisch pendaal is (potmeter) en dus zonder staalkabel.

De standaard Opel-oplossing lijkt dus veel eenvoudiger, maar ik kan nergens vinden óf onze Astra wel een boordcomputer heeft. Hij heeft in het console alleen een klok met thermometer. Betekent dit automatisch dat hij geen boordcomputer heeft en dat de truc met het vervangen van het pookje niet op gaat voor ons? De kilometertellers zijn ook digitaal, er moet dus wel iets zitten ergens dat met een computer te maken heeft lijkt me (digitale tellers en potmeter-gaspendaal).

Als hij geen boardcomputer heeft, kan ik nog ergens op een andere plek de kabel van onze losse cruise control bevestigen, in plaats van aan het gaspendaal? Zit er ergens verstopt nog een gasschuif waar je bij kan?

We kochten de auto zonder garantie bij een BMW-dealer, daar hoef ik dus niks aan te vragen...

Alvast bedankt!
Frank.

frank3138

Geplaatst door frank3138 (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Astra? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

16 Reacties

jospen (0), 18 jaar geleden

Welk type?

Ik heb een Astra 2.0 dtl di 16 V en heb wel een computer, maar geen extra`s op het display, net als jij alleen datum/tijd.
De "standaard" computer is degene die gebruikt wordt voor cruisecontrol.

Oftwel; aansluiten en werken. Hooguit dus een kabel trekken,
kostte bij mijn dealer 150, euro incl btw

frank3138 (0), 18 jaar geleden

Hoi Jospen, Ik dacht dat G VAN X2.0DTL het type was (staat op het kentekenbewijs). Achterop de auto staat ook nog DI_16V. Lijkt dus heel veel op de nummers die jij door geeft, alleen is die van ons een vannetje met grijs kenteken.
Frank.

jospen (0), 18 jaar geleden

zoals ik het lees hebben wij precies hetzelfde model...
gauw proberen dus.

Als je een zoekopdracht geeft voor deze site kom je aardig wat tegen.

Succes!

frank3138 (0), 18 jaar geleden

Ik ben dus vanmiddag naar de dealer geweest in Stadskanaal. Ik heb zelf de stuurkolom even opengemaakt en aan het pookje van de knipperlichten zit een losse stekker met vier draden, die de draadboom in gaan. Tot zo ver ziet het er hoopvol uit. Echter had de dealer het pookje niet in voorraad en speciaal bestelde artikelen mogen niet teruggegeven worden als het niet werkt. Het inbouwen van de draadboom zou men 6 uur!!!! arbeidsloon voor rekenen, mocht dat nodig zijn. Dat slaat natuurlijk nergens op, maar het houdt me wel tegen om het ppokje zo maar te bestellen. Morgen ga ik maar eens naar een andere dealer, in Emmen of Borger, wellicht kan ik het daar wel zo uitproberen en heeft men het pookje gewoon in voorraad. Anders moet ik iemand vinden die in de buurt woont en cruise control heeft, zodat het pookje even over te zetten is. Mijn eigen broer heeft er een, maar die woont 300km verderop :-(.
Groetjes en weer bedankt! Frank.

jospen (0), 18 jaar geleden

(gratis :) ) tip:

http://www.onderdelenzoeker.nl/

Bestel zo`n pook, voor de helft van het geld.
werkt ie niet? Ben je hem gegarandeerd zo kwijt via Marktplaats.
Ik had binnen 10 min een reactie en een dag later de pook.

Ik was 150,- kwijt bij de dealer. Kijk ff rond bij meerdere dealers.

succes!

frank3138 (0), 18 jaar geleden

Hoi Jospen, Vandaag bij de dealer in Emmen geweest. Ik mocht het pookje lene (tegen ¤ 100,- onderpand) en uitproberen. Ik heb mijn ¤ 100,- teruggekregen en het pookje teruggegeven. Hij deed het helaas niet. Dus ga ik mijn eigen cruise control maar inbouwen. Bedankt voor al je hulp. Je zal wel moe worden van al die mensen die steeds hetzelfde vragen. Ik heb je andere antwoorden ook allemaal gelezen inmiddels. De cruise control houdt de astra-eigenaren wel bezig :-)
groetjes, Frank

jospen (0), 18 jaar geleden

Vind het leuk om te helpen!

Je hebt dan ook gelezen dat je klaar kan zijn voor die 150,- he?!

scheelt veel werk als de dealer de draadboom voor je trekt.

Kijk maar.

Ik hoop dat ik je ooit nog behulpzaam kan zijn.

Succes!

frank3138 (0), 18 jaar geleden

Hoi Jospen, ik heb het gelezen, maar ¤ 150,- plus pookje (¤ 75,-) moet ik afwegen tegen het inbouwen van de cruise control die ik nog heb liggen. Het pookje inbouwen was mooi en simpel en redelijk goedkoop, maar ¤ 225,- in totaal is toch een hoop geld, dan moet ik maar moeite doen om mijn oude cruise control aan de praat te krijgen. Als ik zo ergens zou kunnen lezen welke draden ik moet trekken van de boordcomputer naar de stekker, dan zou ik dat zeker doen, is voor mij geheel geen probleem, maar die info blijkt nogal 'gevoelig' te zijn, want ik kan het nergens vinden. Het zijn maar een paar schakelaars, dus wellicht zou ik het pookje van mijn andere cruise control zo op de boordcomputer aan kunnen sluiten, maar als je nergens een schemaatje kunt krijgen, dan houdt alles op....
groetjes, Frank

jospen (0), 18 jaar geleden

er komt vamzelf een reactie mbt een schema, vraag het anders een monteur bij de garage, je weet nooit...

suc6

frank3138 (0), 18 jaar geleden

Inmiddels heb ik het schema op de site van Opeltje gevonden (Fantastisch zo'n site trouwens!!!!!!!!!) en nu zie ik dat ik moet controleren of de drie draden van de stekker aan het stuur lopen (de die zwarte met een extra kleurtje) naar de boordcomputer punten 45, 63 en 64. Ik heb ook ergens gelezen dat de boordcomputer voor het voorwiel zit, onder de beschermkap van het wiel. Hier vind ik wel een metalen kastje met twee grote met een schuif beveiligde stekers. Als ik deze openmaak vind ik twee maal 20 punten, met aan de ene de punten 1 t/m 7, 12 t/m 15 en 20 bezet en aan de andere steker de punten 1,3,4,6,7,10 t/m 17 en 20 bezet.
Ik vind geen steker met meer dan 100 aansluitingen.

Zit ik nu helemaal verkeerd te kijken?

Op de blauwrode draad van de stuurstekker meet ik wel 12 V, de andere drie punten lijken inderdaad nergens heen te gaan, ik meet overal 0 volt en een oneindig hoge weerstand.

Ik weet even niet meer hoe ik verder moet gaan.
Kan iemand me weer op weg helpen?

2e vraag, de een zegt dat je ook bij een 2.0 diesel uit 1999 met tech 2 de cruise control functie aan moet zetten, de ander zegt dat dat niet zo is. Wie weet hoe het zit?

groetjes, Frank.

frank3138 (0), 18 jaar geleden

Zijn het soms de punten 11, 13 en 17 op de connector die het meest naar de voorkant van de auto wijst?

Willem12089 (0) PRO, 18 jaar geleden

Jij hebt een x20dtl, dat is nog de oude, als het goed is hoeft deze niet geprogrammeerd te worden.

Willem

frank3138 (0), 18 jaar geleden

oke, Willem, dank je, da's duidelijk!

Hopelijk kan iemand me nu nog verder helpen met de nummering van de aan te sluiten pinnen. Dat zou dan het enige nog zijn dat er aan ontbreekt.

groetjes, Frank

frank3138 (0), 18 jaar geleden

Dank voor jullie hulp, ik heb de cruisecontrol aan de praat. Hier vlak over de grens voor ¤ 54,- de schakelaar gehaald, draden getrokken en klaar is kees. Werkt als een zonnetje!
Groetjes, Frank.

jospen (0), 18 jaar geleden

klasse!!!!!

geniet ervan

En niet standaard op 250 zetten he :)

lol

Jan4895 (0), 18 jaar geleden

Heb vandaag mijn cruise control (Opel Astra G 2 liter D van 1999)ook aan de praat gekregen dankzij de medewerking van Frank, fijn dat er zulke mensen bestaan.
Met vriendelijke groet,Jan

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Astra of stel zelf een nieuwe vraag.