Opel Corsa-B 1.4 CDX 16V: Zij-airbag geploft, werkt de rest nog?

Bouwjaar: 1999

Een tijd terug heb ik een tweedehands Corsa-B gekocht, dezelfde auto als mijn moeder destijds had.
Bij het starten van haar auto viel mij laatst op dat er een Airbag-controlelampje ging branden dat na verloop van tijd weer doofde (zo hoort het ook volgens de handleiding). In mijn Corsa brandde echter geen lampje, okeej, lampje kapot dus.... Dus niet.... Klokkenpaneel gedemonteerd, heej, er zit geen lampje op dat airbag-icoontje, lampje gekocht en erin gezet. Lampje licht met starten op, maar blijft tijdens het rijden branden. Boordcomputer uit laten lezen, probleem met de zij-airbags in de stoelen / gordelspanners.
Nou, de gordelspanners zijn okee, maar de zij-airbag aan de bestuurderskant blijkt ooit geploft te zijn. Volgens de monteur van het garagebedrijf (universele garage) werken de drie overige airbags (stuur, dashboard, pass.stoel) nu ook niet meer, maar volgens "http://www.opelproblemforum.de/showthrea..." (onderste twee reacties) zou alleen de geplofte airbag niet meer werken en de overige drie wel.....

Aangezien vervanging van een airbag volgens de garage een nogal dure aangelegenheid is (wacht nog op een telefoontje met een vrijblijvende prijsindicatie) is mijn vraag wat nu waar is? Werken de overige airbags in deze situatie nu wel of niet? En hoe zit het met de gordelspanners?

Daarnaast vraag ik mij af wat de oorzaak van het ploffen zou kunnen zijn, de overige airbags verkeren nog in uitstekende staat en schade heeft deze auto nooit gehad. Wellicht een ongelukkig vervangen accu of een losgetrokken stekker?

Ik weet het, een heel verhaal, maar alvast bedankt voor het lezen en eventuele antwoorden!

dupl-u-7598-5dd147d1bd91b+Sjtefan

Geplaatst door dupl-u-7598-5dd147d1bd91b+Sjtefan (0) , lid sinds 20 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Corsa? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

Opeltje (0) PRO, 20 jaar geleden

de rest van het airbag systeem zal niet meer werken als het lampje brand. dit staat meen ik ook in het instruktie boekje.
wat de reden is is moeilijk te achterhalen helaas.

dupl-u-7598-5dd147d1bd91b+Sjtefan (0), 20 jaar geleden

Okeej, da's duidelijk :(
Nouja, dan maar ff het telefoontje van de garage afwachten dus.
Thnx anywayzzzzz!

Opeltje (0) PRO, 19 jaar geleden

is het opgelost?

dupl-u-7598-5dd147d1bd91b+Sjtefan (0), 19 jaar geleden

Sorry dat ik je niet ff wat heb laten weten, maar het probleem is inmiddels naar volle tevredenheid opgelost door de garagehouder. De man viel zowat van z'n stoel toen ik 'm zei dat 'ie me een auto verkocht had met een geplofte airbag en in eerste instantie geloofde hij het niet, totdat hij het zelf zag natuurlijk.... Airbag netjes opgevouwen en in de houder teruggeduwd (die ging uiteraard niet meer dicht, door de klap natuurlijk verwrongen) en de bekleding mooi dichtgenaaid....
Goed, na het hem te hebben laten zien heeft hij via een autodemontagebedrijf gespecialiseerd in Opel een zijairbag laten komen (was nog ff zoeken, Corsa's met zij-airbag schijnen niet zo vaak voor te komen) en die is erin gezet. De ECU is gereset is alles werkt nu weer naar behoren! Was op tijd van een week allemaal geregeld! Kosten voor mij: niks! Da's nog eens service!

We hebben overigens ook nog samen proberen te reconstrueren waarom die airbag nou precies geploft was.... Volgens de Opel-sloper werkt zijairbag ook op de gordelspanner. Nou, volgens ons is de auto ooit gespoten en zitten er andere bumpers op, wat dus wijst op schade (auto geïmporteerd uit Duitsland). Dat de auto ooit schade heeft gehad vind ik geen enkel probleem, want er is niks meer van te zien, is uitstekend gerepareerd (auto is technisch geheel in orde) en de schade is ook niet echt groot geweest want het hele chassis is prima in orde (heb de auto gezien van onderen op de brug).
Nou, wat wij vermoeden is dat de auto betrokken is geweest bij een kop-staart botsing waarbij de gordelspanner van de bestuurder in werking is getreden en zo dus ook de zij-airbag geploft is (naderhand is dus wel de gordelspanner vervangen, maar niet de airbag vanwege de hoge kosten waarschijnlijk). That's about it, ik ben nog steedsblij met m'n Corsa, nu met werkend Airbagsysteem!

Opeltje (0) PRO, 19 jaar geleden

gelukkig is het opgelost,

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Corsa of stel zelf een nieuwe vraag.