Peugeot 307: Auto slaat af bij terugschakelen naar 2e versnelling

Bouwjaar: 2004, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: RFN, Motorinhoud (cc): 2000, Vermogen (kw): 100

Onze Peugeot 307 uit 2004 (km. stand 132.750) slaat sinds enkele weken af tijdens het terugschakelen naar een lagere versnelling. We hebben de auto in juni 2017 gekocht en hij heeft behalve een afleverbeurt nog geen groot of klein onderhoud gehad. Het afslaan gebeurt regelmatig voor rotondes bij het teruggaan naar de 2e versnelling. Het gebeurt zodra ik de koppeling intrap en op het rempedaal druk of omgekeerde volgorde. De motor valt uit, maar de auto is direct daarna wel weer te starten. Bij wegrijden vanaf bijvoorbeeld een rotonde in de 2e versnelling is er nauwelijks vermogen beschikbaar. De auto kruipt dan vooruit en dat levert gevaarlijke situaties op. Terugschakelen naar de 1e versnelling lost het vermogensprobleem wel op, maar is natuurlijk niet handig/wenselijk. Er is inmiddels een klepje vervangen wat moet regelen dat het lage toerental wordt opgevangen, maar dat werkt niet. Het probleem blijft zich voordoen. Nu wil de auto sinds kort ook niet meer goed starten. Meestal slaat de motor pas na 2 keer starten direct aan. De motor loopt stationair niet mooi rond en er klinkt, hoe zal ik dat zeggen, een tikkend/ratelend geluid onder de motorkap vandaan. Ook valt op dat wanneer de eerste versnelling of de achteruit wordt ingeschakeld, de motor niet direct reageert op het gaspedaal bij het omhoog laten komen van de koppeling. Dit doet zich voor bij een koude start. Onder de 1.750 toeren (schatting) is er geen reactie, ik merk dat de auto wel schudt. Pas bij fors gasgeven, zeker vanuit stilstand, is er reactie merkbaar. Dan kan ik de auto ook van zijn plaats krijgen. De persoon bij wie we de auto in onderhoud hebben, geeft aan dat hij m.b.t. het slechte starten nu wel kan uitlezen aangezien er foutcodes aanwezig zouden moeten zijn. Ik ben echter benieuwd of er nog andere tips/inzichten zijn?

Aryan1977

Geplaatst door Aryan1977 (0) , lid sinds 7 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 307? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

Fred_T (0), 6 jaar geleden

Het eerste wat bij mij opkomt is gasklephuis. laat daar even naar kijken, deze kan vervuilen en dat kan dit soort klachten opleveren.

Doornekamp33 (0), 6 jaar geleden

Tikkend ratelend geluid zegt mij dat je de klepstoters hoort bij de RFN motor, hoop dat het niet te laat is maar de juiste olie er in doen,
5w40 met de Peugeot specificatie, daar zijn ze heel gevoelig voor.
Als het ratelen/tikken niet overgaat heb je zeer waarschijnlijk last van verstopte klepstoters, enige oplossing is dan de klepstoters vernieuwen, en dat is zeer prijzig, kom je rond de 800 euro uit alleen voor onderdelen.

Ook zou ik de krukas poelie laten nakijken, die is voorzien van een rubber en wil wel eens stuk zijn, waardoor je ook een rare loop krijgt, even binnen en buitenkant merken en dan kijken of die verloopt, verloopt die is het rubber stuk en is vervangen de enige remedie.

Aryan1977 (0), 6 jaar geleden

Bedankt allemaal voor de reacties. De auto is begin deze maand bij de garage geweest waar we hem gekocht hebben. Zij hebben de motorsoftware gereset c.q. opnieuw ingeleerd en de auto loopt nu weer goed. Lijkt erop dat de problemen opgelost zijn.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 307 of stel zelf een nieuwe vraag.