Peugeot 306 Break XS HDI: Fluitton/piep bij warme auto

Bouwjaar: 2000, Brandstof: Diesel, Motorcode: HDI

Als mijn auto warm is (en dat wil snel vandaag!) klinkt er als hij stationair draaiteen irritante fluitton/piep vanachter het dashboard, of vanachter het stuur; ik kan het niet helemaal precies lokaliseren. Het is niet hard, maar wel duidelijk hoorbaar. Als je vanuit stationair langzaam gas geeft, wordt de piep zo rond de 2000 toeren hoger van toon en zachter, om daarna te verdwijnen. Wanneer je het stuur heel lichtjes verdraait, verdwijnt het geluid heel eventjes; als je stopt met verdraaien is het er weer.Ik erger me er wild aan. Iemand een idee wat het kan zijn?

henkenriannehome.nl

Geplaatst door henkenriannehome.nl (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 306? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

10 Reacties

A110 (0), 17 jaar geleden

Hoi,

Komt het echt achter het dashbord vandaan of vanuit de motorruimte?
En als het uit de motoruimte komt komt het dan links of rechts vandaan?

Ik wil iets meer informatie hebben anders zou ik niet niet weten.

Jeroen

henkenriannehome.nl (0), 17 jaar geleden

Kan me eigenlijk niet voorstellen dat het uit het dashboard komt. Je hoort het namelijk alleen als de motor loopt, als de motor warm is, en als de buitentemperatuur redelijk hoog is.Als de motor loopt en je luistert onder de kap, hoor je het niet, waarschijnlijk omdat er teveel ander kabaal is. Ik vermoed dat, als het geluid uit de motorruimte komt, het waarschijnlijk ergens links vandaan komt. Er is een John Gold vacuumgestuurde cruise control gemonteerd. de regelunit zit links in het dashboard verstopt, achter de knoppen voor dashboardverlichting dimmen en koplamphoogteverstelling. Volgens mij maakt die het geluid niet. De cruise control pakt z'n vacuum bij de vacuumpot (ook links in de motrorruimte), maar een en ander is volgens mij goed afgedopt. Ik heb lang in de richting van die cruise control gedacht, maar heb nu het idee dat ik ergens anders aan moet denken (wastegate turbo? Luchtinlaatbuis na luchtfilter lek? een of ander electrisch componentje dat half en half sluiting maakt?). In ieder geval is het nu wel zover dat ik me er flink aan erger... Alvast dank voor je reactie!

A110 (0), 17 jaar geleden

Wat ik zelf ook al eens heb meegemaakt was iets heel lulligs.

Je zou de accubak eens weg moeten halen en kijken of er niks aanloopt van de accubak en of steunen waar de computer aan vastzitten.

Ik weet het niet zeker meer maar er schuurde wat metalen onderdelen over elkaar heen uit die richting. En dat maakte ook een irritante piep en dat leek ook of het achter het dashbord vandaan kwam.

Als hij piept en je trapt op de rem is het dan ook weg?

Heb je weer even wat te doen dacht ik zo.

Veel succes en ik hoor het wel weer.

Jeroen

harry4203 (465) PRO, 17 jaar geleden

het kan heel goed een electroklepje zijn van de erg/turbo. die zitten vogens mij tegen het schutbord geschroefd. meestal kun je het ook wel voelen als ze lawaai maken.

CBR1000 (0), 17 jaar geleden

Ik heb zelf ook een 306 Hdi gehad met dit probleem. Ik denk dat het de stuurbekrachtiging is. Het is niet ernstig. Draai met stationair draaiende motor maar eens aan het stuur naar rechts en naar links. Ik denk dat het geluid dan verandert. Boven de 1500 rpm wordt het minder omdat dan de bekrachtiging zelf ook afneemt. Gr. Ronald

arie549 (0) PRO, 17 jaar geleden

de stuurpomp van een 306 is niet elektronich , dus de bekrachtiging zal niet afnemen naarmate men sneller rijdt....of meer toeren maakt.

ik denk wel dat je het in de richting van de stuurbekrachtiging moet zoeken, maar dan meer in een resionerende leiding, je geeft al aan als je aan het stuur draait is het weg...

henkenriannehome.nl (0), 17 jaar geleden

Als ik het stuur verdraai (heel lichtjes) dan verandert het geluid inderdaad. Het lijkt echter wel uit het stuur zelf te komen of er vlak achter; heel apart. Als het zou gaan om een resonerende leiding van de stuurbekrachtiging, waar zou ik dan het beste kunnen kijken Arie?

arie549 (0) PRO, 17 jaar geleden

vlak voor het stuurhuis henk, daar zou je eens aan de leidingen kunnen voelen als het probleem zich voordoet.

wat ook wel eens piepgeluiden gaat geven is de kachelventilator...maar dat heeft weer niks met het stuur te maken...die zit rechtsonder in het dashbord..

henkenriannehome.nl (0), 17 jaar geleden

Ik heb gisteren eens opgelet. Het geluid lijkt daadwerkelijk wel uit het stuur of in de buurt van de stuurkolom te komen. Het is sterk afhankelijk van de buitentemperatuur. warm -> piep; koud -> geen piep (hoorbaar). Aangezien mijn airco kaduuk is, heb ik niet kunnen controleren of de binnentemperatuur van invloed is. (zie andere topic)

henk77 (0), 17 jaar geleden

op de een of andere manier heb ik probelemen met de account waarmee ik dit topic heb gemaakt. Ik reageer nu dus maar even met een nieuw aangemaakt account. Het topic over de airco heb ik ook met de nieuwe account gemaakt. Nu het buiten aaanmerkelijk frisser is, is het geluid er inderdaad ook niet.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 306 of stel zelf een nieuwe vraag.

offgridcentrum